Norėjau torto - gaivaus, lengvo, aromatingo, neriebaus. Šis eksperimentas net viršijo mano lūkesčius - figų uogienė pridavė tokį malonų, netikėtą man trakšėjimą. Neturint jos, tiks ir apelsinų džemas. Tortas nebrangus, o pagaminau aš per pusantros valandos, būdama tik kepėja - mėgėja. Galima gaminti ir plokštainį.
REKLAMA
REKLAMA
INGREDIENTAI:
- 500 gramų plakamoji grietinėlė (3 šaukšus atidėti)
- 2 vienetai apelsinų
- 250 gramų graikiško jogurto
- 200 gramų figų džemas
- 150 gramų pieno
- 1 vienetas citrinų
- 2 valgomieji šaukštai cukraus pudros
- 2 valgomieji šaukštai vanilinio cukraus
- 35 gramai apelsinų želė
- 20 gramų želatinos
- 3 žiupsneliai maltos ciberžolės
- Tešlai:
- 3 vienetai kiaušinių (didelių)
- 90 gramų kvietinių miltų
- 90 gramų cukraus pudros
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
- 1 žiupsnelis druskos
- 0.5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- Papuošimui:
- 200 gramų grietinėlės
- 100 gramų juodojo šokolado
- 30 gramų sviesto
- 1 valgomasis šaukštas želatinos
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
REKLAMA
Porcijų skaičius: 12
PARUOŠIMO BŪDAS:
- Kiaušinius su vaniliniu cukrumi, cukraus pudra ir druskos trupučiu šluotele plakti ilgai, kol taps tiršta, puria, mase. Aš plakiau 15 minučių. Su kombainu man gerai išplakti nepavyksta. Tuomet maišant įsijoti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Jie - apsidraudimui, bet galima nepilti, jei tikrai gerai išsiplakė, mat ne visi kiaušiniai gerai plakasi.
- Kepiau, o ir gaminau tortą 23 cm. silikoninėje formoje, su stikliniu pagrindu. Ją ištepiau sviestu.
- Dėti biskvito tešlą su forma į iki 180 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti apie 15 min. Atvėsinti ir perpjauti pusiau.
- Kol vėsta, metas pasigaminti želes. Želatiną pagal instrukciją paruošti mažame kiekyje vandens, o apelsinų želė taipogi paruošti kuo mažesniame kiekyje vandens - apie 50 ml.
- Grietinėlę (500g. - 3 šaukštus pasilikti šokoladui) išplakti su vaniliniu cukrumi, sudėti jogurtą, pieną, permaišyti, įspausti citrinos sulčių.
- Nutarkuoti vieno apelsino žievelę ir išsunkti dviejų apelsinų sultis, įtrėkšti citrinos sulčių. Viską sumaišyti ir dar smulkintuvu persmulkinti patartina.
- Grietinėlės kremą padalinti beveik pusiau. Į kiek didesnę dalį supilti daugiau nei pusę paruoštos želatinos, dėti 2 šaukštus cukraus pudros ir gerai išmaišyti. Baltas kremas jau paruoštas.
- Figų džemą sumaišyti su puse pasiruoštos apelsininės masės, įpilti maždaug trečdalį likusios želatinos ir viską gerai išmaišyti. Į mažesniają dalį grietinėlės kremo supilame kas liko - apelsininę masę, dar atlikusią zelatiną ir pasiruoštą apelsininę želę. Viską gerai išmaišome. Kad kremas būtų geltonesnis, galima įdėti ciberžolės.
- Formuojamas tortas: pirmasis biskvitas ištepamas figų džemo pagardu, kiek paalaikus šaltai pilama balta masė, vėl dedamas tortas į šaldytuvą, tuomet gelsva masė, ant jos biskvitas ir taip toliau, vis pašaldant trumpai.
- Galima gaminti tortą arba plokštainį. Plokštainui dar labai tiktų viršų užlieti žele. Tortą aš puošiau žele, paruošta apelsinų žievelėse, uogomis, anyžiais, balto šokolado tvorelės fragmentais ir juodu šokoladu. Tik vienas ištirpintas juodas šokoladas, jau sustingęs, būtų minkštam tortui per kietas, todėl jį ištirpinau ant garų įmaišiau kelis šaukštus grietinėlės pasiliktos nuo kremui gaminti skirtos, pašildytos su sviestu.
- Norėjau torto šonų labai lygių, todėl juos, o ir visą tortą po šokoladu, apglaisčiau plakta grietinėle, sumaišyta su želatina. Apglaisčius šonus, tortą palaikyti šaldytuve, tuomet puošti šokoladu ir turimomis gerybėmis.
- Kad tortas susigyventų, reikėtų jį šaltai palaikyti per naktį.
PATARIMAI:
•Aprašymas pavyko ilgokas, bet gaminti tikrai nėra sunku. Juk galima ir paimprovizuoti. Pagal save pasigaminti 4 dalykus - biskvitą, baltą masę, gelsvą masę ir džemo pagardą su trupučiu želatinos.
REKLAMA