Nors senėjimas yra natūrali žmogaus gyvenimo dalis, daugelis iš mūsų stengiasi kaip įmanoma labiau išvengti senėjimo padarinių. Todėl yra sukurta ištisa milijonų eurų vertės produktų, padedančių išvengti raukšlių bei jas paslėpti.
Nors daugelį mūsų senėjimo veiksnių lemia genetika, taip pat yra priemonių, kurių galime imtis, kad senėtume lėčiau ir ilgiau išlaikytume sveiką bei jaunatvišką odą ir plaukus.
Vienas iš tokių būdų – padidinti kolageno suvartojimą. Kolagenas yra dažniausiai mūsų organizme aptinkamas baltymas, gyvybiškai svarbus odai, raumenims, kaulams, sausgyslėms ir raiščiams bei kitiems jungiamiesiems audiniams.
Tai reiškia, kad jis padeda išlaikyti odą stangrią, putlią ir elastingą. Tačiau senstant kolageno gamyba organizme lėtėja, todėl oda tampa suglebusi arba raukšlėjasi, rašoma express.co.uk.
Kolageno gamyba gali sulėtėti ne tik dėl senėjimo, bet ir dėl rūkymo, ultravioletinių spindulių poveikio, per didelio rafinuoto cukraus ir angliavandenių kiekio vartojimo.
Laimei, kolageno kiekį organizme galime padidinti pasitelkdami mitybą. Vienas ekspertas atskleidė 10 maisto produktų, kurie gali padėti ir apsaugoti kolageno gamybą organizme.
Kolegano šaltiniai
Kolageno tiekėjų „Proto-col“ įkūrėjas Jamesas Greenwellas sakė: „Šių maisto produktų įtraukimas į mitybą gali padidinti kolageno papildų veiksmingumą, nes jie aprūpina pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis, padedančiomis kolageno gamybai, įsisavinimui ir apsaugai.“
Jis išvardijo šiuos maisto produktus, kurie pasižymi kolageną stiprinančiomis savybėmis.
Citrusiniai vaisiai: apelsinai, citrinos ir greipfrutai turi daug vitamino C, kuris būtinas kolageno sintezei ir padeda stabilizuoti kolageno molekules.
Uogos: braškių, mėlynių ir aviečių sudėtyje yra daug antioksidantų ir vitamino C, kurie apsaugo nuo kolageno irimo ir skatina tolesnę kolageno gamybą.
Lapiniai žalumynai: špinatuose, lapiniuose kopūstuose ir šveicariškuose mangolduose yra vitamino C ir chlorofilo, kurie gali padėti kolageno sintezei.
Raudonos ir geltonos daržovės: paprikose ir morkose gausu vitamino A, kuris padeda atkurti pažeistą kolageną ir palaikyti sveiką odą.
Česnakai: česnakuose yra sieros – mikroelemento, kuris padeda sintetinti kolageną ir neleidžia jam suirti.
Kiaušiniai: kiaušiniuose gausu tokių aminorūgščių kaip prolinas ir glicinas, kurios yra kolageno sudedamosios dalys.
Žuvis ir vėžiagyviai: lašiša, sardinės ir krevetės suteikia omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina uždegimą ir saugo kolageną.
Kaulų sultinys: jame natūraliai gausu kolageno ir kitų naudingų junginių, pavyzdžiui, glikozaminoglikanų.
Riešutai ir sėklos: migdolai, chia sėklos ir linų sėmenys turi daug cinko ir vario, kurie palaiko kolageno gamybą ir apsaugo nuo tolesnio kolageno irimo.
Pomidorai: juose yra likopeno – antioksidanto, kuris padeda apsaugoti odą nuo pažeidimų ir palaiko kolageno sintezę.
Kada susirūpinti kolagenu?
Džeimsas pridūrė: „Kolagenas yra gyvybiškai svarbus baltymas, užtikrinantis įvairių kūno dalių, įskaitant odą, sąnarius, kaulus ir raumenis, struktūrą. Kolageno papildai gali padėti palaikyti odos elastingumą, sumažinti raukšles ir skatinti jaunatvišką išvaizdą.
Jis taip pat palaiko sąnarių sveikatą gerindamas kremzlės vientisumą, o tai gali sumažinti skausmą ir pagerinti judrumą. Kolagenas taip pat gali sustiprinti kaulus, padėti atsigauti raumenims, pagerinti plaukų, nagų ir žarnyno sveikatą.“
Jis rekomendavo padidinti kolageno vartojimą nuo 20-ies iki 30-ies metų. Tai gali būti pirmiau išvardytų maisto produktų vartojimas arba kolageno papildų vartojimas.
„Kolageno gamyba pradeda mažėti įpusėjus ar baigiantis 20-mečiui, todėl tai geras metas pradėti svarstyti apie maisto papildus, ypač tiems, kurie rūpinasi odos ir sąnarių sveikata“, – sakė Džeimsas.
„Apie 30-uosius ir vėliau šis mažėjimas tampa labiau pastebimas, todėl reguliarus papildų vartojimas gali padėti išlaikyti odos elastingumą, sąnarių sveikatą ir kaulų tankį. Kolageno įvedimas šiais dešimtmečiais gali padėti sumažinti senėjimo padarinius.“