Riebūs, dideli, stori, tačiau būtent todėl sotūs ir labai skanūs – tokie yra visų mūsų mėgstami žemaičių blynai. Šie blynai – neabejotina lietuvių virtuvės klasika, pradėta gaminti dar tuomet, kai bulvės masiškai užvaldė Lietuvą.
Tiesa, jei nuspręsite paeksperimentuoti, šie blynai gali tapti pačia tikriausia gurmaniška staigmena. Receptų šiandien yra pačių įvairiausių: su varške ir krapais, grybais, špinatais ir sūriu ar net su lašiša. O tradiciniai žemaičių blynai valgomi su virta, malta mėsa.
Juos itin mėgsta ir Gian Luca – kulinaras netgi pripažino, kad šio patiekalo niekaip keisti neleistų jo širdis. Tad, kol Elena gamins tradicinius žemaičių blynus, Gian Luca pristatė kiek kitokį patiekalą. Jis pagamino savo mėgstamą, iš Jungtinės Karalystės kilusį piemenėlių pyragą.
Žemaičių blynai su spirgučių padažu
Reikės:
- 15 bulvių;
- 2 kiaušiniai;
- 3 šaukštai miltų;
- 3 šaukštai krakmolo;
- 1 šaukštelis druskos.
Įdarui:
- 300 gramų kalakutienos;
- 1 vnt. svogūnas;
- 1 vnt. morka;
- šiek tiek druskos;
- šiek tiek juodųjų pipirų.
Padažui:
- 200 ml grietinėlės;
- 1 šaukštas sviesto;
- 1 šaukštelis miltų.
Gaminimo eiga:
Virtas bulves nulupame ir sutriname rankiniu trintuvu. Dedame kiaušinį, beriame miltus, krakmolą ir pagardiname druska. Viską gerai išmaišome iki vientisos, prie rankų nelimpančios, masės.
Virtą kalakutieną sutriname smulkintuvo pagalba. Beriame druskos ir pipirų.
Formuojame žemaičių blynus: išklojame bulvių masę, dedame šaukštelį įdaro ir gerai užlankstome, kad įdaras neišbėgtų. Kepame ant vidutinės kaitros, kol iš abiejų pusių gražiai apskrunda.
Gaminame padažą: apkepiname supjaustytą svogūną ir šoninę. Pilame grietinėlę, beriame druskos ir pipirų. Žemaičių blynus patiekiame su padažu.
Piemenėlių pyragas
Ingredientai:
- 1 svogūnas;
- 2 šaukštai aliejaus;
- 500 g maltos avienos;
- 2 saliero lapkočiai;
- 4 morkos;
- 3 lauro lapai;
- Čiobreliai;
- 2 skiltelės česnako;
- Pipirai;
- Druska;
- Sojos padažas;
- Vorčesterio padažas;
- Pomidorų pasta;
- 400 ml jautienos sultinio;
- 10 bulvių;
- 30 g sviesto;
- Pusė stiklinės pieno.
Gaminimo eiga:
Įkaitiname puodą su alyvuogių aliejumi ir gerai apkepame maltą mėsą. Susmulkiname svogūnus ir morkas, beriame į puodą. Pagardiname pomidorų pasta, sojos ir vorčesterio padažu. Įdedame lauro lapus ir leidžiame viskam pasitroškinti. Beriame druskos ir pipirų.
Virtas bulves sutriname. Prikaistuvyje išlydome sviestą, supilame pieną ir leidžiame užvirti. Masę pilame į trintas bulves ir dar kartą gerai pertriname.
Formuojame pyragą: ant dugno dedame mėsos masę, o ant jos klojame bulvių košę. Kepame 40 minučių 180 laipsnių orkaitėje. Skanaus!
„La maistas. iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!