• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugybė žmonių pasaulyje kasdien suvalgo daugiau nei 50 gramų perdirbtos mėsos, tačiau ne visi žino, kad tai yra vienas iš produktų, didinančių žarnyno vėžio riziką.

Daugybė žmonių pasaulyje kasdien suvalgo daugiau nei 50 gramų perdirbtos mėsos, tačiau ne visi žino, kad tai yra vienas iš produktų, didinančių žarnyno vėžio riziką.

REKLAMA

Reguliariai suvalgant po 50 gramų perdirbtos mėsos, rizika susirgti žarnyno vėžiu yra 16 proc. didesnė, lyginant su tais, kurie jos nevartoja, rašo mirror.co.uk.

Pasauliniai tyrimai taip pat rodo, kad viena iš dešimties moterų ir 14,5 proc. vyrų žarnyno vėžio atvejų yra susiję su reguliariu perdirbtos mėsos, pavyzdžiui, lašinių, dešrelių, rūkyto kumpio, vartojimu.

Šis produktas didina žarnyno vėžio riziką

Perdirbta mėsa – tai bet kokie mėsos produktai, kurie buvo apdorojami juos rūkant, sūdant, vytinant ar pridedant cheminių konservantų.

Tam tikros cheminės medžiagos, kurios dedamos į mėsą siekiant ją užkonservuoti, pavyzdžiu, nitritai ir nitratai, reaguoja su organizmu ir dėl šios reakcijos didėja žarnyno vėžio rizika.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat paaiškėjo, kad keturi iš penkių apklaustųjų valgo mėsą ir per dieną suvalgo vidutiniškai 40 gramų perdirbtos mėsos, o ketvirtadalis – daugiau nei 50 gramų per dieną.

REKLAMA

Dr. Helen Croker, Pasaulinio vėžio mokslinių tyrimų fondo tyrimų skyriaus vadovė sakė: „Žarnyno vėžys viena iš dažniausiai diagnozuojamų vėžio rūšių, bet 54 proc. žarnyno vėžio atvejų būtų galima išvengti.

Mūsų atlikta pasaulinių tyrimų analizė taip pat rodo, kad tiems, kurie reguliariai vartoja perdirbtą mėsą, didėja rizika susirgti žarnyno vėžiu.

Norime didinti informuotumą apie tai ir atkreipti dėmesį į veiksmus, kurių žmonės gali imtis, kad sumažintų šią riziką, tereikia riboti mėsos vartojimą arba jos atsisakyti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų