Dažniausiai suktinukai sutvirtinami mediniu iešmeliu arba siūlu, pirmiausiai apkepami keptuvėje, o vėliau troškinami ant lėtos ugnies. Zrazai paplitę Lietuvoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje.
Labai nustebau sužinojusi faktą, kad galimai šis patiekalas į lietuvių virtuves atkeliavo iš Italijos, pačios kunigaikštienės Bonos Sforcos iniciatyva. Taigi, nutariau šeimai pietums pagaminti kiaulienos sprandinės suktinukus su mėsos įdaru ir daržovėmis“, – rašo tinklaraščio „Kviečiu į virtuvę“ autorė Ingrida.
Pagaminsite 14 suktinukų. Užtruksite apie 1 val. Reikės:
Suktinukams: 700 g kiaulienos sprandinės; 700 g maišytos smulkintos kiaulienos 50 % ir jautienos 50 %; 2 didelių morkų; 2 didelių svogūnų; druskos pagal skonį; 2 a. š. juodųjų pipirų; 1 a. š. česnako granulių; 2 lauro lapų; 1 kiaušinio; 1 a. š. maltos mėsos prieskonių (mėgiamų); miltų, apvolioti suktinukams; aliejaus, kepimui; 500 ml sultinio; 1 v. š. grietinės; 2 v. š. smulkintų žalumynų: krapai, svogūnų laiškų.
Baravykų padažui: 2 saujelių džiovintų baravykų; 1 svogūno; 1 v. š. sviesto; žiupsnio druskos; žiupsnio baltųjų pipirų; žiupsnis malto muskato; 200 ml grietinėlės; 1 a. š. kukurūzų miltų.
Gaminame suktinukus:
Kiaulienos sprandinę supjaustome riekelėmis, išmušame virtuviniu plaktuku. Pabarstome druska, pipirais, česnako granulėmis.
Į smulkintą kiaulieną ir jautieną mušame kiaušinį, beriame žiupsnį druskos, pipirų, maltos mėsos prieskonių. Masę gerai išmaišome.
Daržoves nulupame, nuplauname. Morkas sutarkuojame, svogūnus supjaustome smulkiais gabalėliais. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame smulkintas daržoves, pabarstome druska, pipirais ir pakepiname, kol šios suminkštės.
Imame sprandinės gabalėlį, plonu sluoksniu ant viršaus paskleidžiame smulkintą kiaulienos ir jautienos masę. Šaukšteliu ant viršaus dedame kepintų daržovių (šiek tiek daržovių pasiliekame troškinimui). Susukame suktinukus į ritinėlį. Rekomenduočiau persmeigti mediniais iešmeliais, kad kepant suktinukai neišsilankstytų ir neiširtų.
Suktinukus apvoliojame miltuose ir apkepame keptuvėje su trupučiu aliejaus, kol šie gražiai apskrus.
Suktinukus sudedame į puodą. Beriame po žiupsnį druskos ir pipirų, lauro lapų. Sudedame kepintų daržovių likutį. Užpilame sultiniu. Troškiname apie 35 min. Pabaigoje įmaišome šaukštą grietinės. Pabarstome smulkintais žalumynais.
Gaminame džiovintų baravykų padažą:
Džiovintus baravykus užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame pastovėti apie 30 min.
Svogūną supjaustome smulkiais gabalėliais. Keptuvėje ištirpiname sviestą, sudedame svogūno gabalėlius, pakepiname, keletą minučių. Sudedame baravykus, pagardiname druska, pipirais, muskato riešutu.
Po kelių minučių į keptuvę supilame grietinėlėje išmaišytus kukurūzų miltus. Padažą kaitiname, kol šis šiek tiek pradės tirštėti.
Suktinukus patiekiame su baravykų padažu, bulvių koše ir daržovėmis.