Kraujo krešulys paprastai susidaro tose vietose, kur arterijos laikui bėgant susiaurėja arba užsikemša dėl riebalų sankaupų. Nors arterijos gali susiaurėti dėl amžiaus, yra keletas veiksnių, kurie gali tai paspartinti.
Tai yra:
- Rūkymas
- Aukštas spaudimas
- Nutukimas
- Aukštas cholesterolio kiekis
- Diabetas
- Per didelis alkoholio vartojimas
Tačiau Kalifornijos graikinių riešutų komisijos atlikti tyrimai parodė, kad valgant graikinius riešutus iš tikrųjų sumažėja insulto rizika, taip pat kai kurių ligų, sukeliančių insultą, rizika pvz., diabeto, aukšto kraujospūdžio ir cholesterolio.
Graikinių riešutų nauda
Komisija paaiškina, kad nustatyta, jog alfa-linoleno rūgštis (ALA), tam tikros rūšies omega-3 riebioji rūgštis, „yra naudinga širdies ligų ir insulto profilaktikai“.
„Graikiniai riešutai yra vieninteliai riešutai, kuriuose yra daug omega-3 ALA – 2,7 g iš 30 g. Kiekvienoje saujelėje (apie 30 gramų) graikinių riešutų taip pat yra 1,4 g skaidulų ir 4,4 g baltymų.“
Viename 2018 m. žurnale „The New England Journal of Medicine” paskelbtame tyrime nustatyta, kad Viduržemio jūros regiono mityba, į kurią įeina riešutai, o svarbiausia, graikiniai riešutai, siejama su 46 procentais mažesne insulto rizika, palyginti su mityba, kurioje yra mažiau riebalų.
Tyrimo metu 7 447 dalyviai, kuriems buvo didelė širdies ir kraujagyslių sistemos problemų rizika, bet kurie tyrimo metu neturėjo širdies ir kraujagyslių ligų, buvo priskirti vienai iš trijų dietų:
Viduržemio jūros regiono dieta, papildyta aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejumi, Viduržemio jūros regiono dieta, papildyta riešutų mišiniais, arba kontrolinė dieta (kurioje rekomenduojama sumažinti maistinių riebalų kiekį), rašo express.co.uk.
Tyrimo išvados
Dalyviai kas ketvirtį lankė sesijas ir, priklausomai nuo grupės, nemokamai gavo aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų, riešutų mišinius arba nedideles ne maito tipo dovanas.
Amerikos širdies asociacijos žurnalo išleistoje 2020 m. ataskaitoje buvo nurodyta, kad valgant tik pusę riešutų porcijos, rekomenduojamos per dieną, pavyzdžiui, graikinių riešutų, sumažėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
Palyginti su tais, kurie nevalgė riešutų, tyrimo dalyviams, kurie valgė tik pusę riešutų porcijos, rekomenduojamos per dieną, širdies ir kraujagyslių ligų, vainikinių arterijų širdies ligų ir insulto rizika buvo mažesnė.
Žurnale „Journal Travel” praėjusiais metais išspausdintame tyrime buvo nustatyta, kad reguliarus graikinių riešutų vartojimas sumažino cholesterolio kiekį 708 sveikiems vyresnio amžiaus suaugusiems, kurie ketverius metus valgė graikinius riešutus.
NHS rekomenduoja laikytis neriebios, daug skaidulų turinčios dietos, kurioje būtų daug šviežių vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų, kad sumažėtų insulto rizika.