• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnas Kūčių vakaro be gera kaina ir skoniu pasižyminčio karpio neįsivaizduoja. Būtent jis prieš pat šventes tampa pačia populiariausia žuvimi parduotuvėje, aplenkiančia net silkę ir lašišą, atskleidžia „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. Kadangi jis būna vienas svarbiausių patiekalų, verta žinoti kelias gudrybes, kad karpis pavyktų tiesiog meistriškai.

Dažnas Kūčių vakaro be gera kaina ir skoniu pasižyminčio karpio neįsivaizduoja. Būtent jis prieš pat šventes tampa pačia populiariausia žuvimi parduotuvėje, aplenkiančia net silkę ir lašišą, atskleidžia „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. Kadangi jis būna vienas svarbiausių patiekalų, verta žinoti kelias gudrybes, kad karpis pavyktų tiesiog meistriškai.

REKLAMA

Pasinaudojus minėto prekybos tinklo kulinarų patarimais, išleidus visai mažai šventiškas karpis bus skanus ir vyresniajai, ir jaunajai kartai, ir sulauks prašymų pakartoti.

Kaip pastebi minėto prekybos tinklo atstovė G. Kitovė, jeigu lietuviai visus metus valgytų tiek žuvies, kiek gruodį – garsėtume kaip vieni didžiausių jos mėgėjų. Artėjant svarbiausioms metų šventėms pirkėjų krepšeliuose vandenų dovanų ne tik daugėja, bet jos ir įvairėja, rašoma pranešime spaudai.

„Naujus skonius bei receptus atrasti visai lengva, nes kelis kartus per savaitę ledo lentynas pildome šviežia žuvimi bei jūros gėrybėmis. Šventiškiems gruodžio susitikimams pirkėjai perka vėžius, krevetes, midijas, gamina iš juodųjų paltusų, plekšnių, šamų, lydekų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tradicijos išlieka tradicijomis: daugiausiai dėmesio sulaukia silkė, lašiša ir Kūčių stalo karalius karpis. Skrostas karpis – skani, nesunkiai paruošiama ir nebrangi žuvis, todėl prarasti savo Kūčių stalo pažibos titulo, regis, jam negresia“, – sako G. Kitovė.

REKLAMA

Kaip išsirinkti šviežią karpį

Pasak minėto prekybos tinklo mėsos technologo Gintaro Bačkovo, raktas į kulinarinę sėkmę – ne tik tinkamas paruošimas, bet visų pirma geros kokybės žuvies pirkimas.

„Jeigu reikia tik kelių gabaliukų karpio kelių asmenų Kūčioms, patogu juos rinktis jau sufasuotus. O jeigu nusprendėte gaminti jį visą, stovint prie ledo lentynos pakaks įvertinti kelis aspektus“, – pasakoja žinovas.

REKLAMA
REKLAMA

Kilmė. Kad žuvis būtų maksimalaus šviežumo, ją rinkitės lietuvišką. Tokia iš vandens iki parduotuvės atkeliavo per trumpiausią laiką, todėl šviežia išlieka ilgiau.

Akys ir žiaunos. Pasak G. Bačkovo, akys turi būti aiškios, stiklinės, blizgančios ir nedrumstos. O šviežio karpio žiaunos – ryškiai raudonos spalvos.

Kvapas. Šviežios žuvies aromatas turi būti natūralus, be intensyvaus kvapo.

Oda. „Šviežumą rodys drėgna, blizganti ir žvilganti oda be gleivių ir tvirta mėsa. Venkite žuvų su dėmėmis, įbrėžimais ar pakitusios spalvos“, – patarimu dalijasi G. Bačkovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepamirškite padaryti to prieš ruošiant – karpis bus skanesnis

Karpis – skani, tvirta, tačiau reikia pripažinti, kad ir kartais specifinį aromatą turinti žuvis. Kai kuriems jis siejasi su dumblo kvapu, todėl išrankesnius valgytojus gali atstumti. Visgi, labai paprasta pasirūpinti, kad karpis kvepėtų geriau, o mėsa būtų dar minkštesnė ir skanesnė.

„Ypač patikimą ir efektyvų metodą žinojo dar mūsų močiutės – karpį reikia pamirkyti. Tam puikiai tiks pasukos arba tiesiog pienas.

REKLAMA

Jei norite, įdėkite ir pjaustytų svogūnų – taip rezultatas bus dar geresnis. Galite įdėti ir kelias skilteles česnako arba čiobrelio šakelę, kad suteiktumėte papildomo aromato.

Apsemkite skysčiu visą žuvį, uždenkite ir padėkite vėsiai kelioms valandoms. Šis senovinis būdas užtikrins, kad karpis nekvepės purvu, o mėsa taps minkšta, sultinga ir švelni“, – pataria minėto prekybos tinklo kulinarai.

REKLAMA

Karpis pagal „dvigubą“ metodą

Jeigu esate tradicijų šalininkai ir ruošiatės džiūvėsėliuose pakepti karpio gabaliukus, minėto prekybos tinklo kulinarai siūlo išbandyti „dviejų kepimų“ būdą. Taip paruoštos žuvies mėsa bus tobulai minkšta, neprisigėrusi daug riebalų, o odelė – maloniai traški ir nesudegusi.

