1. Riebi žuvis
Riebioje žuvyje, įskaitant lašišą, skumbrę ir silkę, gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios yra nepaprastai svarbios odos ir širdies bei kraujagyslių sveikatai. Omega-3 riebiųjų rūgštys palaiko odos elastingumą ir drėgmę.
Nepakankamas šio papildo vartojimas gali būti sausos odos priežastis. Bet tai dar ne viskas. Omega-3 mažina uždegimą, kuris pasireiškia odos paraudimu ir spuogais, sumažina jautrumą saulės spinduliams.
Riebiose žuvyse yra daug vitamino E, kuris yra gyvybiškai svarbus norint apsaugoti odą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, ir cinko, palaikančio naujų odos ląstelių gamybą ir bendrą odos sveikatą.
2. Avokadai
Avokaduose yra daug sveikų riebalų, kurie yra svarbūs norint išlaikyti odos lankstumą ir drėkinimą. Viename tyrime buvo apžvelgta daugiau kaip 700 moterų mityba ir nustatyta, kad gausiai vartojant avokaduose esančių rūšių sveikų riebalų, oda tampa elastingesnė.
Be to, ankstyvi įrodymai rodo tam tikrus avokadų junginius, kurie gali apsaugoti odą nuo saulės žalos. Avokadai taip pat yra geras vitamino E ir vitamino C šaltinis, kurie labai gerai veikia kartu kurdami kolageną ir apsaugodami nuo oksidacijos.
3. Brokoliai
Brokoliai yra fantastiškas maistas, kuriame gausu vitaminų ir mineralų, būtinų odos sveikatai, tokių kaip cinkas, vitaminas A ir vitaminas C. Taip pat jame yra nemaža liuteino dozė, kuri yra karotenoidas, panašus į beta karoteną, apsaugo odą nuo oksidacinių pažeidimų, kurie sukelia sausumą ir raukšles.
Brokoliai pasižymi specialiu junginiu, kuris įrodo, kad sumažina kai kurių odos vėžio rūšių atsiradimą. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad mikrobangų krosnelėje virti brokoliai praranda didžiąją dalį savo vėžio prevencijos galimybių, todėl garuokite arba valgykite žalius.
4. Pomidorai
Pomidorai yra vienas geriausių maisto produktų, kuriuos galima valgyti dėl jūsų odos ar dėl kelių priežasčių. Pirma, juose yra VISŲ pagrindinių karotenoidų, įskaitant beta karoteną, liuteiną ir likopeną, kurie, kaip mes žinome, yra labai geri apsaugantys odą nuo saulės daromos žalos.
Pomidoruose taip pat yra nemažai vitamino C, kurio trūkumas gali sukelti pleiskanojančią odą. Bet čia yra geriausia dalis - kad karotenoidai būtų visiškai įsisavinami, juos reikia valgyti su riebalais. Tai lyg sūrio, alyvuogių aliejaus, riešutų ar avokado valgymas tuo pačiu metu!
5. Juodas šokoladas
Daugiau gerų naujienų: tamsus šokoladas iš tikrųjų tinka jums. Keli tyrimai padarė išvadą, kad valgydami kakavos miltelius, kuriuose yra daug antioksidantų, oda gali tapti storesnė, labiau sudrėkinta. Apskritai, reguliarus kakavos vartojimas reiškia, kad oda bus ne tokia šiurkšti ir pleiskanojanti bei ilgiau atsistatys saulės nudegimui.
Jis taip pat gaus geresnę kraujotaką, o tai savo ruožtu suteikia daugiau maistinių medžiagų odai. Tam, kad šokoladas būtų bent 70% kakavos, rekomenduojame naudoti tam tikrą šokoladą, vengiant per daug pridėtinio cukraus.