• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Padidėjęs cholesterolio kiekis, dar vadinamas „tyliuoju žudiku“, reiškia širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatos sutrikimus, padidina širdies ligų ir insulto riziką. Vaistai, vadinami statinais, padeda mažinti jūsų organizmo gaminamo cholesterolio kiekį. Tačiau, remiantis naujais tyrimais, sojos pupelės taip pat gali būti labai veiksmingos.

Padidėjęs cholesterolio kiekis, dar vadinamas „tyliuoju žudiku“, reiškia širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatos sutrikimus, padidina širdies ligų ir insulto riziką. Vaistai, vadinami statinais, padeda mažinti jūsų organizmo gaminamo cholesterolio kiekį. Tačiau, remiantis naujais tyrimais, sojos pupelės taip pat gali būti labai veiksmingos.

REKLAMA

Pastarąjį šimtmetį sojos pupelės tapo populiariu augaliniu pagardu ‒ nesvarbu, ar į kavą įpilsite šlakelį sojų pieno, ar į makaronus įmaišysite keptų tofu kubelių.

Populiarumo priežastis labai paprasta. Daug įvairių vitaminų ir mineralų turinti soja siejama su mažesne įvairių širdies ir kraujagyslių problemų, pvz., širdies ligų ir insulto, rizika.

Jei manote, kad šis augalinis maistas skirtas tik veganams, naujas tyrimas gali paskatinti jus pagalvoti dar kartą, rašo express.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Sojos pupelių nauda

Tyrimai, paskelbti žurnale „Antioxidants“, parodė, kad sojos miltų, kuriuose gausu baltymo B-konglicinino, vartojimas gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį.

REKLAMA

Tiesą sakant, tyrėjų komanda išsiaiškino, kad šis sojos produktas sumažina aukštą cholesterolio ir kitų lipidų kiekį net 70 procentų. Be to, populiarioji soja taip pat sumažina medžiagų apykaitos ligų, pvz., suriebėjusių kepenų ligų ir aterosklerozės, riziką, o tai glaudžiai susiję su riebalų kaupimusi kraujagyslėse.

Nors sojos pupelės jau kurį laiką buvo puikiai žinomos dėl savo cholesterolio kiekį mažinančių savybių, šiame naujame tyrime nuspręsta pažvelgti į tikrąjį mechanizmą, atsakingą už šį poveikį.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo autorė Elvira de Mejia sakė: „Iškėlėme hipotezę, kad sojų pupelių poveikis cholesterolio apykaitai yra susijęs ne tik su jų baltymų koncentracija ir sudėtimi, bet ir su jose esančiais peptidais, kurie išsiskiria virškinant maistą“.

Komanda ištyrė 19 sojų miltų rūšių, kurių kiekvienoje buvo skirtingos dviejų baltymų – glicinino ir B-konglicinino ‒ proporcijos. Glicinino dalis šiose veislėse svyravo nuo 22 procentų iki 60 procentų, o B-konglicinino santykis svyravo nuo 22 procentų iki 52 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naudodama žmogaus virškinimo proceso modeliavimą, komanda nustatė 13 bioaktyvių peptidų, pagaminamų virškinimo metu, kurių daugumą sudarė šie du baltymai.

Mažina aukštą cholesterolį

Be to, sojos pupelės taip pat sumažina oksiduotą blogąjį cholesterolį, kuris pavojingai kaupiasi ant arterijų sienelių. Mejia sakė:

„Vienas iš pagrindinių aterosklerozės rizikos veiksnių yra oksiduotas MTL (blogasis) cholesterolis, todėl mes ištyrėme aštuonių skirtingų koncentracijų sojų pupelių virškinamąjį poveikį.

REKLAMA

Kiekvienas iš jų sumažino MTL oksidacijos greitį priklausomai nuo dozės, slopindamas tiek ankstyvų, tiek vėlyvų oksidacijos produktų, susijusių su liga, susidarymą“.

Didesnė B-konglicinino koncentracija pasirodė esanti ypač naudinga, nes baltymas labiau sumažino oksiduoto blogojo cholesterolio ir kitų riebalų kiekį kraujyje. Be to, sojų miltai naudingi ne tik esant dideliam cholesterolio kiekiui.

„Mes taip pat aiškiai matėme skirtingus žymenis, kuriems įtakos turėjo pagrindiniai fermentai, reguliuojantys kepenų lipogenezę – riebiųjų kepenų vystymąsi“, – pridūrė Mejia. Tai rodo didelį potencialą užkirsti kelią suriebėjusių kepenų ligoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų