Mityba yra labai svarbi mūsų sveikatai. Pavyzdžiui, dėl tam tikrų maisto produktų vartojimo galime priaugti daugiau svorio, taip pat tai turi įtakos cholesterolio kiekiui kraujyje padidėjimui. Tačiau ne mažesnę įtaką turi ir tai, ką geriame.
Pasak mitybos specialisto Rory Batt, saldūs gėrimai gali būti vienas iš kraujo krešulių susidarymo kaltininkų dėl jų poveikio cholesterolio kiekiui, rašo express.co.uk.
Cukrus didina aterosklerozės riziką
Kraujo krešuliai – tai maži kraujo gumulėliai, kurių konsistencija primena gelį. Nors kraujo krešėjimas yra būtinas, kad nenukraujuotume, tačiau tie kraujo krešuliai, kurie natūraliai neištirpsta, gali būti pavojingi. Jei kraujo krešuliai nukeliauja į kitus organus, pavyzdžiui, plaučius ar širdį, gali sukelti gyvybei pavojingą būklę.
R. Batt paaiškino, kaip cukrus didina kraujo krešulių susidarymo riziką: „Saldus maistas taip pat dalyvauja daugelyje aterosklerozę sukeliančių procesų. Panašiai, kaip ir riebalai.
Cukrus ne tik didina mažo tankio lipoproteinų („blogojo“) cholesterolio kiekį, bet ir sukelia oksidacinį stresą ir uždegimus, dėl kurių iš mažo tankio lipoproteinų susidaro oksiduoti mažo tankio lipoproteinai, kurie taip pat gali padidinti aterosklerozės riziką.
Uždegimas skatina tokius procesus, kaip trombocitų agregacija, dėl kurios susidaro kraujo krešuliai. Trombocitų agregacija yra vienas iš veiksnių, susijusių su ateroskleroze. Ir būtent dėl to atsiranda obstrukcija ir kraujo krešuliai.“
Ragina atsisakyti kelių gėrimų
Kad sumažintumėte kraujo krešulių susidarymo riziką, patariama vartoti kuo mažiau šių gėrimų, o geriausia visai jų atsisakyti:
- Gazuotų gėrimų;
- Prastos kokybės vaisių sulčių (su pridėtiniu cukrumi, be minkštimo);
- Kokteilių;
- Energinių gėrimų.
Klivlendo klinika taip pat teigia, kad cukrus gali padidinti „blogojo“ cholesterolio kiekį. Aiškinama: „Į mitybą įtraukus daug cukraus, kepenys sintetina mažiau „blogojo“ cholesterolio. Mityba, kurioje gausu cukraus, mažina „gerojo“ cholesterolio kiekį.“
Amerikos širdies asociacija pranešė, kad atlikus tyrimą nustatytas ryšys tarp cholesterolio kiekio ir venų tromboembolijos, kuri pasireiškia, kai venose susidaro kraujo krešulys.
„Mažo tankio lipoproteinų cholesterolis – vadinamasis „blogasis“ cholesterolis – siaurina arterijas, o tai gali sukelti širdies smūgį ar insultą. Naujų tyrimų duomenys leidžia kelti prielaidą, kad jis taip pat prisideda prie venų tromboembolijos išsivystymo“, – rašoma pranešime.
Kraujo krešulius išduoda pulsuojantis, mėšlungį primenantis skausmas kojose ar rankose, taip pat galūnių patinimas, paraudimas ar šilta kojų ar rankų oda.
Taip pat ir staiga pasireiškiantis dusulys, duriantis krūtinės skausmas (kuris paūmėja, kai įkvepiate) ir kosulys arba atsikosėjimas krauju.