Parlamentarai Kęstutis Daukšys ir Dailis Barakauskas pateikė įstatymo projektą, įpareigojantį visus maisto produktų gamintojus, įskaitant ir kavines bei restoranus, informuoti vartotojus apie sudėtyje esančius genetiškai modifikuotus organizmus ir maisto priedus.
Seimo nario K. Daukšio teigimu, visuomenė privalo žinoti ir įvertinti riziką, kurią sukelia GMO naudojimas: „Šiandien niekas negali pasakyti, kuo baigsis šie eksperimentai. Kas ateityje nutiks kryžminant, pavyzdžiui, bulvės ir kolorado vabalo genus? Kokį tai turės poveikį gamtai ir žmogaus sveikatai. Šiandien nė vienas mokslininkas, nė viena ES institucija negali 100 procentų užtikrinti, kad GMO maiste nesukels jokio šalutinio poveikio ilgalaikėje perspektyvoje. Todėl, mano įsitikinimu, visuomenė privalo žinoti ir rinktis tuos produktus bei patiekalus, kurie nekelia grėsmės nei jų pačių, nei ateinančių kartų sveikatai“.
Parlamentarų projekte numatyta ir daugiau pataisų, reglamentuojančių GMO naudojimą maisto gamyboje – nuo pat pašarų iki galutinio produkto. Siūloma riboti GMO plitimą įvedant 5 procentų mokestį į Privalomojo sveikatos draudimo fondą. Kiekvienas gamintojas, importuotojas ar tiekėjas mokestį mokėtų nuo viso produkto vertės. „Sumažėtų ekonominis interesas naudoti pigesnius, tačiau rizikingus genetiškai modifikuotus ingredientus. Manau, Lietuva turi aktyviai kovoti su GMO invazija, kad ir kaip tą propaguotų Briuselio lobistai. Šiandien sprendžiame ne tik savo, bet ir savo vaikų ir anūkų likimą, todėl privalome elgtis principingai“, – kalbėjo D. Barakauskas.
Įstatymo projekte numatoma griežtinti ne tik GMO, bet ir visų kitų nenatūralių maisto priedų vartojimą. Priedai, kurių poveikis žmogaus sveikatai nėra moksliškai ištirtas, išvis nebūtų leidžiami naudoti, kitų gi leistinas normas turėtų apibrėžti įgaliota valstybės institucija.