Jau kitą savaitę šalia trijų didžiausių Maximų Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje žvejai pradės prekiauti šviežia Baltijos jūroje sužvejota žuvimi.
Kol kas tai tik pirmieji Lietuvos žvejų bandymai prekiauti žuvimi tiesiogiai. Tačiau panaikinus reikalavimą visą pagautą žuvį parduoti tik aukcione ir nebelikus tarpininkų, žvejai žada prekybą aktyviai plėsti: parūpinti šviežios žuvies ne tik didmiesčių, bet ir mažesnių miestelių gyventojams bei pasiūlyti itin patrauklias žuvies kainas.
„Pastebėjome, kad pirkėjams patraukli galimybė įsigyti šviežios produkcijos iš pirmų rankų, todėl žvejus kaip ir ūkininkus pasikvietę prekiauti šalia mums priklausančių prekybos centrų, tikimės, kad šis bendradarbiavimas bus ilgalaikis ir visapusiškai naudingas“, - sako Maxima LT, UAB Maisto prekių pirkimų departamento direktorius Skirmantas Nevidomskis. Pasak jo, pirkėjai, užsukę apsipirkti į prekybos centrus, tuo pačiu galės patrauklia kaina įsigyti ir ką tik sužvejotos žuvies, o žvejai, prekiaudami be tarpininkų - daugiau užsidirbti.
Kol kas šviežia Baltijos žuvimi žvejai prekiaus šalia trijų didžiausių Maximų – Vilniuje (Savanorių pr. 247), Kaune (Pramonės pr. 29) ir Klaipėdoje (Liepojos g. 10), tačiau nuo kitų metų pradžios, numačius naujas leistinų pagauti žuvų kvotas, žvejai žada tiesioginę prekybą žuvimi išplėsti: šviežia žuvimi pradėti prekiauti ir šalia Maximų, esančių mažesniuose Lietuvos miesteliuose. Planuojama, kad žvejai šviežią žuvį tieks tiesiai iš žvejybos laivų, tad jų prekiavimo tempai neišvengiamai priklausys ir nuo sužvejojamos žuvies kiekio, oro sąlygų, transportavimo galimybių ir pan.
Žvejai pirkėjams žada pasiūlyti šviežių menkių, plekšnių, starkių, o sezono metu ir šviežių stintų. Žuvies kainos bus mažesnės nei turgavietėse – jos turėtų svyruoti iki 7 Lt už kilogramą, tačiau, pasak žvejų, didžiausias tokios prekybos privalumas pirkėjams – derybos. Dėl žuvies kainų pirkėjai visuomet galės derėtis ir šviežios žuvies nusipirkti pigiau.
Anot tiesioginę prekybą šviežia žuvimi koordinuojančios Lietuvos žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos pirmininko Alfonso Bargailos, tokia prekyba Lietuvos žvejams dar naujiena, tačiau ji neabejotinai turi didelių privalumų.
„Iki šiol žvejams tarpininkai už šviežios žuvies kilogramą mokėdavo vos 3 litus, o parduodavo po 10 litų už kilogramą. Be to, daugiau nei 70 proc. sužvejotos žuvies iškeliaudavo į užsienį, o Lietuvos pirkėjas pirkdavo jau iš svetur atvežtą šaldytą žuvį. Prekiaujant šviežia žuvimi tiesiogiai, pirkėjams ji patiekiama ir kur kas šviežesnė, ir pigesnė, o žvejai už parduotą žuvį gauna daugiau. Taigi, išlošia ir žvejas, ir pirkėjas“, - sako A. Bargaila. Pasak jo, kol kas dar sunku spręsti, kaip žvejams seksis prekiauti, nes lietuviai suvalgo kelis kartus daugiau mėsos nei žuvies, tad įpratinti juos dažniau pirkti ir vartoti žuvį gali būti nelengvas uždavinys.