Socialiniuose tinkluose plinta naminės priemonės, kuriose naudojamos sveikatai naudingos sudedamosios dalys, padedančios atitolinti ligą. Vienos iš jų – medus ir česnakas.
Populiarėja medus su česnaku
Susidomėjimas medaus ir česnako priemone labai išaugo, o vien „TikTok“ tinkle grotažyme pažymėtas „HoneyGarlic“ surinko daugiau nei 120 milijonų peržiūrų.
„Šis sveikatingumo elementas – tai ne nauja tendencija, o močiutės išminties atgaivinimas tiesiai iš jos virtuvinės spintelės“, – „Good Morning America“ sakė „Happy Mama Essentials“ tinklaraštininkė ir sveikatingumo priemonių kūrėja McKenzie Wheeler.
„Galite valgyti ir česnaką, ir medų“, - tęsė ji, pridurdama, kad česnako skiltelės skirtos „greitam palengvėjimui“, o medus gali būti „naudingas sergant gerklės skausmu ir kosuliu“.
Wheeler, buvusi chiropraktiko asistentė ir masažistė, kuri dabar savo interneto svetainės ir „Instagram“ puslapiuose dalijasi holistinio sveikatingumo, mitybos patarimais ir receptais, sakė „GMA“, kad jos pačios patirtis sprendžiant sunkaus jautrumo maistui ir imuninės sistemos problemas privertė ją giliai pasinerti į maistingą maistą, kuris gali padėti kovoti su uždegimu, ir įtikino ją atsigręžti į sveiką maistą kaip į vaistą.
Pradėjo rašyti prieš 9 metus
Wheeler sakė, kad prieš devynerius metus ji pradėjo rašyti tinklaraštį kaip kūrybinę išeitį ir dalytis receptais bei mitybos idėjomis, kurios jai padėjo sumažinti uždegimus.
„Bėgant metams šie interesai persipynė į natūralų gyvenimą, holistinį sveikatingumą, „pasidaryk pats“ turinį ir dar daugiau“, – sakė ji.
„Sukūriau „Happy Mama Essentials“, kad galėčiau pasiekti daugiau moterų, ypač mamų su mažais vaikais, kurios norėtų jaustis stipresnėmis ir labiau rūpintis savo sveikata ir buitimi“, – pridėjo ji.
Medus ir česnakas
Wheeler sakė, kad fermentuotą medų su česnaku pirmą kartą atrado prieš dvejus metus buvo rašoma abcnews.go.com.
„Sužinojau, kad česnako ir medaus imuninę sistemą stiprinančias ir simptomus lengvinančias savybes galima pasiekti leidžiant jiems kartu „fermentuotis““, – paaiškino ji.
„Tai tiesiog česnako skiltelės paliekamos meduje, leidžiant jiems iš esmės susilieti ir sustiprėti, o tai vyksta natūraliai per 3-4 savaites“, – pridėjo moteris.
„Česnakai yra galinga priemonė, kai kalbama apie infekcijas, imuninės sistemos palaikymą ir uždegimus“, – sakė Wheeler.
Fermentuotų medaus česnakų receptas
Sudedamosios dalys:
- 3 sveiki česnakų svogūnėliai;
- Medus.
Nulupkite ir atskirkite skilteles nuo šviežių česnakų svogūnėlių. Geriausia nulupti šviežias skilteles nuo 2-3 česnako svogūnėlių (tai geriau, nei pirkti nuluptą česnaką iš parduotuvės, kuris yra oksiduotas ir mažiau veiksmingas, be to, gali būti paveiktas teršalų).
Sudėkite česnako skilteles į švarų, sausą pintinį stiklainį, tada užpilkite skilteles žaliu medumi – stiklainis turi būti 1/2 – 2/3 pilnas.
Gerai išmaišykite švariu, sausu šaukštu, kad visi česnakai būtų apsemti.
Laisvai uždarykite stiklainį, užklijuokite etiketę ir padėkite į vėsią, sausą vietą.
Patarimas
Pasigaminus česnakinį medų, uždarykite stiklainį dangteliu, bet kas antrą dieną jį „išpūskite“, atlaisvindami, atidarydami ir vėl uždarydami stiklainį, kad nesusidarytų slėgis dėl fermentacijos proceso. Sukite česnako skilteles meduje, kad jos būtų uždengtos.
Česnakų skilteles pasilikite sriuboms, arbatai ar kaulų sultiniui gaminti. Juose yra daug kvercetino, kuris veikia priešuždegimiškai.
Geriausia leisti mišiniui nusistovėti 3-4 savaites. Kad medus jau baigtas, sužinosite, kai medus ištirps, o praskleidus dangtelį (sandariklį) oro išsiskirs minimaliai arba visai neišsiskirs.
Jei reikia, česnaką ir medų galite sunaudoti anksčiau, ir jo lengvai užteks metams, bet mes dažnai sunaudojame anksčiau. Rekomenduojama kiekvienais metais rudens pradžioje pagaminti naują partiją.
Kadangi fermentacija yra natūralus procesas ir žalių ingredientų reakcija, jei česnakas įgaus žalią/mėlyną atspalvį, neišsigąskite. Jei česnakai buvo gerai apvolioti meduje, mišinį vis tiek galima vartoti visiškai saugiai.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!