Sviestiniams pyragėliams reikės:
320 g kvietinių miltų
20 g kepimo miltelių
2 arb. š. druskos
120 g šalto sviesto
220 g grietinės
Troškiniui reikės:
1 vnt. morkos
1 vnt. saliero stiebo
1 vnt. svogūno
Nedidelio gabalėlio sviesto
3–4 vnt. skiltelių česnako
2 valg. š. miltų
0,5 l sultinio
3 vnt. virtos vištienos krūtinėlės (500g nevirtos)
1 stiklinės šaldytų žaliųjų žirnelių
300 g voveraičių ar kitų mėgstamų grybų
100 ml grietinėlės
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
Taip pat reikės:
1 vnt. kiaušinio plakinio
Gaminimo eiga:
Paruoškite tešlą pyragėliams. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Per „burokinę“ tarką sutarkuokite šaltą sviestą ir sumaišykite su miltais. Tuomet į mišinį supilkite grietinę ir tešlos kapoklės arba peilio pagalba kapodami išmaišykite tešlą. Rankomis iš tešlos suformuokite storą stačiakampį ir perskirkite jį į tris dalis. Uždėkite jas vieną ant kitos ir suspauskite suformuodami vientisą stačiakampį, maždaug 2–3 cm storio. Taip paruoštą tešlą padėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui, kad gerai atvėstų.
Paruoškite troškinį. Morką, salierą ir svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais ir apkepinkite svieste kol daržovės suminkštės, o svogūnai taps skaidrūs. Sudėkite traiškytą česnaką ir maišydami kepkite dar 1 minutę. Suberkite miltus ir nuolat maišydami kepinkite apie 1 minutę, o tada per kelis kartus, vis pamaišant supilkite sultinį. Viską gerai išmaišius sudėkite smulkintą vištieną, žirnelius ir grybus, išmaišykite ir palikite pasitroškinti apie 10 minučių, kol sultinys šiek tiek nugaruos ir padažas patirštės. Tada supilkite grietinėlę, įberkite žiupsnelį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų ir išjunkite kaitrą.
Iš atšalusios tešlos išspauskite pyragėlius ir dėkite tiesiai į troškinį panardinant iki pusės ar net šiek tiek daugiau. Pyragėlius aptepkite kiaušinio plakiniu ir taip paruoštą troškinį su pyragėliais dėkite kepti į iki 220 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su ventiliatoriaus funkcija ir kepkite apie 15 minučių.
Troškinį patiekite kartu su pyragėliais.
Daugiau detalių, kaip pagaminti tešlą sviestiniams pyragėliams, išgirskite vaizdo įraše straipsnio pradžioje.