Saldumynų kepimas Rasutei visada buvo mėgstamas užsiėmimas, tačiau ji niekada negalvojo, kad tai gali virsti kažkuo daugiau nei artimųjų lepinimu. Didesniais kiekiais gardėsius moteris pradėjo kepti prieš maždaug metus.
Vasarą ji gavo nuo šeimos dovaną – kuponą į konditerinių gaminių kepimo ir puošybos kursus Klaipėdoje, pas puikią mokytoją Reginą Glinskienę. Ten Rasutė gavo daug nuostabių patarimų, tačiau visiems įgūdžiams įsisavinti reikia daug laiko, nuoseklaus darbo, kantrybės ir meilės tam, ką darai.
Gali vykti į pačius geriausius kursus, pas profesionalius konditerius, bet be sunkaus įdirbio rezultatų tikrai nebus, net ir su kursų pagalba. Tad kasdien moteris mokosi pati – kepa, gadina produktus, daro iš naujo, klausia labiau patyrusių kepėjų, naršo internete, nuolat klysta ir bando išmokti.
„Kepti ne tik artimiesiems mane paskatino šeima. Ir iš tikro supratau, kad neturiu ko prarasti. Veiklą pradėjau visai neseniai, tik prieš 2 mėnesius, tad vis dar stebiu, kaip seksis toliau“, – šypteli moteris.
Svajoja, kad kepimas taptų pagrindine veikla
Kol kas skanėstų kepimas nėra pagrindinis jos pragyvenimo šaltinis, bet tai yra vienas Rasutės tikslų. Nėra lengva suderinti desertų gamybą ir pagrindinį darbą, bet kepėja tikisi, kad netolimoje ateityje tai taps pagrindine jos veikla.
Nors Plungė nėra didelė, konkurencijos ten tikrai netrūksta, kepėjų yra daug ir jų gaminami desertai nuostabūs tiek skoniu, tiek išvaizda.
„Stengiuosi po truputį susikurti savo klientų ratą, tobulinti gaminius, ieškoti naujų receptų, kad galėčiau iš mėgstamos veiklos pragyventi. Šiuo metu dirbu žaliavų vertintoja – kontroliere“, – atvirauja pašnekovė.
Kol kas moteris kepa tortus, biskvitines mini spurgytes, keksiukus, „cake popsus“, pyragėlius, naminę duoną. Labiausiai jai patinka dirbti su tortais ir spurgytėmis, nors čia ir kyla daugiausiai iššūkių.
„Mėgstu sukurti kažką naujo, išbandyti naują receptą, pabandyti naują puošimo techniką. Turbūt jau pagamintų desertų puošyba yra daugiausiai jaudulio kelianti dalis – juk klientas pirmiausiai valgo akimis.
Vis kyla mintys, ar klientui patiks, ar pačiai pavyks išpildyti lūkesčius, tad kartais puošybos procesas labai ilgai užsitęsia. Didžiausia problema būna po visos gamybos likę neplauti indai ir netvarka virtuvėje, kuriuos reikia sutvarkyti čia ir dabar“, – pripažįsta Rasutė.
Kaina prasideda nuo 70 centų
Kaip ir kiekviename darbe, kepant skanėstus pasitaiko ir įvairių kuriozų. Visai neseniai moteris sumaišė klientų tortus – papuošė ne tą, kurį reikėjo papuošti, o ir puošyba neatitiko kliento prašymo.
Visa laimė, kad laiku sugalvojo darkart pažvelgti į užrašus – reikėjo greitai suktis iš padėties ir perdaryti iš naujo. Buvo nemažai streso ir juoko. „Aišku, klientai turbūt nieko nesužinojo ir nesuprato, užsakymą sugebėjau padaryti laiku, bet tai puiki pamoka iš savų klaidų“, – šypteli pašnekovė.
Kol kas moteris tikrai negali pasigirti labai gausiu užsakymų kiekiu – tam dar reikia tobulinti asortimentą, savo įgūdžius. O ir kol kas negali priimti jų daug, nes reikia įgusti, spartinti tempą, perprasti technikas, kad tie patys darbai vyktų kokybiškai, bet daug greičiau.
Daugiausiai užsakymų būna prieš šventes ir savaitgaliais, savaitės eigoje jų tikrai apmažėja. Kartais užsakymo tiesiog negali priimti, nes mato, kad dar trūksta patirties ir nesugebės išpildyti kliento prašymų.
Turbūt pigiausi Rasutės kepiniai kol kas yra mini spurgytės, jų kaina prasideda nuo 70 ct/vnt. Kiti kepiniai šiek tiek brangesni ir, žinoma, namų gamybos desertų kaina didesnė nei įprastoje parduotuvėje.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!