Kadangi žarnyno sveikata priklauso nuo mikrobiomos, yra tam tikrų maisto produktų, kurių per didelis kiekis gali neigiamai paveikti naudingų ir blogų bakterijų balansą.
Tačiau taip pat yra ne vienas produktas, kuris yra itin naudingas žarnynui – štai, kokius produktus vertėtų valgyti dažniau, rašo longevity.technology.
Žarnynui naudingi maisto produktai
Bananai
Reguliariai valgydami bananus, žarnyną aprūpinsite inulinu – skaidulinėmis medžiagomis, kurios skatina gerųjų bakterijų augimą. Bananai yra itin naudingi ne tik dėl didelio skaidulų kiekio, bet ir dėl juose esančių išskirtinių angliavandenių, kurie maitina gerąsias žarnyno bakterijas.
Fermentuoti maisto produktai
Skaidulos būtinos tinkamai žarnyno veiklai, tačiau organizmas jų negali suskaidyti pats – joms patekus į storąją žarną, žarnyno bakterijos pradeda veikti jas fermentuodamos.
Tuomet fermentacijos proceso metu susidaro rūgštys, kurios leidžia maitintis žarnyno ląstelėmis ir kartu padeda apsaugoti žarnyną nuo kenksmingų bakterijų. Kai kurie fermentuoti maisto produktai taip pat yra geri probiotikų šaltiniai.
Kad pagerintumėte virškinimą, patariama vartoti kefyrą, brandintus sūrius, fermentuotą varškės sūrį, raugintas daržoves, jogurtą, raugintus agurkus (su druska, bet be acto).
Prebiotiniai maisto produktai
Norėdami pagerinti žarnyno veiklą, turėtumėte vartoti prebiotikus – taip vadinami maisto produktuose esantys junginiai, skatinantys naudingų mikrobų augimą ir aktyvumą.
Puikūs prebiotikų šaltiniai yra neskaldyti grūdai, pavyzdžiui, avižos, miežiai ar rudieji ryžiai, taip pat pupelės ir lęšiai, uogos, granatai, melionai, obuoliai, jau minėti bananai ir citrusiniai vaisiai.
Prebiotikų gausu ir daržovėse – brokoliuose, briuseliniuose kopūstuose, špinatuose, žiediniuose kopūstuose, salotose, lapiniuose kopūstuose ir poruose.