Virtuvės šefas Gian Luca Demarco primins apie nepelnytai pamirštą žuvį ir pagamins menkės troškinį su pomidorais. Daugeliui laidos gerbėjų šis patiekalas turėtų sukelti nostalgiją, kai prieš gerą trisdešimtmetį panašus patiekalas tikrai karaliaudavo dažnoje virtuvėje. Aišku, laidos vedėjas liks ištikimas savo prigimčiai ir pagardins patiekalą itališkais akcentais.
Tuo tarpu Ali šį kartą nustebins neįprastu reginiu ir iškeps, anot Gian Lucos, pyragą – „siurprizą“. Tai bus trapios sviestinės tešlos pyragas su marcipano ir obuolių įdaru. Šiltas, rudeniškas, užburiantis ir tirpstantis burnoje! Kadangi šie metai
Lietuvoje buvo derlingi obuoliais ir jų netrūksta dažnuose namuose, tad šis receptas tikrai turėtų būti išbandytas beveik kiekvienos šeimininkės. Šiltas, rudeniškas ir tirpstantis burnoje
Linksmos istorijos apie žuvį bei, kaip teisingai, ją paruošti, kad nebūtų sausa ir kieta, – šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“! per TV3!
Reikės:
• 800 g šviežios menkės filė • 400 g konservuotos pomidorų tyrės • 200 g vyšninių pomidoriukų • 1 svogūno • 2-3 juostelių ančiuvių filė • 100 g žalių alyvuogių be kauliukų • 3 valg. š. miltų • Ypač tyro alyvuogių aliejaus • Žiupsnelio druskos • Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų • Persilado prieskonių
Svogūną supjaustyti plonais pusžiedžiais. Pomidoriukus perpjauti per pusę. Menkės filė supjaustyti 3 cm pločio juostelėmis ir apvolioti miltų, druskos bei pipirų mišinyje.
Į keptuvę įpilti alyvuogių aliejaus, įdėti ančiuvių filė, įjungti kaitrą ir maišant pakepinti, kol ančiuviai sutrupės. Tada sudėti supjaustytus pomidoriukus ir maišant pakepinti 2-3 minutes ant vidutinės kaitros.
Sudėti svogūno pusžiedžius ir dar maišant pakepinti 2-3 minutes, kol išgaruos skystis. Tada sudėti menkės juosteles, išmaišyti ir trumpai pakepinti. Supilti pomidorų tyrę, įberti druskos, jei trūksta, ir persilado prieskonių. Išmaišyti ir patroškinti 2-3 minutes.
Patiekti su mėgstamu garnyru.
Trapios tešlos pyragas su marcipano ir obuolių įdaru
Tešlai reikės:
• 280 g šalto sviesto • 260 g cukraus • 1 arb. š. druskos • 6 kiaušinių tryniai • 360 g miltų • 2 arb. š. kepimo miltelių
Įdarui reikės:
• 2-3 obuolių • 130 g marcipano • 60 g kambario temperatūros sviesto • 2 kiaušinių • 70 g grietinėlės • 2 arb. š. kukurūzų krakmolo
Į elektrinį smulkintuvą sudėti šaltą sviestą ir suberti cukrų. Sumalti iki vientisos masės. Įberti druskos, sudėti kiaušinių trynius ir vėl viską permalti. Tada suberti miltus ir kepimo miltelius. Permalti iki vientisos masės. Gautą tešlą padėti kelioms valandoms į šaldytuvą, kad sustingtų. Geriausia pasiruošti iš vakaro.
Obuolius nulupti ir supjaustyti smulkiais kubeliais.
Tada į elektrinį smulkintuvą sudėti marcipaną, kukurūzų krakmolą, kambario temperatūros sviestą, įmušti kiaušinius ir sumalti iki vientisos kreminės masės. Iš lėto supilti giretinėlę ir nuolat plakti iki vientisos masės.
Susitingusią tešlą padalinti į dvi dalis ir iškočioti 5 mm storio apskritimus. Pirmuoju apskritimu iškloti kepimo formos dugną. Paliekant po 3 cm nuo krašto ant apskritimo vidurio sudėti marcipano kremą, o ant jo viršaus – obuolius. Viršų uždengti antruoju tešlos apskritimu ir sandariai užspausti tešlos kraštus.
Kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.