Socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje „Mano žolelės“ žolininkė papasakojo apie žiemos daržovės – garbanotojo kopūsto naudą ir gerąsias savybes.
„Žiemos daržovė – garbanotasis kopūstas – sveikas vaistas iš daržo. Žiema, kopūstinių metas. Jau rašiau apie Briuselio kopūstus. Valgom kone kasdien, nes orai jau pavasariu kvepia. O pavasariop jie minkštėja, nebe tokie skanūs.
Ir garbanotieji kopūstai patys skaniausi žiemą: traškūs, nekartūs. Irgi puikiai atlaiko žiemos šalčius ir net puošia žieminį daržą. O nesuvalgyti pavasarį žydi, brandina sėklas. Aš jų pasirenku ir vėl galiu sėti.
Įkvėpė apie juos vėl parašyti mano taip mėgstamas žurnalas „Natur&Heilen 2/2024. Jame sėkmingai papildomos žolininkų žinios mokslininkų atradimais.
Šįkart apie amžiną geltonosios dėmės degeneraciją (AGDD) (angliškai Macula degeneration, vokiškai Makuladegeneration). Pasirodo, garbanotajam kopūstui gerai sekasi nuo jos apsaugoti. Arba sulėtinti degeneracijos procesą. Sugrąžinti regėjimo kopūstas nepadės
Bet lėtina ne tik regėjimo, bet ir smegenų degeneracijos procesą, net jau jiems prasidėjus“, – rašoma socialiniame tinkle „Facebook“.
Garbanotasis kopūstas savyje turi gerųjų savybių
Žolininkė taip pat pasidalino, kad garbanotasis kopūstas turi nemažai gerųjų medžiagų: vitaminų A, B2, C, E, K, kalcio, magnio, fosforo, geležies ir akims svarbių karotinoidų bei naikina raukšles. Visgi moteris įspėja – šios savybės gali dingti, daržovę pakaitinus daugiau nei 40 laipsnių.
„Šeimininkės jau žinos, ar pagardinti sviestu, grietine ar augaliniais aliejais ar valgantiems mėsą, pateiks su dešrelėmis, šonkauliukais.
Aš pati tikiu ir kitus įkalbinėju, kad verčiau saugotis nuo ligų, nei vėliau gydytis. Ir jau nusibostu kartodama, kad maistas yra vaistas, o ne vaistai“ – rašoma socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje „Mano žolelės“.
Jei neturite garbanotojo kopūsto, žolininkė ragina valgyti brokolius, špinatus, Briuselio kopūstus: „Taip galėsime ilgai, ilgai žvitriomis akimis ir smalsiu protu žavėtis šiuo nuostabiu pasauliu.“