Vyniotinis didelis, spalvingas, nesausas, aromatingas, tikrai nenuobodaus skonio. Linkiu pabandyti pasigaminti.
REKLAMA
REKLAMA
INGREDIENTAI:
- 25 gramai sviesto (popieriui patepti)
- Įdarui:
- 500 gramų morkų
- 100 gramų anakardžio riešutų (ar švieži lazdynų, smulkinti)
- 3 valgomieji šaukštai kokosų drožlių
- 2 valgomieji šaukštai cukraus pudros
- 1 valgomasis šaukštas vanilinė cukraus pudra
- 2 žiupsneliai malto muskato
- Biskvitui:
- 5 vienetai kiaušinių
- 3 stiklinės kvietinių miltų
- 5 valgomieji šaukštai cukraus pudros
- 2 valgomieji šaukštai kakavos
- 1 žiupsnelis druskos
- Kremui:
- 250 gramų plakamoji grietinėlė
- 250 gramų maskarponės sūrio
- 1 vienetas citrinų (sulčių)
- 2 valgomieji šaukštai cukraus pudros
- 1 valgomasis šaukštas vanilinė cukraus pudra
- 1 valgomasis šaukštas želatinos
- Glajui:
- 100 gramų juodasis šokoladas
- Sulaistymui:
- 1 vienetas apelsinų (sulčių)
- Papuošimui:
- 1 saujelė apelsinų cukatų
- 1 riekė džiovintų greipfrutų
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
REKLAMA
Porcijų skaičius: 10
PARUOŠIMO BŪDAS:
- Pirmiausia paruošiamas įdaras. Morkas sutarkuoti nevisai smulkiai ir kiek nusunkti. Sumaišyti su smulkintais riešutais, kokosų drožlėmis, muskatu, vaniline ir paprasta cukraus pudromis.
- Didelę kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi, patepti plonai sviestu. Ant jo supilti masę, tolygiai paskirstyti.
- Į indą įmušti kiaušinius, berti druskos, įsijoti cukraus pudrą, kiek jau pamaišius, ir plakti tol, kol bus balta, puri masė. Beje, aš plaku rankomis, apie 12 min. – su elektriniu plakikliu taip puriai išplakti nepavyksta. Maišant, įsijoti miltus, sumaišytus su kakava. Išmaišytą masę tolygiai supilti ant morkų ir riešutų masės. ir pašauti į orkaitę.
- Kepti 180 Cl laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Ant stalo patiesti kepinio dydžio kepimo popierių. Ant jo atsargiai išversti kepinį. Vienas kepimo popierius yra kepinio viršuje, kitas apačioje. Nė vieno jų nenuplėšdami suvyniojame kepinį į ruloną – tegul kepinys „pratinasi“ prie vyniotinio formos. Taip palaikyti apie 10 min. Po to kepinys vėl išvyniojamas ir nulupamas kepimo popierius nuo viršutinės dalies – morkų įdaro. Turėtų lengvai atsiskirti, nes popierius juk buvo pateptas sviestu. Palikti pastovėti, kad kiek pravėstų.
- Tuomet gerai sulaistyti apelsino sultimis. Jos dar labiau paskanina morkų ir riešutų įdarą ir sudrėkina kakavinį biskvitą. Kad geriau sultys įsigertų, aš netgi lengvai šakute subadžiau.
- Kol pagrindo skoniai bando susigyventi, ruošiamas kremas. Išplakti grietinėlę su maskarponės sūriu, vaniline cukraus pudra ir cukraus pudra, įmaišyti galima ir truputį muskato. Nedideliame kiekyje vandens, pagal instrukciją paruošti želatiną, ją paskaninti citrinos sultimis (arba apelsinų) ir įmaišyti į baltą masę. Kad maišant mases, nesušoktų želatina į grūdelius, aš maskarponės sūrį prieš tai kiek palaikau su indu panardinusi į šiltą vandenį.
- Kremą užtepti tolygiai ant atvėsinto kepinio įdaro sluoksnio ir suvynioti vyniotinį. Vyniotinį supakuoti sandariai į kepimo popierių ir palikti šaldytuve, geriausia nakčiai. Ilgiau pastovėjęs bus toks, kokio ir reikia – biskvitas minkštas, maskarponės kremas bus atlikęs vienijantį darbą tarp visų sudedamųjų dalių.
- Apglaistyti tirpintu juodu šokoladu. Aš tirpintą šokoladą paskaninau citrinos sultimis. Vyniotinį apdėliojau apelsinų cukatais ir džiovintais greipfrutais. Skanaus!
PATARIMAI:
•Jeigu neturite biskvitų kepimo patirties, patarčiau apsidrausti ir į kepinį dėti lygų šaukštelį kepimo miltelių.
REKLAMA