Seime oficialiai pranešta, kad atšaukiamas Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymas sviestą keisti margarinu.
SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas teigė, kad pagrindinis tikslas buvo sumažinti sočiųjų riebalų, druskų ir sukraus kiekį. Vadovautasi Europos Sąjungos politika ir Lietuvos sergamumo statistika.
„Dėl sočiųjų riebalų mažinimo, sviestą mažo riebumo margarinu norėjome keisti. Nuostata nesulaukė palaikymo, žiniasklaidoje aršiai kritikuojama. Nors to laikosi Šiaurės šalys, kurios turi geriausią maitinimą. Tai mes tos nuostatos atsisakėme. Tai neturėsime ką pasakyti Europai, ką tuo klausimu padarėme, nes sočiųjų riebalų šaltiniai vaikų maiste yra pagrindiniuose dviejuose produktuose: svieste ir mėsoje. Riebią mėsą sunku sureguliuoti, o Šiaurės šalyse sviesto apskritai nenaudoja. Tai mes pasidavėme“, – kalbėjo A. Kranauskas.
Paklaustas, ar įtakos buvo ir iš verslų, A. Kranauskas pabrėžė, kad nei sviesto, nei margarino industrija nesikišo.
Seimo narių neįtikino
Seimo narys Darius Kaminskas pirmiausia pažymėjo, kad dėl cholesterolio reikėtų jaudintis vyresnio amžiaus žmonėms, o brendimo amžiuje, cholesterolio bijoti nereikėtų, nes jis padeda gamintis naudingiems hormonams. „Nutukimo problemas lėmė pridėtinis cukrus, o ne tie riebalai. Sviesto nereikėtų bijoti jauname amžiuje“, – kalbėjo D. Kaminskas.
Antanas Matulas pridėjo, kad gėda klausyti SAM atstovo, nes atrodo, kad ministerija visada teisi, o visi kiti kalti. „Dabar žiniasklaida ir visuomenė kalta, kad parašėte, mano manymu, nesąmonę, keisti sviestą į margariną. Akivaizdžiai mokslininkai rašo, kad jokių įrodymų, kad sumažėtų insultas ar infarktas, jei sviestą keisit margarinu, nėra. Tai susipažinkite. Rekomenduoju baigti maisto produktus pagal kaloringumą vertinti, nes reikia pagal maistinę vertę. Jūs atsiliekate ir tą postą jau turite kažkam užleisti ir neklaidinti ministro. Pasaulis kaip tik skatina naudoti natūralius produktus, o ne perdirbtus“, – piktinosi A. Matulas.
SAM atstovas A. Kranauskas skubėjo pridurti, kad margarinas – bendrinis pavadinimas, tačiau yra visokių rūšių. Jie būtų keitę į aukščiausios rūšies margariną, su mažai riebalų ir mažai cholesterolio.
Algimantas Kirkutis pastebėjo, kad jei po žiniasklaidos straipsnių taip greitai pasikeičia ministerijos nuomonė, vadinasi nebuvo jokio mokslinio pagrindo keisti sviestą margarinu.
Visuomenė nepasiruošusi
Naujienų portalas tv3.lt primena, kad ministro patarėja Lina Bušinskaitė–Šriubėnė BNS komentavo, kad užsienio ekspertai rekomenduoja keisti sviestą aliejumi arba margarinu, tačiau akivaizdu, kad Lietuvos žmonės nėra tam pasiruošę. Patarėjos teigimu, ministerija neinicijuos esminių naujovių organizuojant vaikų mitybą tol, kol su vaikų mityba dirbantys specialistai, dietologai ir kiti ekspertai neprieis vieningos nuomonės.
„Ministras A. Veryga apgailestauja ir atsiprašo, kad atsakingi SAM specialistai, dirbantys šiuo klausimu, nebuvo išdiskutavę tokių pokyčių su ekspertais iš šalies ir kitomis suinteresuotomis šalimis, pavyzdžiui, tėvų, ugdymo įstaigų atstovais, ir jie sukėlė nerimą žmonėms“, – sakė patarėja.