Nuo šiol Balsas.lt kiekvieną savaitę rasite naujos šalies virtuvės aprašymą ir po du tos šalies patiekalus. Šiame straipsnyje susipažinsite su Turkijos virtuve. Turkija – viena iš penkių valstybių, kurios priklauso ir Europos, ir Azijos žemynams. Joje gyvena 77 milijonai gyventojų, tai septinta šalis pasaulyje pagal turistų skaičių. Turistus į Turkiją labiausiai vilioja pajūrio kurortai ir Stambulas, buvusi Bizantijos ir Otomanų imperijos sostinė. Turkijos sienos ribojasi su Graikijos ir Bulgarijos vakaruose, taip pat Gruzijos, Armėnijos, Irano, Irako ir Sirijos rytuose. Nors populiariausias turkiškas patiekalas užsienyje – kebabas, Turkija taip pat džiugina savo kulinarine įvairove. Su pagrindiniais Turkijos virtuvės bruožais susipažinsite šiame straipsnyje, turkiškų receptų laukite jau netrukus, o kitą savaitę pristatysime Japonijos virtuvę.
Neįprasčiausias turkiškos virtuvės ingredientas – Bulgur kruopos. Turkijoje naudojami mums gan įprasti prieskoniai: petražolės, kuminas, juodieji pipirai, paprika, mėtos, raudonėlis, tačiau vienas neįprastas ingredientas, retai matomas parduotuvėse ir lietuviškose virtuvėse, - Bulgur kruopos. Tai skaldyti kviečiai, kurie išverdami ir vėl sudžiovinami, todėl gali būti greitai paruošiami – juos užtenka išmirkyti karštame vandenyje. Kviečiai grupuojami pagal dydį ir taip atsirada skirtingo smulkumo kruopų rūšys: nuo visai smulkių iki beveik pilno grūdo. Šios kruopos populiarios visuose Artimuosiuose Rytuose.
Kebabas – garsiausias turkiškas valgis. Lietuvoje kebabu dažniausiai vadinamas Doner kebabas - – plonais grėžinėliais supjaustyta ir pita duonelėje su daržovėmis patiekta mėsa. Tačiau kebabų įvairovė daug didesnė: nuo šiša kebabų arba tiesiog šašlykų iki kofte kebabų, kurie gaminami iš maltos mėsos. Turkijoje kebabais vadinami daugybė jautienos ar avienos patiekalų. Kitas populiarus mėsos valgis – kotletai Kofte. Jie ruošiami su turkiškais prieskoniais, Bulgur kruopomis, ryžiais, daržovėmis.
Turkijos kulinarijos indėlis – įdarytos daržovės. Įdarytos daržovės Turkijoje itin populiarios: įdaromi ne tik baklažanai ar paprikos, bet ir cukinijos, pomidorai, vynuogių lapai. Įdarui dažnai naudojama mėsa, kartais riešutai, svogūnai, pomidorai. Baklažanas – svarbiausia turkiška daržovė, naudojama ne tik garnyrui, bet ir padažams. Kita plati Turkijos kulinarijos dalis – užkandžiai, kurie Turkijoje vadinami Meze. Užkandžių įvairovė didžiulė: nuo humuso iki falafelių ir Bulgur salotų.
Popieriaus plonumo Filo tešla. Turkijoje populiarūs saldūs ir nesaldūs pyragai su popieriaus plonumo Filo tešla. Daugelis žino turkišką saldėsį “Baklava", kuris gaminamas Filo tešlą sluoksniuojant riešutais ir medumi. Taip pat su šia tešla gaminami nesaldūs pyragai ar užkandžiai, kur tešla susukama į cigaro formą. Filo tešla yra gaminama specialiais aparatais, todėl nerekomenduojama tešlos gaminti patiems.
Jogurtas – svarbiausias garnyras ir gėrimas. Jogurtas Turkijoje patiekiamas prie daugumos patiekalų – ar tai būtų kebabas, kofte ar daržovės. Turkijoje paprastai naudojamas tirštesnis, švelnesnio skonio jogurtas, kuris labai mėgstamas užsienyje dėl savo kreminės konsistencijos. Iš jogurto gaminamas ir populiarusis turkiškas gėrimas airanas. Airanas ruošiamas išplakant jogurtą su šaltu vandeniu ir šiek tiek druskos. Jis puikiai gaivina ir Turkijoje gurkšnojamas nuolat. Garnyrui taip pat dažnai patiekiama padažų ir turkiškos duonos, iš kurių garsiausios lavašas ir pita.
Turkiška kava – garsi visame pasaulyje. Turkiška kava – tai itin smulkiai sumalta kava, kuri yra verdama specialiame virduliuke Cezve (ne Turkijoje vadinamame Ibrik), nemaišant ir tol, kol virduliuke apsiverčia kavos puta. Ji patiekiama su putos sluoksniu ir skaninama kardamonu. Turkijoje taip pat populiari juoda arbata, o populiariausiai alkoholiniai gėrimai – vynas ir anyžių skonio raki.