Porcijos: 4. Gaminimo laikas: 35 min. Reikės: 8 šviežio karpio pjausnių, 2-3 kiaušinių, 1 šviežios citrinos, 1/2 puodelio kvietinių miltų, 1 puodelio džiūvėsėlių, 4 šaukštų lydyto sviesto (ghi), druskos, pipirų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaminame:

1. Karpio gabalėlius kruopščiai nuplaukite, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir sudėkite į lėkštę. Apšlakstykite citrinos sultimis ir šiek tiek pasūdykite.

2. Į atskirus dubenėlius sudėkite džiūvėsėlius, miltus ir plaktus kiaušinius, pagardintus druska ir pipirais.

3. Keptuvėje įkaitinkite sviestą. Apvoliokite karpio gabalėlius miltuose, kiaušinių plakinyje, džiūvėsėliuose ir kepkite iš abiejų pusių, kol džiūvėsėliai taps auksinės spalvos.

REKLAMA

4. Iškeptus karpio gabalėlius iš karto perkelkite į orkaitės indą ir kepkite 20 min. 150 °C temperatūroje.

Karpis, įdarytas grikiais ir grybais

Grikių kruopomis ir grybais įdaryta žuvis leis iš naujo atrasti tradicinį karpį. Skanus įdaras ir švelni žuvies mėsa puikiai derės tarpusavyje, sukurdami gardžią skonių kompoziciją.

Porcijos: 4. Gaminimo laikas: 90 min. Reikės: 1,5 kg šviežio karpio, 150 g grikių, 100 g džiovintų grybų, 2 svogūnų, 4 šaukštų sviesto, 2 kiaušinių trynių, grietinėlės, druskos, pipirų, kelių šaukštų sultinio.

REKLAMA

Gaminame:

1. Grybus nuplaukite, pamirkykite, išvirkite ir supjaustykite juostelėmis. Nenupjaudami galvos įtrinkite karpį druska. Kruopas su druska ir šaukštu sviesto išvirkite.

2. Svogūną nulupkite, supjaustykite ir pakepinkite svieste, kol taps permatomas. Tada sudėkiteti grybus ir viską pakepinkite. Sumaišykite su grikiais, pagardinkite druska ir pipirais.

3. Kai įdaras atvės, sumaišykite su kiaušinių tryniais. Įdarykite žuvį mišiniu, sutvirtinkite ir sudėkite į kepimo skardą. Supilkite likusį ištirpintą sviestą ir 2 šaukštus vandens.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Kepkite 50 min. 180 °C temperatūroje, dažnai apšlakstydami susidariusiais riebalais. Iškepusį karpį perkelkite į lėkštę ir užpilkite paruoštu padažu. Padažą paruoškite iš sultinio, grietinėlės ir paskaninkite druska, jei reikia – sutirštinkite su miltais.

Aromatingas karpis su daržovėmis

„Kartais reikia visai nedaug, kad įprastam ingredientui suteiktumėte visiškai naujų natų. Skanus karpis su aromatingais priedais, tokiais kaip svogūnai, pomidorai ir maltos paprikos – paprastas būdas paruošti šią žuvį, kad ji patiktų visiems“, – siūlo minėto prekybos tinklo kulinarai.

REKLAMA

Porcijos: 4. Gaminimo laikas: 40 min. Reikės: 1 kg šviežio karpio, aliejaus, 2 svogūnų, 2 šaukštelių maltos paprikos, 3 šviežių pomidorų, 2 paprikų, druskos ir pipirų.

Gaminame:

1. Karpį supjaustykite gabaliukais, įtrinkite druska ir padėkite į šaldytuvą.

2. Susmulkintą svogūną pakepinkite aliejuje, pabarstykite malta paprika ir pipirais, sudėkite blanširuotus ir nuluptus pomidorus, susmulkintą papriką. Troškinkite 30 minučių, jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens.

3. Žuvies gabalėlius sudėkite į kepimo indą ir užpilkite paruoštu padažu. Kepkite iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje 20-30 min.

Kovo 2 d. 8 sezonas. Serija 26
Vasario 23 d. 8 sezonas. Serija 25
Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. 8 sezonas. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
Gruodžio 18 d. 5 sezonas. Serija 15
Gruodžio 11 d. 5 sezonas. Serija 14
Gruodžio 4 d. 5 sezonas. Serija 13
Lapkričio 27 d. 5 sezonas. Serija 12
Lapkričio 20 d. 5 sezonas. Serija 11
Lapkričio 13 d. 5 sezonas. Serija 10
Lapkričio 6 d. 5 sezonas. Serija 9
Spalio 30 d. 5 sezonas. Serija 8
Spalio 23 d. 5 sezonas. Serija 7
Spalio 16 d. 5 sezonas. Serija 6
Spalio 9 d. 5 sezonas. Serija 5
Spalio 2 d. 5 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 25 d. 5 sezonas. Serija 3
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų