Tokias išvadas mokslininkai padarė ištyrę 99 sveikus vyresnio amžiaus žmones. Jie tyrė ryšį tarp riebalų rūgščių ir smegenų audinių, kurie yra bendrojo intelekto pagrindas. Rezultatai parodė, kad aukštesnis mononesočiųjų riebalų rūgščių kiekis kraujyje yra susijęs su didesniu šių žmonių intelekto lygiu.
Produktai, kuriuos rekomenduojama įtraukti į savo mitybą
Mokslininkai, atlikę tyrimą, kaip vienus geriausių mononesočiųjų riebalų šaltinių įvardija alyvuogių aliejų, riešutus ir avokadus. Šių gerųjų riebalų taip pat galite rasti ir kituose augaliniuose aliejuose, valgomosiose sėklose, alyvuogėse.
Aukštą mononesočiųjų riebalų rūgščių kiekį turi šie augaliniai aliejai: alyvuogių, avokadų, rapsų, dygminų, saulėgrąžų. Drąsiai gardinkite jais salotas, gaminkite padažus, paįvairinkite įprastų patiekalų skonį.
Riešutai ir sėklos
Riešutų mėgėjams puikus pasirinkimas yra migdolų, lazdynų, anakardžių, žemės, makadamijų ar karijų riešutai. Iš šių riešutų pagaminti sviestai taip pat yra turtingi mononesočiaisiais riebalais ir gali būti gardžiu užkandžiu. Tik verčiau juos gaminkite namuose, taip išvengsite nesveikų riebalų, kuriuos kartais naudoja gamintojai.
Sezamo sėklos, šių sėklų pasta – dar vadinama tahini – taip pat turi daug gerųjų riebalų. Jų yra ir kitose sėklose – moliūgų, sezamo, saulėgrąžų, dygminų, arbūzų.
Įtraukti į savo mitybą riešutus ir sėklas visai paprasta: berkite juos į pusryčių košes, jogurtus, salotas, trintas sriubas, kepkite sveikus avižinius batonėlius arba tiesiog kasdien jais užkandžiaukite.
Avokadai ir alyvuogės
Tik du vaisiai – avokadai ir alyvuogės – yra kupini mononesočiųjų riebalų. Maždaug 100 g kiekvieno produkto yra apie 10 g šių gerųjų riebalų. Alyvuoges vartokite tiek žalias, tiek ir juodas. Į mitybą šiuos produktus įtraukite gamindami salotas, užkandžius, užtepėles ar ruošdami sveikus sumuštinius.
Nauda visam organizmui
Ilinojaus psichologijos profesorius Aronas Barbey, minėto tyrimo vadovas, pabrėžia: „Mūsų išvados pateikia naujus įrodymus, kad mononesočiųjų riebalų rūgštys yra susijusios su labai specifiniu (dorsaliniu) smegenų tinklu“. Nuo to, kaip efektyviai funkcionuoja dorsalinis dėmesio centras, priklauso bendrasis intelektas. Tyrimo metu pastebėtas ryšys tarp aukštesnės mononesočiųjų riebalų koncentracijos ir didesnio bendrojo intelekto. Remiantis šiomis išvadomis, teigiama, kad mononesotieji riebalai veikia pažinimo funkcijas.
Amerikos širdies asociacijos rekomendacijomis, bendras suvartojamų riebalų kiekis per dieną turėtų sudaryti iki 35 proc. kalorijų, bent 20 proc. turėtų sudaryti mononesotieji riebalai. Pastarųjų riebalų reguliarus vartojimas gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, širdies ligų ir insulto pavojų. Šie riebalai taip pat aprūpina organizmą maistinėmis medžiagomis, kurios padeda kurti ir palaikyti kūno ląsteles.
Tad jei žvarbiomis rudens dienomis sunku susikaupti darbui ar mokslams, paskanaukite avokadų, riešutų ar sėklų. Šie produktai ne tik numalšins alkį, bet ir pamaitins protą.