• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo seno jazminai augo kone kiekvienoje sodyboje, nors tai visai ne mūsų krašto augalas.  Svaiginančiu aromatu viliojantys krūmai ne tik gražūs ir kvapnūs, pasak mokslininkų, pražydę jie ramina ir pakelia nuotaiką. Jazminų žiedai naudojami parfumerijos ir kosmetikos gamyboje, juos vis dažniau atranda ir kulinarai, žiedais praturtinantys įvairius desertus.

Nuo seno jazminai augo kone kiekvienoje sodyboje, nors tai visai ne mūsų krašto augalas.  Svaiginančiu aromatu viliojantys krūmai ne tik gražūs ir kvapnūs, pasak mokslininkų, pražydę jie ramina ir pakelia nuotaiką. Jazminų žiedai naudojami parfumerijos ir kosmetikos gamyboje, juos vis dažniau atranda ir kulinarai, žiedais praturtinantys įvairius desertus.

REKLAMA

Šiuo metu žydintys jazminai skleidžia svaiginantį aromatą ir, kaip sako specialistai, dabar pats metas juo mėgautis. Nors Lietuvoje jazminai itin populiarūs ir auga kone kiekvienoje senesnėje sodyboje, tai visai ne mūsų kraštų augalas.

Turi sveikatinančių savybių

Tai nėra europietiškas augalas, jazminų yra apie 60 rūšių visam pasaulyje, o Europoje mes turim tik dvi ir jos paplitusios pietryčių Europoje ir toliau į Aziją. Darželinis jazminas Otomanų imperijos laikais išplito po Europą ir daugelis tautų jį pavertė kone nacionaliniu augalu“, – dėstė VDU Botanikos sodo Kolekcijų skyriaus vadovas Arūnas Balsevičius.

REKLAMA
REKLAMA

O bene labiausiai jais žavisi prancūzai. 

„Prancūzams jazmino žiedas simbolizuoja amžiną meilę“, – pridėjo A. Balsevičius.

Jazminai ne tik gražūs pažiūrėti bei kvapnūs. Mokslininkai jau seniai pastebėjo sveikatinančias šio augalo savybes.

REKLAMA

„Jei esate pavargę, įsitempę, labai gerai yra pasėdėti po jazminų krūmu, nes atpalaiduoja, nuramina, pakelia nuotaiką“, – pabrėžė LSMU profesorė Jurga Bernatonienė.

Keli žiedeliai šviežių žiedų, sumaišytų su šaukšteliu juodosios ar žaliosios arbatos, suteiks malonų aromatą ir nuramins. O jazminų tonikas atgaivins ne tik veido, bet ir viso kūno odą. Profesorė patarė, kaip jį pasigaminti.

REKLAMA
REKLAMA

100-ui ml vandens dedam 2 valgomuosius šaukštus jazminų žiedų, užpilam 80-ies laipsnių temperatūros vandeniu, palaikom kol atvės, perkošiam“, – paaiškino LSMU profesorė.

Galima naudoti ir virtuvėje

Nuo seno jazminų žiedai, iš jų išgauti eteriniai aliejai, naudojami parfumerijos ar kosmetikos gamybai.

„Pasidarius stipresnį užpilą turėsime puikią priemonę galvos priežiūrai, nes yra įrodyta, kad stiprina plaukų šaknis“, – teigė J. Bernatonienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O gurmanams jazminas – neįprasto skonio šaltinis. Jų žiedai naudojami įvairių desertų gamyboje

Tie patys prancūzai verda sirupus iš jazminų, verda uogienes, konfitiūrus, galvojau, kaip čia įvardinti, ir gimė žodis „žiedienė“, – kalbėjo A. Balsevičius.

Bene populiariausias – jazminų žiedų sirupas.

Jazminų sirupui reikės: 200 ml vandens, 100 g cukraus, 100 g jazminų žiedų ir žalios citrinos žievelės. Viską užverdame, pavirsime porą minučių, tada paliksime atvėsti ir nukošime“, – gaminimo eigą atskleidė virtuvės šefas Darius Reipas.

Liaudies medicinoje šis sirupas lengvina bronchito simptomus, bet moksliškai poveikis nėra įrodytas. O štai pikantiško skonio patiekalams jazminų žiedai tikrai suteikia.

Daugiau apie tai – aukščiau esančiame vaizdo įraše. 

tv3.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų