• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Yra kelios salierų dalys, naudojamos kulinarijoje: tai – jų šaknys, lapai bei dažniausiai valgomi – stiebai. Pastarųjų salierų dalių paprastai randama maisto prekių parduotuvėse, nors jų šaknų taip pat neretai galima sutikti Europos virtuvės patiekaluose.

Yra kelios salierų dalys, naudojamos kulinarijoje: tai – jų šaknys, lapai bei dažniausiai valgomi – stiebai. Pastarųjų salierų dalių paprastai randama maisto prekių parduotuvėse, nors jų šaknų taip pat neretai galima sutikti Europos virtuvės patiekaluose.

REKLAMA

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad bendrai salierai dėl savo maistinių savybių gali padėti palaikyti tinkamą kaulų bei imuninės sistemos būklę, o juose esantis kalis gerina širdies sveikatą.

Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, jog salierai – išties ilgai išliekanti daržovė, jeigu yra tinkamai laikoma namų sąlygomis.

Sveiki kaulai, širdis ir virškinimas valgant salierus

Salierai seniai naudojami tradicinėje medicinoje: senovės civilizacijos juos naudojo įvairiems negalavimams, įskaitant artritą, uždegimus ir virškinimo problemas, gydyti. Šiandien salierai ir jų sėklos vis dar vartojami vaistažolių medicinoje dėl jų galimo teigiamo poveikio sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad norint pagerinti savo bendrą sveikatą, salierus galima tiesiog įtraukti į kasdienį racioną: tai teigiamai atsilieps širdies, kaulų, virškinimo bei kitų organizmo sistemų veiklai.

REKLAMA

„Maistine prasme salierai yra vitaminų ir mineralų šaltinis. Juose ypač daug vitamino K, kuris atlieka svarbų vaidmenį kaulų sveikatai ir kraujo krešėjimui, ir vitamino C – antioksidanto, kuris palaiko imuninės sistemos veiklą ir kolageno sintezę, rašoma pranešime spaudai. 

Be to, salieruose yra nemažai kalio – mineralo, būtino kraujospūdžiui reguliuoti ir širdies sveikatai palaikyti. Taip pat salieruose esančios skaidulinės medžiagos gerina virškinimo trakto sveikatą“, – vardija dr. E. Gavelienė.

REKLAMA
REKLAMA

Gali padėti užkirsti kelią uždegiminiams ir lėtinių ligų procesams

Vis dėlto, ji perspėja, kad kai kuriems žmonėms gali pasireikšti alergija salierams, kuri gali sukelti įvairių simptomų – nuo lengvo niežulio ar patinimo iki sunkesnių reakcijų, pavyzdžiui, pasunkėjusio kvėpavimo ar anafilaksijos.

Tačiau gydytojos dietologės teigimu, žmonės, neturintys tokio sutrikimo, turėtų įtraukti salierus į kasdienį racioną, mat tai gali apsaugoti nuo uždegiminių ir lėtinių ligų procesų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Salieruose yra ne tik maistinių medžiagų, bet ir fitonutrientų, tokių kaip apigeninas ir liuteolinas, kurie pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Šie junginiai gali padėti sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos, vėžys ir neurodegeneraciniai sutrikimai, riziką.

Galimas salierų poveikis sveikatai apima ir jų gebėjimą mažinti kraujospūdį bei gerinti cholesterolio kiekį kraujyje. Salierų įtraukimas į subalansuotą mitybą gali būti paprastas, bet veiksmingas būdas pagerinti bendrą sveikatą ir savijautą“, – sako dr. E. Gavelienė.

REKLAMA

Salierai – prancūziškos virtuvės ingredientas

Salierai yra universali daržovė, kurią galima naudoti daugelyje kulinarinių patiekalų, suteikiant jiems papildomo skonio, tekstūros ir maistingumo. O. Suchočeva sako, kad vienas iš populiarių salierų panaudojimo būdų – naudoti juos kaip bene pagrindinį ingredientą sultiniams, sriuboms ir troškiniams gaminti.

„Susmulkintas salieras kartu su svogūnais ir morkomis sudaro klasikinį prancūzišką derinį, vadinamą „mirepoix“, kuris yra daugelio pikantiškų patiekalų pagrindas.

REKLAMA

Paprasčiausiai pakepinus supjaustytą salierą alyvuogių aliejuje arba svieste prieš dedant kitus ingredientus, galima sustiprinti tokių patiekalų kaip rizoto, makaronų padažai ir troškiniai skonį. Be to, salierų lapus galima naudoti kaip garnyrą arba supjaustyti ir dėti į salotas, kad jos būtų gaivios ir spalvingos“, – pataria O. Suchočeva.

Kokia yra salierų ilgo išlaikymo paslaptis?

Ekspertė atkreipia dėmesį, jog įsigijus didesnį kiekį salierų pigiau ir norint ilgai išlaikyti jų šviežumą, svarbiausia – išvengti daržovės dehidratacijos. Tad vienas iš būdų tai padaryti – prieš dedant salierus į šaldytuvą, sandariai suvynioti juos į aliuminio foliją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai padeda sukurti apsauginį barjerą, kuris sulėtina drėgmės praradimą ir išlaiko salierus traškius. Taip pat salierus galite laikyti sandariame inde, išklotame popieriniais rankšluosčiais, kurie sugeria drėgmės perteklių.

Šis būdas užtikrina tinkamą oro srautą ir neleidžia salierams tapti per drėgniems, nes tai gali lemti gedimą. Taip pat laikykite juos šaldytuvo daržovių stalčiuje. Be to, jei salierų viršūnės turi lapus, juos pašalinkite, nes jie greičiau nuvysta“, – rekomenduoja O. Suchočeva.

REKLAMA

Šios pigios salotos neabejotinai taps Velykų stalo pažiba, o traškūs salierai suteiks joms gaivumo bei neapsunkins gausių vaišių akivaizdoje.

Salotos su vištiena ir salierais

Salotoms reikės:

  • 1 kg vištienos krūtinėlės;
  • 50 g pjaustytų migdolų;
  • 220 g majonezo;
  • 1 v. š. Dižono garstyčių;
  • 150 g raudonųjų vynuogių;
  • 2 vnt. salierų stiebų;
  • 3 vnt. svogūno laiškų;
  • 2 v. š. smulkiai supjaustytų petražolių;
  • 3 v. š. citrinos sulčių;
  • Pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų;
  • Šiek tiek aguonų sėklų.

Vištienos krūtinėlę sudėkite į platų puodą arba keptuvę ir užpilkite maždaug centimetru šalto vandens. Į vandenį įberkite druskos. Pasirinktinai galite pridėti pasirinktų kvapiųjų prieskonių.

REKLAMA

Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol vanduo lengvai užvirs. Tada vėl sumažinkite kaitrą iki silpnos ir uždenkite keptuvę. Leiskite vištienai troškintis 8–12 minučių. Išimkite vištieną ir leiskite jai kelias minutes pailsėti. Tada atvėsinkite šaldytuve.

Atvėsusią vištieną perkelkite ant pjaustymo lentos ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.

Supjaustykite salierą, svogūno laiškus, vynuoges ir petražoles. Sudėkite šiuos ingredientus į dubenį kartu su majonezu, Dižono garstyčiomis ir citrinos sultimis. Pagardinkite aguonų sėklomis, druska ir pipirais, viską sumaišykite.

Skanaus!

Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. 8 sezonas. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
Gruodžio 18 d. 5 sezonas. Serija 15
Gruodžio 11 d. 5 sezonas. Serija 14
Gruodžio 4 d. 5 sezonas. Serija 13
Lapkričio 27 d. 5 sezonas. Serija 12
Lapkričio 20 d. 5 sezonas. Serija 11
Lapkričio 13 d. 5 sezonas. Serija 10
Lapkričio 6 d. 5 sezonas. Serija 9
Spalio 30 d. 5 sezonas. Serija 8
Spalio 23 d. 5 sezonas. Serija 7
Spalio 16 d. 5 sezonas. Serija 6
Spalio 9 d. 5 sezonas. Serija 5
Spalio 2 d. 5 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 25 d. 5 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 18 d. 5 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 11 d. 5 sezonas. Serija 1
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų