Iš atšaldytos stirnienos šlaunies išimkite kaulą, supjaustykite mėsą griežinėliais, kaip kepsnius, ir truputį pamuškite - mėsa bus minkštesnė. Mėsą aplaistykite su alyvuogių aliejumi ir palikite truputį pastovėti. Po to ištrinkite su smulkiai supjaustytais salierų lapais bei visais kitais prieskoniais, apšlakstykite citrinos bei apelsino sultimis ir palikite pasimarinuoti kokioms kelioms valandoms. Po to paimikite kepimo rankovę, į ją dėkite mėsą ir ant viršaus sudėkite susmulkintą porą, griežinėliais supjaustytas morkas, džiovintas slyvas, apelsino griežinėlius, sudėkite gabaliukais supjaustytą žalią lašinuką ir užriškite abu kepimo rankovės galus. Pašaukite į įkaitusią 250 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite 1 valandą ir 30 minučių. Po to išimkite, atriškite vieną galą, įpilkite vieną taurę sauso raudono vyno ir vėl užriškite. Dar pakepkite kokį pusvalandį. Per tą laiką, kol kepa mėsa, paimkite maždaug 15 bulvių, jų neskuskite, o tiesiog gražiai ir švariai nuplaukite ir perpjaukite per pusę, apibarstykite druska ir uždėkite gabaliukais supjaustytų žalių lašinukų. Skardą išklokite folija ir ant folijos sudėkite bulves, o jas užklokite su dar vienu lapu folijos ir užkamšykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite taip maždaug apie pusvalandį. Po pusvalandžio perpjaukite kepimo rankovę per vidurį ir leiskite orkaitėje dar pagaruoti skysčiui, bet nebijokite - mėsa vistiek išliks nesausa. Iškepusią mėsą ir bulves patiekite į lėkštes. Nemaniau, kad taip skanu ir gardu bus, nes tai buvo pirmas kartas mano, kai teko gaminti iš stirnienos mėsos. Todėl prisiskaičiusi visokiausių receptų intenete ir iš knygutės „Medžiotojų vaišės“ (B. Kačkus), bet neradau tinkamo recepto, tad sumąsčiau paeksperimentuoti pati ir gavosi visai neblogai, net labai skaniai. Skanaus!
Autorius: Mia30
INGREDIENTAI:
1 vienetas apelsinų
šiek tiek bulvių
1 vienetas citrinų
šiek tiek juodųjų pipirų
šiek tiek morkų
1 vienetas porų
šiek tiek salierų (lapai)
šiek tiek slyvų (džiovintos)
šiek tiek kiaulės lašinių
šiek tiek alyvuogių aliejaus
šiek tiek raudonojo vyno (sausas)
šiek tiek druskos
šiek tiek prieskonių (stirnienos)
1 kilogramas stirnienos (šlaunis)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Iš atšaldytos stirnienos šlaunies išimkite kaulą, supjaustykite mėsą griežinėliais, kaip kepsnius, ir truputį pamuškite - mėsa bus minkštesnė. Mėsą aplaistykite su alyvuogių aliejumi ir palikite truputį pastovėti. Po to ištrinkite su smulkiai supjaustytais salierų lapais bei visais kitais prieskoniais, apšlakstykite citrinos bei apelsino sultimis ir palikite pasimarinuoti kokioms kelioms valandoms. Po to paimikite kepimo rankovę, į ją dėkite mėsą ir ant viršaus sudėkite susmulkintą porą, griežinėliais supjaustytas morkas, džiovintas slyvas, apelsino griežinėlius, sudėkite gabaliukais supjaustytą žalią lašinuką ir užriškite abu kepimo rankovės galus. Pašaukite į įkaitusią 250 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite 1 valandą ir 30 minučių. Po to išimkite, atriškite vieną galą, įpilkite vieną taurę sauso raudono vyno ir vėl užriškite. Dar pakepkite kokį pusvalandį. Per tą laiką, kol kepa mėsa, paimkite maždaug 15 bulvių, jų neskuskite, o tiesiog gražiai ir švariai nuplaukite ir perpjaukite per pusę, apibarstykite druska ir uždėkite gabaliukais supjaustytų žalių lašinukų. Skardą išklokite folija ir ant folijos sudėkite bulves, o jas užklokite su dar vienu lapu folijos ir užkamšykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite taip maždaug apie pusvalandį. Po pusvalandžio perpjaukite kepimo rankovę per vidurį ir leiskite orkaitėje dar pagaruoti skysčiui, bet nebijokite - mėsa vistiek išliks nesausa. Iškepusią mėsą ir bulves patiekite į lėkštes. Nemaniau, kad taip skanu ir gardu bus, nes tai buvo pirmas kartas mano, kai teko gaminti iš stirnienos mėsos. Todėl prisiskaičiusi visokiausių receptų intenete ir iš knygutės „Medžiotojų vaišės“ (B. Kačkus), bet neradau tinkamo recepto, tad sumąsčiau paeksperimentuoti pati ir gavosi visai neblogai, net labai skaniai. Skanaus!