Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen įsitikinusi, kad desertas – nėra būtinas ingredientas, todėl siūlo atrasti naują skonį ir išmėginti įvairiausių skonių užtepėlės. Tai – lengvas, greitas ir skanus maistas, kuris tiks ne tik patiems išalkus, bet ir netikėtiems svečiams užsukus.
Su šaukštu aplink pasaulį – populiarieji baklažanai
Maistas, padedantis esant vidurių užkietėjimui
(18 nuotr.) Citrusiniai vaisiai turi flavanolį, vadinamą naringeninu, kuris, pasak Kinijos mokslininkų, gali suveikti kaip vidurius paleidžianti priemonė. (nuotr. Fotolia.com)
Kaip ir daugelis išvardintų maistų, riešutuose yra labai daug skaidulinių medžiagų. Pasak tinklapio Everyday Health, geriausi riešutai yra žemės, graikiški ir braziliški. (nuotr. Fotolia.com)
Ekspertai sako, kad kava stimuliuoja raumenų susitraukimą gaubtinėje žarnoje, o tai padeda nueiti į tualetą. (nuotr. Fotolia.com)
Visi džiovinti vaidiai padeda atlaisvinti vidurius, tad gali rinktis iš datulių, figų, džiovintų slyvų, razinų ir dar daugiau. (nuotr. Fotolia.com)
Kriaušės, obuoliai ir slyvos ant savo žievelės turi labai daug skaidulinių medžiagų, todėl geriausia juos valgyti žalius. Kriaušės turi daug vitaminų, antioksidantų ir vandens, kas tau gali tikrai padėti su vidurių užkietėjimu. (nuotr. Fotolia.com)
Brokolis yra įspūdingas skaidulinių medžiagų šaltinis. Jis turi mažai kalorijų, bet yra labai maistingas. (nuotr. Fotolia.com)
Kiviuose gausu skaidulų ir juose mažai cukraus, tad kiviai nepaskatins dujų kaupimosi jūsų skrandyje. (nuotr. Fotolia.com)
Atvėsintos bulvės turi daug skaidulų ir taip vadinamo “atsparaus krakmolo”. Visa tai padeda virškinimui ir gerųjų bakterijų augimui. (nuotr. Fotolia.com)
Avižiniai dribsniai ne tik yra skanus maistas. Jie taip pat yra prikišmti tirpiomis ir netirpiomis skaidulomis, kurios palengvins vidurių užkietėjimą. (nuotr. Fotolia.com)
Pilno grūdo duonoje yra gausu skaidulų, tad ji padeda išjudinti žarnynuose esančius dalykus. (nuotr. Fotolia.com)
Lęšiai, kuriuose gausu skaidulų ir jie turi panašias savybes kaip ir pupelės, puikiai tinka išjudinti reikalus tavo žarnose. (nuotr. Fotolia.com)
Kadangi arbūze yra 92 proc. vandens, jis puikiai tinka atlaisvinti vidurius. (nuotr. Fotolia.com)
Saldžiam vidurių užkietėjimo gydymui suvalgyk aviečių, juodųjų serbentų ir braškių. (nuotr. Fotolia.com)
Popkornai taip pat turi daug skaidulinių medžiagų, kas gali daug kam būti naujiena, o tai padeda mums išsitušinti. (nuotr. Fotolia.com)
Migdolai puikiai padeda esant vidurių užkietėjimui, tačiau, kaip ir kitus riešutus, juos reikia valgyti mažais kiekiais. (nuotr. Fotolia.com)
Dauguma jogurtų turi aktyvias bakterijų kultūras arba probiotikus, kurie tavo žarnyną pripildo gerosiomis bakterijomis. (nuotr. Fotolia.com)
Špinatuose gausi skaidulinių medžiagų ir magnio, kuris padeda esant vidurių užkietėjimui. (nuotr. Fotolia.com)
Pupelėse yra atsparaus krakmolo, pluoštinio tipo krakmolo, kuris padeda pagerinti tranzitinį laiką gaubtinėje žarnoje, veikia kaip vidurių laisvinamasis ir padeda subalansuoti bakterijas tavo žarnyne. (nuotr. Fotolia.com)
Šiandien baklažanai populiarūs visame pasaulyje, ypač Prancūzijoje, Bulgarijoje, Viduržemio jūros ir Kaukazo šalių virtuvėse. Senovės tautos – graikai ir romėnai – taip pat žinojo baklažanus, tačiau egzistavo prietaras, kad jie gali privesti prie beprotystės, todėl baklažanai buvo vadinami „beprotybės obuoliais“.
Šias rudens daržoves lietuviai mėgsta dėl to, kad jos yra nebrangios, itin greitai paruošiamos ir nekaloringos. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad baklažanų skonis geriausiai atsiskleidžia tada, kai jie yra jauni ir švieži.
„Šios daržovės tinka įvairiausiems patiekalams, o jų minkštimas dera praktiškai su viskuo. Baklažanus galima kepti ant grotelių, troškinti, virti, įdaryti, naudoti troškiniuose ar apkepuose su kitomis daržovėmis – jų naudojimo būdas labai platus. Apkepą iš baklažanų ir maltos mėsos – musaką – nacionaliniu patiekalu laiko graikai ir turkai, o prancūzai be baklažanų neįsivaizduoja tradicinio troškinio ratatujos“, – pasakoja A. Rasmussen.
Baklažanų ir pomidorų užtepėlė Jums reikės:
2 vnt. baklažanų
2 vnt. pomidorų
2 vnt. saldžiųjų paprikų
1 vnt. svogūno
Druskos
Juodųjų maltų pipirų
Žiupsnelio mairūnų
Gaminimas:
Svogūną ir papriką supjaustykite smulkiais gabalėliais. Svogūną apkepkite augaliniame aliejuje, kol pagels ir nuimkite nuo ugnies. Į atskirą indą sudėkite pakeptus svogūnus, pjaustytą papriką ir berkite šiek tiek mairūno. Baklažanus suvyniokite į foliją ir apie 20 minučių kepkite orkaitėje.
Vėliau nulupkite baklažano odelę. Supjaustykite ir troškinkite su svogūnu bei paprika apie pusvalandį. Pomidorus kelioms sekundėms panardinkite į verdantį vandenį, nulupkite odelę ir smulkiai supjaustykite minkštimą.
Sumaišykite su jau patroškintomis daržovėmis ir troškinkite dar apie 10 minučių. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve ir patiekite ant stalo su mėgstama duonele. Skanaus!
Moliūgas – vitaminų lobynas
Moliūgai – tikra vitaminų bomba ir maistas visapusei sveikatai. Atkeliavę į Lietuvą iš tolimosios Meksikos, jie vis labiau populiarėja ir mūsų šalyje. A. Rasmussen pastebi, kad moliūgai – itin naudinga daržovė, nes jį galima suvartoti visą – tiek minkštimą, tiek sėklas, tiek ir žievę.
„Išlaisvinkite kulinarinę fantaziją ir išbandykite daugybę sveikų ir skanių patiekalų – troškinių, sriubų, košių, įvairiausių salotų ir užtepėlių.
Beje, moliūgai tinka ir desertams – pyragams, uogienėms ir tyrėms gaminti. Iš jų galima spausti net sultis, kurios gaunasi itin pikantiško skonio. Moliūgas turi tikrai daug naudingų savybių ir jį verta įsitraukti į savo valgiaraštį“, – įsitikinusi A. Rasmussen, kuri toliau pateikia moliūgų ir raudonųjų paprikų užtepėlės receptą.
Jums reikės:
300 g moliūgo
2 vnt. paprikų
3 skiltelių česnako
1 v. š. aliejaus
1 a. š. citrinos sulčių
Žiupsnelio džiūvėsėlių
Žiupsnelio paprikos
Žiupsnelio cukraus
Druskos
Pipirų
Raudonėlių
Gaminimas:
Moliūgą ir išvalytas paprikas stambiai supjaustykite ir sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą. Viską apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis. Tuomet apibarstykite česnakais, aitriosiomis paprikomis, džiūvėsėliais ir kepkite karštoje orkaitėje apie 20 minučių.
Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve, tada pagardinkite žiupsneliu cukraus, raudonėliais, druska bei pipirais ir apie 2 valandas palaikykite šaltai, kad skoniai susimaišytų ir užtepėlė sutirštėtų. Paruoštą užtepėlę patiekite ant stalo. Skanaus!
Naujas žvilgsnis į cukinijas
A. Rasmussen sako, kad cukinijas laikyti sausoje ir tamsioje vietoje, nes tuomet jos naudingąsias savybes išsaugo beveik visus metus.
„Cukinijas geriausia valgyti žalias, tačiau galima šiek tiek termiškai apdoroti arba paruošti ant grotelių. Į šias daržoves gana stipriai įsigeria riebalai, todėl nerekomenduojama jų kepti naudojant riebalus“, – pataria prekybos tinklo IKI maisto ekspertė ir dalinasi cukinijų ir sezamų užtepėlės receptu.
Jums reikės:
1 vidutinio dydžio cukinijos
1 v. š citrinos sulčių
1 v. š. sezamų pastos
2 skiltelių česnako
Žiupsnelio druskos
Pipirų
Gaminimas:
Cukiniją supjaustykite griežinėliais ir dėkite į 2200C įkaitintą orkaitę. Kas dešimt minučių ją apverskite ir patikrinkite ar cukinija dar ne minkšta.
Jai suminkštėjus, cukiniją atvėsinkite ir supjaustykite stambiais kubeliais. Tuomet susmulkinkite česnaką ir į maisto smulkintuvą dėkite cukinijas, smulkintą česnaką, sezamų pastą, pilkite citrinos sultis, pabarstykite druska ir pipirais. Viską gerai sumalkite gautą užtepėlė ir skanaukite su trapučiais, duonele ar daržovėmis. Skanaus!
REKLAMA