• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tam tikri maisto produktai yra tikra aukso gysla žarnynui. Jie sureguliuoja žarnyno veiklą, nes prisideda prie sveikos mikrobiomos palaikymo. Specialistai pataria valgyti šiuos produktus dažniau, kad žarnynas funkcionuotų tinkamai.

Tam tikri maisto produktai yra tikra aukso gysla žarnynui. Jie sureguliuoja žarnyno veiklą, nes prisideda prie sveikos mikrobiomos palaikymo. Specialistai pataria valgyti šiuos produktus dažniau, kad žarnynas funkcionuotų tinkamai.

REKLAMA

Kadangi žarnyno sveikata priklauso nuo mikrobiomos, yra tam tikrų maisto produktų, kurių per didelis kiekis gali neigiamai paveikti naudingų ir blogų bakterijų balansą.

Tačiau taip pat yra ne vienas produktas, kuris yra itin naudingas žarnynui – štai, kokius produktus vertėtų valgyti dažniau, rašo longevity.technology.

Žarnynui naudingi maisto produktai

Bananai

Reguliariai valgydami bananus, žarnyną aprūpinsite inulinu – skaidulinėmis medžiagomis, kurios skatina gerųjų bakterijų augimą. Bananai yra itin naudingi ne tik dėl didelio skaidulų kiekio, bet ir dėl juose esančių išskirtinių angliavandenių, kurie maitina gerąsias žarnyno bakterijas.

Fermentuoti maisto produktai

Skaidulos būtinos tinkamai žarnyno veiklai, tačiau organizmas jų negali suskaidyti pats – joms patekus į storąją žarną, žarnyno bakterijos pradeda veikti jas fermentuodamos.

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet fermentacijos proceso metu susidaro rūgštys, kurios leidžia maitintis žarnyno ląstelėmis ir kartu padeda apsaugoti žarnyną nuo kenksmingų bakterijų. Kai kurie fermentuoti maisto produktai taip pat yra geri probiotikų šaltiniai.

REKLAMA

Kad pagerintumėte virškinimą, patariama vartoti kefyrą, brandintus sūrius, fermentuotą varškės sūrį, raugintas daržoves, jogurtą, raugintus agurkus (su druska, bet be acto).

Prebiotiniai maisto produktai

Norėdami pagerinti žarnyno veiklą, turėtumėte vartoti prebiotikus – taip vadinami maisto produktuose esantys junginiai, skatinantys naudingų mikrobų augimą ir aktyvumą. 

Puikūs prebiotikų šaltiniai yra neskaldyti grūdai, pavyzdžiui, avižos, miežiai ar rudieji ryžiai, taip pat pupelės ir lęšiai, uogos, granatai, melionai, obuoliai, jau minėti bananai ir citrusiniai vaisiai.

Prebiotikų gausu ir daržovėse – brokoliuose, briuseliniuose kopūstuose, špinatuose, žiediniuose kopūstuose, salotose, lapiniuose kopūstuose ir poruose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų