„Manęs niekada nedomino politinė istorija. Visada norėjosi rasti kažką šalia to. Dirbant archyve ar rankiojant įvairią medžiagą, vis išlįsdavo dokumentų su gastronomijos istorija. Pamažu jie kaupėsi, augo susidomėjimas“, – apie tai, kaip atrado istorinę gastronomiją, kalbės R. Laužikas.
M. Starkus ir V. Radzevičius taip pat susipažins su Varėnos rajono totorių draugijos pirmininke Liuse Gaidukevičiene. Moteris pakvies kartu pusryčiauti. Keliautojai valgys totoriškus koldūnus, kuriuos turės pasigaminti patys.
„Visi žinojo, kad totoriai yra labai vaišinga tauta. Žmogus, užklydęs į namus, visada bus pavaišinamas. Jie būdavo darbštuoliai, visada rasdavo sau užsiėmimų“, – pasakos L. Gaidukevičienė.
„Procesas labai suburiantis į vieną vietą žmones, šeimas. Tai geras užsiėmimas, kai vakare kartu sėdite prie stalo, raitote koldūnus. Viskas vyksta savaime, tarsi nepastebimai“, – apie koldūnų gaminimą kalbės V. Radzevičius.
Vėliau keliautojai aplankys pogrindžio spaustuvę-muziejų „ab“. Ją prieš daugiau nei 40 metų įkūrė spaustuvininkas Vytautas Andziulis ir bendramintis Juozas Bacevičius. Nors apie šią Kauno rajone esančią vietą V. Radzevičius jau buvo skaitęs, apsilankymas joje pribloškė... Šiltnamis saugojo didžiulę paslaptį – spaustuvę, kurios bendras visų leidinių tiražas – 138 tūkstančiai egzempliorių. Ekskursiją laidos vedėjams praves muziejininkė Birutė Andziulienė.
„Mano fantazija tiek nebuvo išsikerojusi. Galvojau, kad viskas daug paprasčiau. Rezultatas pranoko bet kokius lūkesčius“, – apie bandymą rasti įėjimą į spaustuvę kalbės M. Starkus.
„Pradedi galvoti, kad čia kiekviena siena yra įslaptinta ir ją paspaudus paslaptingu būdu atsidaro. Neįtikėtinas dalykas“, – kalbės V. Radzevičius.
„Aplink Lietuvą. Žmonės“ šeštadieniais, 17.25 val. per TV3 televiziją!