• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Yra toks posakis, kad „kelias į vyro širdį eina per skrandį“. Šios liaudies išminties pamokos, taip pat gali būti taikomos ir kalbant apie turizmą. Ispanijos miestas Barselona, jau seniai perprato minėtos  minties esmę ir šiandien yra puikus pavyzdys, kad regiono gastronomija gali būti esminis ingredientas, kurio dėka turizmas tik dar labiau klesti, o siūlomos pramogos tik dar labiau  intriguojančios.

REKLAMA
REKLAMA

Tradicinė katalonų virtuvė, kurios pagrindą sudaro garsioji „Viduržemio jūros pakrantės dieta“, yra turtinga daržovių troškiniais, tačiau taip pat  joje gausu mėsos ir žuvies patiekalų. Be jau tarptautiniu patiekalu tapusios „duonos su pomidorais“ (iš katalonų kalbos „pa amb tomàquet“),  iš Barselonos negalima išvažiuoti neparagavus sraigių, kiaulienos dešros („butifarra“), keptų ant grilio svogūnų laiškų („calçots“), kieulienos dešros sriubos, kuri gaminama Naujųjų metų vakarienei (vadinama „escudella“) ar daržovių troškinio iš baklažanų ir cukinijų (katalonų kalba vadinamo „samfaina“).

REKLAMA

Katalonų restoranų pasaulinės šlovės paslaptis yra daug didesnė nei tik ingredientai ir receptai. Jau daugelį metų populiaresnės ir į klientus orientuotos maisto gaminimo įstaigos išmoko restoranų aplinką, architektūrą ir dizainą derinti su gaminamais patiekalais, kurdami erdves, kurios atitinka jų virtuvės filosofiją ir kurdami reikiamą firminį įvaizdį.

REKLAMA
REKLAMA

Garsių vardų kūrimas ir Guia Michelin konkursas

Kiekvienais metais Barselonos provincija organizuoja prestižinį Guia Michelin konkursą, kuriame apdovanojamos geriausios Ispanijos virtuvės.  Restoranams dalijamos Mišelin žvaigždės. Neseniai mirusio Santi Santamaria restoranas Can Fabes, Sant Celoni mieste  ir Carme Ruscalleda restoranas Sant Pau, San Pol de Mar mieste turi trijų žvaigždučių įvertinimą; Lesarte restoranas Barselonoje, kuriam vadovauja garsus virėjas Martin Berasategui įvertintas dviem žvaigždėm ir kiti, 25 restoranai, kuriems skirta po vieną žvaigždutę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelis šių restoranų priklauso viešbučiams, kaip pavyzdžiui Drolma restoranas priklausantis Fermin Puig ar Gaig, priklausantis Carles Gaig, tad dauguma jų yra neišvengiamai susiję su keliautojais iš užsienio, t.y. turistais. Vis dėl to Barselonos gyventojai taip pat neabejingi savo restoranams ir valgymą restoranuose priskiria vienam iš pagrindinių savo laisvalaikio praleidimo būdų.

REKLAMA

Skaičiuojama, kad apie 30 procentų visų keliautojų pinigų yra išleidžiama restoranuose ir nors dažniausiai minimi aukštos klasės restoranai, apsilankyti ir paragauti tradicinių patiekalų galima ir visai nebrangiai, restoranų yra visų tipų kišenėms.

Daugiausiai restoranų ir viešbučių yra susitelkę Eixample ir Ciutat Vella Barselonos rajonuose. Tačiau turistų susidomėjimas katalonų virtuve  pastebimas ir kituose Barselonos kampeliuose, kaip pavyzdžiui vaizdingas Boqueria turgus, tapęs būtina stotele tiems, kam smalsu paragauti katalonų virtuvės maisto.

REKLAMA

Kino ir gastronomijos festivalis

Dėl visų aukščiau išvardytų motyvų, nuspręsta, kad Barselonoje turi vykti pirmasis kino ir gastronomijos festivalis Film&Cool. Festivalis vyko kovo 10 - 13 dienomis, jo  metu  buvo galima žiūrėti filmus arba klausytis garsių virtuvės šefų paskaitų. Buvo rodomas dokumentinis filmas „El Bulli, cooking in progress“, kurio pagrindinis herojus, visame pasaulyje garsus virtuvės šefas Ferran Adria.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų