Įvairiapusė mityba, į kurią įeina toliau išvardyti produktai, gali padėti palaikyti gerą sveikatą ir sumažinti vėžio riziką, rašo medicalnewstoday.com.
Verta paminėti, kad polifenolių, resveratrolio, vitamino C ir kitų maistinių medžiagų yra daugelyje augalinės kilmės maisto produktų.
Obuoliai
Obuoliuose yra polifenolių, kurie turi daug žadančių priešvėžinių savybių. Polifenoliai yra augalinės kilmės junginiai, kurie gali padėti išvengti uždegimų, širdies ir kraujagyslių ligų bei infekcijų.
Kai kurie tyrimai rodo, kad polifenoliai gali moduliuoti tam tikrus procesus, kurie gali lemti vėžio vystymąsi.
Viename 2018 m. atliktame tyrime teigiama, kad obuolių floretinas reikšmingai slopina krūties vėžio ląstelių augimą, nedarydamas poveikio sveikoms ląstelėms.
Šis polifenolis slopina baltymą, vadinamą gliukozės transporteriu 2 (GLUT2), kuris vaidina svarbų vaidmenį pažengusios stadijos ląstelių augimui tam tikrų tipų vėžio atveju.
Uogos
Uogose gausu vitaminų, mineralų ir maistinių skaidulų. Jų sudėtyje esantys antioksidantai yra itin naudingi sveikatai.
2021 m. apžvalgoje atkreipiamas dėmesys į tyrimus, kurie rodo, kad mėlynės ir bruknės gali slopinti navikų formavimąsi ir vėžio augimą sergant virškinamojo trakto vėžiu.
Kryžmažiedės daržovės
Kryžmažiedėse daržovėse, pavyzdžiui, brokoliuose, žiediniuose kopūstuose ir lapiniuose kopūstuose, yra naudingų maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą C, vitaminą K ir manganą.
Kryžmažiedžių daržovėse taip pat yra sulforafano – augalinio junginio, pasižyminčio galimomis priešvėžinėmis savybėmis.
Vieno tyrimo duomenimis, sulforafanas reikšmingai slopina vėžinių ląstelių augimą ir skatina storosios žarnos vėžio ląstelių žūtį.
Kiti tyrimai rodo, kad sulforafanas kartu su genisteinu – sojos pupelėse aptinkamu junginiu – gali reikšmingai slopinti krūties vėžio naviko vystymąsi ir dydį. Sulforafanas taip pat slopina histono deacetilazės – fermento, susijusio su vėžio vystymusi – veiklą.
Morkos
Morkose yra keletas svarbių maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą K, vitaminą A ir antioksidantus. Morkose taip pat yra daug beta karoteno, kuris lemia ryškią oranžinę spalvą.
Danijos kohortinio tyrimo metu buvo tiriama morkų vartojimo įtaka tam tikrų vėžinių susirgimų išsivystymui 55 756 dalyviams.
Rezultatai parodė, kad žalių morkų vartojimas gali 17 proc. sumažinti storosios žarnos vėžio riziką. Jie taip pat teigė, kad žalios morkos gali apsaugoti nuo:
- plaučių vėžio
- kasos vėžio
- leukemijos
2022 m. atrankinės patikros tyrimas taip pat siejo saikingą morkų vartojimą su mažesne storosios žarnos vėžio rizika.
Riebi žuvis
Riebioje žuvyje, įskaitant lašišą, skumbrę ir ančiuvius, gausu svarbiausių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, B grupės vitaminų, kalio ir omega-3 riebalų rūgščių.
2019 m. atlikta metaanalizė rodo, kad omega-3 riebalų rūgštys, gaunamos iš žuvų, turi apsauginį poveikį nuo krūties vėžio Azijos pacientėms.
2022 m. metaanalizė taip pat susiejo žuvies vartojimą su mažesne storosios žarnos vėžio išsivystymo rizika.
Tačiau 2020 m. apžvalgoje teigiama, kad kai kuriuose vėžio rizikos ir žuvų taukų papildų vartojimo tyrimuose pateikiamos silpnos sąsajos, o tai rodo, kad gali prireikti tolesnių tyrimų.
Graikiniai riešutai
Amerikos vėžio tyrimų instituto duomenimis, visi riešutai pasižymi vėžio prevencinėmis savybėmis, tačiau mokslininkai graikinius riešutus tyrinėjo daugiau nei kitų rūšių riešutus.
Graikiniuose riešutuose yra medžiagos, vadinamos pedunculaginu, kuri organizmas metabolizuoja į urolitinus. Urolitinai yra junginiai, kurie jungiasi prie estrogenų receptorių ir gali būti svarbūs krūties vėžio prevencijai.
2019 m. atliktame tyrime krūties vėžiu sergančios moterys 2 savaites nuo biopsijos atlikimo dienos iki operacijos dienos valgė graikinius riešutus.
Mokslininkai ištyrė operacijos metu paimtus naviko audinio mėginius ir palygino juos su pirminiais biopsijos rezultatais. Jie aptiko požymių, kad įvyko genetinių pokyčių, kurie galėtų reikšti vėžinių ląstelių augimo slopinimą.
Ankštinės daržovės
Ankštinėse daržovėse, pavyzdžiui, pupelėse, žirniuose ir lęšiuose, yra daug skaidulinių medžiagų, kurios gali padėti sumažinti kai kurių rūšių vėžio riziką.
Pavyzdžiui, viename tyrime buvo nagrinėjamas ryšys tarp pupelių skaidulų suvartojimo ir krūties vėžio rizikos.
Tyrimo rezultatai parodė, kad žmonės, kurių mityboje buvo daug pupelių skaidulų, 20 proc. rečiau sirgo krūties vėžiu nei tie, kurie nesilaikė skaidulų paros normos.
Vynuogės
Raudonųjų vynuogių odelėse esantis antioksidantas resveratrolis yra perspektyvus kovos su vėžiu įrankis. Kai kurie mokslininkai mano, kad, atlikus tolesnius tyrimus, jis galėtų tapti vėžio gydymo dalimi.
Be resveratrolio, vynuogėse ir vynuogių sėklose taip pat yra kitų maistinių medžiagų, kurios pasižymi antioksidacinėmis ir galimai su vėžiu kovojančiomis savybėmis: