Kumpio oda nulupama, mėsa išmušama, ištrinama druska ir prismaigstoma juostelėmis supjaustytų lašinių. Įdėjus į skardą, kumpis apipilamas ištirpintu sviestu, įdedamas supjaustytas svogūnas ir apibarstoma prieskoniais. Kepamas 2—2,5 valandos 200 laipsnių temperatūros orkaitėje, palaistant vynu, sultiniu ir kepsnio sultimis. Kad kepsnio padažas būtų tirštesnis, į jį įdedama duonos pluta. Iškepęs kumpis atvėsinamas, likęs padažas perkošiamas, supilamas šaltame vandenyje ištirpintas bulvių krakmolas ir maišant užvirinamas. Padažas pasūdomas, supilamos aviečių bei serbentų sultys ir šiuo padažu užpilamas kepsnys. Kepsnys supjaustomas, sudedamas į lėkštę ir atskirai paduodamas likęs padažas. Skanaus.
Autorius: Vida
INGREDIENTAI:
2 valgomieji šaukštai aviečių (sultys)
3 vienetai gvazdikėlių
2 vienetai juodųjų pipirų
2 valgomieji šaukštai juodųjų serbentų (sultys)
1 arbatinis šaukštelis krakmolo
1 vienetas svogūnų
125 gramai kiaulės lašinių
1 vienetas juodos duonos (plutelė)
1 stiklinė raudonojo vyno
šiek tiek druskos
250 gramų sviesto
1 stiklinė sultinio
4 vienetai kadagio uogų
5 kilogramai šernienos (kumpis)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Kumpio oda nulupama, mėsa išmušama, ištrinama druska ir prismaigstoma juostelėmis supjaustytų lašinių. Įdėjus į skardą, kumpis apipilamas ištirpintu sviestu, įdedamas supjaustytas svogūnas ir apibarstoma prieskoniais. Kepamas 2—2,5 valandos 200 laipsnių temperatūros orkaitėje, palaistant vynu, sultiniu ir kepsnio sultimis. Kad kepsnio padažas būtų tirštesnis, į jį įdedama duonos pluta. Iškepęs kumpis atvėsinamas, likęs padažas perkošiamas, supilamas šaltame vandenyje ištirpintas bulvių krakmolas ir maišant užvirinamas. Padažas pasūdomas, supilamos aviečių bei serbentų sultys ir šiuo padažu užpilamas kepsnys. Kepsnys supjaustomas, sudedamas į lėkštę ir atskirai paduodamas likęs padažas. Skanaus.