• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant Velykoms, daugelis jau planuoja, ką dės ant šventinio stalo. Ant jo neretai atsiduria ir silkė, kuri ne tik skani, bet ir naudinga. Tačiau maisto technologė Justina Kaveckė primena – svarbu nepamiršti saiko.

Artėjant Velykoms, daugelis jau planuoja, ką dės ant šventinio stalo. Ant jo neretai atsiduria ir silkė, kuri ne tik skani, bet ir naudinga. Tačiau maisto technologė Justina Kaveckė primena – svarbu nepamiršti saiko.

REKLAMA

Maisto technologė, „Švarus vidus“ įkūrėja J. Kaveckė pažymi, kad silkė – naudinga organizmui, jei renkamės kokybišką produktą ir prieš įsigydami skaitome, kas parašyta etiketėje.

Paklausta apie silkės naudas, pašnekovė išskiria tris itin naudingas medžiagas, kurių yra šioje riebioje žuvyje. Viena jų – omega-3 riebiosios rūgštys.

„Daugeliu tyrimų yra nustatyta, kad būtent omega-3 riebiosios rūgštys mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, veikia kaip prevencijos priemonė nuo demencijos ir Alzheimerio, mažina blogojo cholesterolio ir didina gerojo cholesterolio kiekį“, – teigė maisto technologė.

Silkėje gausu ir vitamino D, kurio trūksta daugeliui lietuvių. J. Kaveckė sako, kad suvalgius 100 gramų kokybiškos silkės, gauname net 27 proc. vitamino D dienos normos.

REKLAMA
REKLAMA

„Vitaminas D atsakingas už organizmo aprūpinimą kalciu ir fosforu, veikia kaip prevencinė priemonė nuo osteoporozės ir užtikrina sklandžią imuninės sistemos veiklą“, – silkėje randamo vitamino D naudas vardijo specialistė.

REKLAMA

Dar viena naudinga medžiaga, randama silkėje – selenas, kuris pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, stiprina imunitetą ir mažina laisvųjų radikalų neigiamą poveikį organizmui.

Būtina skaityti etiketes

Vis tik, renkantis silkę svarbu skaityti sudedamųjų dalių sąrašą. Dažnai jame puikuojasi didelis kiekis druskos:

„Jeigu mes valgome kokybišką silkę, kurios 100 gramų yra iki dviejų gramų druskos, tada gauname ir naudingų medžiagų, ir druskos nesuvartojame per daug.“

REKLAMA
REKLAMA

J. Kaveckė sako pastebinti rinkodaros triuką – ant pakuočių rašomus žodžius „be aliejaus“, „tradicinė“, „silpnai sūdyta“, „klasikinė“, o išvydus tokią frazę dažnai susimąstome, kad ši silkė – geriausias pasirinkimas.

„Tačiau perskaitę sudedamųjų dalių sąrašą tikrai pamatysime, kad joje yra daug maisto priedų. Nors jų vartojimas yra griežtai reglamentuojamas, tačiau ne viskas, kas yra leidžiama, yra palanku sveikatai“, – pažymi maisto technologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kone blogiausias konservantas iš visų – daugeliui ne kartą girdėtas skonio ir kvapo stipriklis mononatrio glutamatas, žymimas E621:

„Jeigu valgome maistą, kuriame yra šio skonio stipriklio, labai sunku pajusti saiką, sotumo jausmą ir nustoti valgyti.

Dėl to mums silkė gali atrodyti labai skani ir dažnai vietoje vieno gabaliuko galima suvalgyti ir tris, tad nepaisant naudos, kurią gauname, gauname dar ir kalną maisto priedų, kurie mūsų sveikatai nėra palankūs.“

REKLAMA

Dar vienas dažnai parduotuvių lentynose randamas produktas – silkė aliejuje. Tačiau, anot pašnekovės, tokiuose produktuose įprastai naudojami nekokybiški, rafinuoti, dezodoruoti aliejai, kurie nėra palankūs sveikatai.

Tad kokią silkę geriausia rinktis? „Praktiškai 99,9 proc. parduotuvių lentynose esančios silkės nėra sveikatos palankios ir kokybiškos silkės pasirinkimo yra mažai.

Jeigu norime išsirinkti sveikatai palankią silkę, reikėtų jos ieškoti šaldiklyje ir paskaityti sudedamąsias dalis – geriausia, kai silkės sudėtyje yra tik silkė ir druska, druskos yra tik 2 g / 100 g silkės ir jokių kitų maisto priedų nėra“, – pataria J. Kaveckė.

REKLAMA

Geriausiai dera su daržovėmis

Parduotuvėse gausu ir įvairių gaminių su silke ir visokiais priedais, pavyzdžiui, majonezu ar kitais padažais. Nors majonezas nėra vertinamas kaip sveikatai palankus produktas, jei labai norisi, geriau pasigaminti tokius patiekalus namuose.

„Bet kokiu atveju geriau nusipirkti kokybišką silkę, uždėti kokybiško majonezo, bet jo dėti mažiau. Produktas bus ką tik paruoštas, taip jis bus sveikesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaminiai su silke, kurie randami parduotuvėje, yra ilgo galiojimo, su daug priedų, kurie apsunkina mūsų organizmą ir net suvalgę labai mažai tokio gaminio jausimės apsunkę ilgą laiką, nes tai sunkiai virškinamas maisto produktas – jame daug įvairių masto priedų, riebalų, druskos, konservantų“, – pažymi pašnekovė.

Geriausias priedas prie silkės, vis tik, yra daržovės – garintos, troškintos ar šviežios. Jei mėgstate silkę su bulvėmis, geriausia rinktis virtas su lupena. Ir visų svarbiausia nepamiršti saiko:

„Silkę siūlau įsivaizduoti kaip pagrindinį patiekalą – jeigu valgysime silkę su bulvėmis ir daržovėmis, reiškia nei mėsos, nei deserto kurį laiką nevalgysiu. Taip neapsunkinsime organizmo.

Produkto kiekis ir kokybė lemia tai, kad mes nepersivalgome, neapsunkstame ir nesėdime pervargę nuo valgymo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų