Stomatologai perspėja apie grėsmingą ateities, mažų vaikų dantų ėduonies „epidemiją“. Pasak jų, daugelis tėvų nežino, kad dauguma populiarių kūdikių maisto tyrelių yra saldesnės nei kolos gėrimas.
Didžiosios Britanijos odontologų asociacijos (BDA) atliktas 109 tyrelių, skirtų jaunesniems nei 12 mėnesių vaikams, tyrimas parodė, kad daugiau nei ketvirtadalyje jų cukraus yra daugiau nei kolos gėrime.
Remiantis išvadomis, vaisių tyrelėse, kurios yra parduodamos vartoti maždaug keturių mėnesių kūdikiams, cukraus kiekis siekė tiek, kad atitiko iki 150 % gaiviųjų gėrimų.
BDA atkreipė dėmesį į „beprasmiškus“ rinkodaros teiginius etiketėse, kurie skelbia tokius užrašus kaip „natūralus cukrus“ ir „be pridėtinio cukraus“. Gydytojai teigia, kad tokie teiginiai klaidina tėvus, kadangi šie mano, jog renkasi sveiką produktą.
Beveik 40 % ištirtų produktų buvo skiriami kūdikiams, vyresniems nei keturių mėnesių, nepaisant nei Jungtinės Karalystės, nei Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijų, kuriose patariama tokiais produktais vaikus maitinti nuo šešių mėnesių.
Kai kurių produktų etiketėse taip pat buvo prašyta, kad tai atitinka kūdikių „mitybos ir vystymosi poreikius“.
Ištirti produktai, kuriuose buvo nustatytas didelis cukraus kiekis, buvo gamintojų paženklinti vadinamuoju „halo“ ženklu, daugiausia dėmesio skiriant jų „ekologiškumui“ arba „dideliam skaidulų kiekiui“. Tokie žymėjimai taip pat apgauna kūdikių tėvus.
BDA taip pat perspėjo, kad dažniausiai kūdikiai tyreles valgo tiesiai iš pakelių čiulpia tiesiai iš maišelių, todėl tai padidina pieninių dantų erozijos bei ėduonies riziką.
Įspėja imtis realių veiksmų, kad cukrus netaptų naujuoju tabaku
Odontologų atstovai teigė, kad dėl per didelio cukraus kiekio daugelyje kūdikių tyrelių reikia imtis veiksmų, įskaitant aiškesnį ženklinimą ir galimą cukraus mokesčio išplėtimą, siekiant paskatinti keisti tyrelių sudėties formulę.
Praėjusiais metais „Action on Sugar“ atlikta 73 kūdikių saldžiųjų užkandžių, tokių kaip džiūvėsiai, sausainiai, avižiniai batonėliai, analizė parodė, kad tik šešiems produktams (8 proc.) būtų suteikta žalia (maža) cukraus etiketė, rašoma mirror.co.uk.
BDA pirmininkas Eddie Crouchas sakė: „Rinkodaros specialistai sudaro tėvams įspūdį, kad su rinkdamiesi tokį kūdikių maistą jie parenką sveiką maistą. Tačiau tai yra labai toli nuo tiesos. Tokie teiginiai kaip „be pridėtinio cukraus“ yra beprasmiai, nes mamos ir tėčiai savo kūdikiams duoda tokia pat didelę cukraus dozę, kuri yra ir vienoje kolos skardinėje.
Dantų ėduonis yra pagrindinė mažų vaikų hospitalizavimo priežastis, o cukrus skatina šią epidemiją. Ministrai turi reguliuoti įstatymus, kurie užtikrintų, jog cukrus netaps naujuoju tabaku, ypač, kuomet kalba eina apie mažamečius vaikus.“
Sveikatos ir socialinės priežiūros departamento atstovas sakė: „Mes metėme iššūkį įmonėms pagerinti kūdikių maisto ir gėrimų maistinę sudėtį, nes mūsų 2019 m. apžvalga nustatė nacionalinių rekomendacijų ir šių produktų sudedamųjų dalių bei maistinių medžiagų neatitikimų.“