Gresia persivalgymas
Mitybos specialistai įspėja, kad gausiai patiekalais nukrautas šventinis stalas gali tapti nemenku sveikatos išbandymu. Per šventes valgoma daug kaloringo maisto, o judama mažai, tad pasekmės būna nemalonios. Daugelis sėsdami prie šventinio stalo ne tik pamiršta sveikos mitybos taisykles, bet ir persivalgo.
Persivalgymas – būsena, kai žmogų vargina nemalonūs pojūčiai, jam tempia skrandį, juntamas pilnumo jausmas skrandyje, kartais būna net sunku kvėpuoti, nes šiek tiek pakyla diafragma. Jeigu maisto kiekis labai didelis, apkraunama virškinimo sistema. Būtina išskirti daugiau fermentų, tad skrandis turi aktyviau dirbti. Jeigu persivalgoma dažnai, galima sau pakenkti, ypač jei žmogus linkęs sirgti virškinamojo trakto ligomis: skrandžio uždegimu, opalige, kasos ar tulžies pūslės ligomis.
Prieš vaišes užkąskite
Pasak dietologų, šventės dieną reikia maitintis įprastai, mat dažniausiai visą dieną nevalgoma, o prisėdus prie stalo vienu kartu suvalgoma labai daug. Ruošiantis į svečius rekomenduojama užkąsti, tuomet lengviau bus prie vaišių stalo maistą ragauti, juo mėgautis, bendrauti. Nors šventiniai patiekalai gundo paragauti jų visų, patartina nesluoksniuoti maisto skrandyje saldu – sūru – aštru – saldu ir panašiai.
Prieš sėdant prie šventiniais patiekalais nukrauto stalo taip pat patariama išgerti stiklinę vandens – greičiau pajusite sotumo jausmą ir mažiau kaloringo maisto atsidurs jūsų skrandyje. Nuo prastos savijautos išgelbės ir dar viena paprasta taisyklė: vaišes pradėkite nuo vaisių ir daržovių, tai padės išvengti rūgimo proceso skrandyje ir palegvins virškinimo sistemos darbą.