Susirgimų diabetų nemažėja, o sveikatos sistemos darbuotojai sako, kad dėl to kaltas nutukimas ir didelis cukraus vartojimas. Laimei, kai kurie maisto produktai gali mažinti cukraus kiekį kraujyje, o kartais net ir 25 procentais, rašoma express.co.uk.
Vaistinė ožragė per amžius buvo naudojama kaip priešnuodis dėl savo turimų savybių. Yra pripažinta, kad vaistinė ožragė turi priešvėžinių savybių ir gali slopinti piktybinių ląstelių dauginimąsi. Tačiau šis prieskonis gali kur kas daugiau. Tyrėjai sako, kad ji gali padėti išvengti ir diabeto.
Tyrimas, kuris buvo publikuotas „European Journal of Clinical Nutrition“, rodo, kad vartojant vaistinę ožragę cukraus kiekis kraujyje nukrito pastebimai.
„Į savo mitybą įtraukus vaistinę ožragę, sumažėjo cukraus kiekis kraujyje nevalgius ir pagerino gliukozės tolerancijos testą. 24 valandas išsilaikantis gliukozės kiekis šlapime sumažėjo 54 procentais. Bendras cholesterolio MTL ir VLDL cholesterolio ir trigliceridų kiekis taip pat žymiai sumažėjo. Šie rezultatai rodo ožragės sėklų naudingumą gydant diabetą“, – nurodoma tyrime.
Tyrimai rodo, kad toks poveikis yra susijęs su tirpiomis prieskonių skaidulomis, kurios padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje, sulėtindamos angliavandenių pasisavinimą.
Kaip vartoti geriausia?
8 savaičių tyrime buvo tirtos cholesterolį ir cukraus kiekį kraujyje savybės. Diabetu sergantys pacientai kasdien turėdavo suvartoti po 10 gramų sumaltų vaistinės ožragės sėklų, sumaišytų su jogurtu arba išmirkytų karštame vandenyje.
„Išvados parodė, kad cukraus kiekis kraujyje nevalgius (FBS), trigliceridų (TG) ir labai mažo tankio lipoproteinų cholesterolio (VLDL) kiekis gerokai sumažėjo (atitinkamai 25 proc., 30 proc. ir 30,6 proc.) pavartojus mirkytas ožragės sėklas karštame vandenyje", – nurodė tyrėjai.
„Tačiau tokių žymių pokyčių nebuvo pas tuos pacientus, kurie ožragės sėklas valgė kartu su jogurtu“, – tęsė jie.
Be pirmiau minėtų privalumų, mokslininkai teigė, kad šios sėklos taip pat gali būti veiksmingos gydant vidurių užkietėjimą, impotenciją, plaukų slinkimą ir inkstų ligas.
Tačiau, kaip ir kitų cukraus kiekį kraujyje mažinančių žolelių, ožragė negali būti vartojama per dažnai, nes gali sukelti hipoglikemiją.
Kitas galimas ožragės vartojimo šalutinis poveikis gali būti viduriavimas, pykinimas ir kiti virškinamojo trakto negalavimai.