Dalyvauti oficialioje vakarienėje neplanuojama? Tačiau kodėl dažniausiai taisyklių nepaisančios naminės puotos prie stalo nepaįvairinus oficialiu subtilumu? Naujų dalykų galima sužinoti patiems bei to išmokyti kitus. O šventiniai pietūs ar vakarienė – pats tinkamiausias metas tam.
Restorano „Aula“ direktorė Martina Miknevičiūtė supažindina su esminėmis stalo serviravimo taisyklėmis, kurių laikomasi pagal protokolą:
„Norint sukurti tinkamą atmosferą bei patenkinti svečio estetinius poreikius, privalu ne tik laikytis protokolinių stalo serviravimo taisyklių, derinant indus ar taisyklingai išdėliojant įrankius, bet ir kurti bendrą stalo harmoniją derinant spalvas, faktūras, atsižvelgiant į vakarienės temą ar net metų laiką.
Ruošiant šventinius pietus ar vakarienes namuose, prieš tai šeimininkas turėtų pasidomėti protokolu ir, pamiršęs kasdienius valgymo įpročius, pats uoliai juo vadovautis. Mat svečiai paprastai kopijuoja šeimininko elgseną.
Aptarnaujantis šeimininkas nuolat seka ir valgančiojo elgseną. Pavyzdžiui, jei darote trumpą pertraukėlę valgydami, įrankius turėtumėte palikti rankenėlėmis į išorę, 45 laipsnių kampu vienas kito atžvilgiu. Įrankius sudėjus vieną šalia kito, rankenėlėmis į dešinę, siunčiamas ženklas, kad yra baigta valgyti. Reikėtų stengtis įrankių nedėti ant stalo ir nepalikti atremtų į lėkštę.
Iš tikrųjų protokolinėje vakarienėje įrankių gausa gali sugluminti ne vieną svečią, tačiau to labai lengva išvengti vadovaujantis viena paprasta taisykle – visuomet naudokitės toliausiai kraštuose nuo lėkštės esančiais įrankiais: nuo išorės vidurio link. Šeimininkas, serviruodamas stalą, atsižvelgia į patiekalų eiliškumą, todėl svečiui panaudojus ne tą įrankį, gali sugriūti visa stalo serviruotė. Jeigu svečias nevalgo kurio nors patiekalo, nedelsiant turėtų būti nurenkami nenaudojami įrankiai ar taurės.
Taigi, nereikėtų pamiršti, kad kiekvienas įrankis yra padėtas ant stalo tam, kad vakarienės metu būtų pagal paskirtį panaudotas vieną kartą.
Žinoma, priklausomai nuo to, pagal kokios virtuvės maistas valgomas bei kokios šalies tradicijų laikomasi, gali kisti ir patiekiamų patiekalų eiliškumas, įrankių išdėstymas.
Ruošdami vakarienę, pasidomėkite, ar tarp jūsų svečių nėra kairiarankio, kuris prie stalo aptarnaujančiojo gali paprašyti sukeisti vietomis įrankius arba padaryti tai pats.
Taip pat patartina ant stalo nedėti per stipriai kvepiančių gėlių puokštelių, nes tai gali erzinti valgantįjį ir nustelbti jūsų nuostabių patiekalų aromatus.“
Serviravimas (restoranai.lt nuotr.) (nuotr. Gamintojo)