• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai vaikas paauga, jis gauna įvairius produktus, kuriuos valgo ir suaugusieji. Ir vis dėl to, mažylio maistas skiriasi nuo to, kurį valgome mes. Todėl yra pirmieji patiekalai, kuriuos reiktų gaminti vaikui, išaugusiam iš kūdikiško amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie sriubų naudą, reiktų atkreipti dėmesį, kad jos turi stimuliuoti virškinimo sulčių išsiskyrimą, būtinų antrajam patiekalui virškinti. Būtent todėl sriubos yra patiekiamos kaip pirmasis patiekalas. Kitas sriubų privalumas – energijos ir maistinių medžiagų šaltinis, būtinas tiek vaikui, tiek suaugusiam. Pagal tai sriubos yra skirstomos:

REKLAMA

• daržovių sriubas, kurios tarnauja kaip mineralinių druskų, organinių rūgščių šaltinis; • kruopų sriubos, sriubos su makaronais, kuriose gausu baltymo, krakmolo, tam tikrų vitaminų ir mineralinių druskų.

Ką gi reiktų daryti, kad pirmosios sriubos augančiam mažyliui būtų ir skanios, ir naudingos? Nereikėtų vaikams virti buljonų. Ilgai verdant iš mėsos pasišalina visos žalingos medžiagos, ir jų poveikis yra neigiamas mūsų organizmui.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jei mažylis mažai valgo, tuomet galima jam siūlyti sriubas, verdamas antrąkart nuvirto buljone: pirmąkart nuvirkite mėsą 30 minučių, tuomet užpilkite mėsą kartu vandeniu ir išvirkite iki galo. Visuose receptuose, kurie bus paminėti žemiau, naudojamas būtent antrąkart nuvirtas buljonas.

Jei vaikas turi problemų su virškinamuoju traktu, tuomet sriubas, virtas mėsos buljone, reiktų riboti. Virškinimą apsunkina ir trintos sriubos, todėl daržovių gabaliukus geriau smulkinkite kitu būdu. Tačiau kiekvienas vaikas yra individualus, todėl būtina atkreipti dėmesį į jo poreikius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naudingi patarimai ruošiant sriubą

• Kuo mažesnį kiekį sriubos virsite, tuo ji geriau gausis. Geriausiai yra virti sriubą 6-8 porcijoms. • Tinkamiausios lėkštės sriubai – keramikinės arba emaliuoti dubenėliai. • Kuo lėčiau verda sriuba, tuo ji gaunasi skanesnė. • Verdant bet kokią sriubą, geriausiai naudoti tik šviežius produktus. Būtina pašalinti visus defektus, prieš metant į puodą. • Daržovių pjaustymo forma taip pat turi įtakos ir sriubos skoniui. Jei komponentų kiekis sriuboje yra didelis, rekomenduojama pjaustyti stambiai, o jei komponentų mažai – juos reikia pjaustyti kuo smukiau. • Produktai į sriubą turi būti sumetami taip, kad nei vienas iš jų nepervirtų. • Sūdyti sriubą visuomet reikia pabaigoje virimo, tačiau ne per daug vėlai – būtent tada, kai produktai jau išvirė, bet nepervirė. • Geriausiai sriubą patiekti šviežią, todėl rekomenduojama sriubas virti kasdien.

REKLAMA

Mėsiškų sriubų virimo tvarka

• Užpilkite mėsą vandeniu, užvirinkite, vandenį nupilkite, mėsą nuplaukite, o tada užpilkite reikiamu vandens kiekiu ir virkite buljoną, kol jis bus tinkamas. • Pridėkite visą svogūno galvą arba smulkiai supjaustytus laiškus, taip pat morką. • Po 30-40 minučių galima sudėti bulves, kruopas. • Po 50-60 minučių po užvirimo galima sudėti kopūstą, ropę ar kitas panašias daržoves. • Po valandos virimo pridėkite pomidorus, sūdytus agurkus ar rūgščius obuolius (jei to reikia pagal receptą). • Po 1,2-1,5 valandos sudėkite žalumynus. Tuo pat metu reiktų išimti svogūno galvą, kad jis nesuirtų ir nesubyrėtų bei negadintų sriubos nemaloniu skoniu.

REKLAMA

Žuvies sriubos virimas

• Nedideliame pasūdyto vandens kiekyje sudėkite supjaustytą svogūną, susmulkintas bulves ir morką šiaudeliais. • Kai užverda po 15 minučių sudėkite supjaustytą nedideliais gabaliukais žuvį ir pavirkite 10-12 minučių, pridėdami petražolių, krapų ir kitų prieskoninių žolelių.

Daržovių sriubų virimas

Į tokią sriubą rekomenduojama nuo 2 iki 7 komponentų, ir jie dedami į puodą taip, kad sriubos virimo pabaiga sutaptų su visų daržovių virimu. Svogūnas įmetamas pirmas. Daržovės verdamos ant mažos ugnies, kol pasidaro minkštos, ir tik tada sriuba yra sūdoma. Beje, būtent daržovių sriuba išverdama greičiausiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Receptai

Trinta daržovių sriuba (nuo 1 metų)

Jums reikės: 1 bulvės, ½ morkos, 50 g baltagūžio kopūsto, 1 arbatinio šaukštelio sviesto, 1 šaukšto grietinės, druskos.

Bulvę ir morką nuskuskite, nuplaukite ir užpilkite šaltu vandeniu, po 5-7 minučių pridėkite smulkintą kopūstą ir virkite, kol viskas suminkštės (apie 15 minučių). Nuovirą atšaldykite, išvirtas daržoves sutrinkite. Gautą piure atskieskite su nulietu nuoviru, pridėkite šiek tiek druskos ir vėl užvirinkite. Prieš patiekiant, pagardinkite sviestu ir grietine.

REKLAMA

Tiršta sriuba iš kopūsto (nuo 1 metų)

Jums reikės: 100 g spalvoto kopūsto, 100 g cukinijos, 10 g sviesto, 100 g pieno, 200 g vandens, 1 kiaušinio, druskos.

Nuplaukite kopūstą ir supjaustykite smulkiai. Nuvalykite cukiniją, nuplaukite ir supjaustykite kubeliais. Kopūstą su cukiniją suberkite į verdantį puodą, uždenkite dangteliu ir virkite, kol viskas išvirs (15-20 minučių). Sriubą pasūdykite, po to virkite dar 2-3 minutes ant silpnos ugnies. Išvirtas daržoves išimkite iš nuoviro, sutrinkite, įpilkite vėl nuoviro ir pavirkite. Pagardinkite sriubą sviestu ir tryniu, ištrintu su pienu.

REKLAMA

Sriuba su pomidorais (nuo 1,5 metų)

Jums reikės: 50 g pomidorų, 30 g morkų, 20 g ropės, petražolių, 5 g svogūno laiškų, 15 g manų kruopų, 10 g sviesto, 100 g pieno, 300 g vandens, druskos.

Morkas, ropę, petražoles, svogūno laiškus smulkiai susmulkinti, užpilti vandeniu ir virti 30 minučių, sudėti trintus pomidorus. Į verdančią sriubą supilti manų kruopas ir virti ant silpnos ugnies 15 minučių. Po to įpilti karštą virintą pieną, pasūdyti ir vėl užvirinti. Jau paruoštą sriubą pagardinti sviestu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sriuba su tefteliais (nuo 1,5 metų)

Jums reikės: 100 g mėsos, 1 stiklinė vandens, maža morka, ½ mažo svogūno, 1 riekė baltos duonos, 20 g ropės, 50 g spalvoto kopūsto, 1 šaukštas žirnelių, 1 bulvė, ½ arbatinio šaukštelio sviesto, 1 kiaušinio baltymas, druska.

Išvirti skaidrų buljoną. Nuvalytas daržoves, supjaustytas kubeliais užpilti buljonu, viską išvirti (15-20 minučių). Virtos mėsos minkštimą sumalti su duonos riekele, išmirkyta šaltame vandenyje. Iš gautos mėsos masės formuoti teftelius ir juos virti kartu su daržovėmis 20 minučių.

REKLAMA

Pieniška ryžių sriuba (nuo 1 metų)

Jums reikės: 20 g ryžių, 1 stiklinė pieno, 1stiklinė vandens, 10 g sviesto, druska.

Nuplauti ryžius keletą kartų po šaltu vandeniu, užpilti verdančiu vandeniu ir virti tol, kol jie nesuminkštės (10-15 minučių). Tuomet įpilti pieną ir leisti užvirti, pasūdyti pagal skonį. Į lėkštę įdėti gabaliuką sviesto.

REKLAMA

Pieniška makaronų sriuba (nuo 1 metų)

Jums reikės: 20 g makaronų, 1 stiklinė pieno, ½ stiklinės vandens, ½ arbatinio šaukštelio cukraus, 1 arbatinis šaukštelis sviesto, druska.

Užvirinti vandenį, įberti cukraus, suleisti makaronus ir virti 15 minučių, tuomet įpilti pašildyto pieno, pasūdyti ir virti 2-3 minutes. Į lėkštę įdėti gabaliuką sviesto.

REKLAMA
REKLAMA

Sriuba su manų kleckais (nuo 1 metų)

Jums reikės: 1 šaukštas manų kruopų, ½ stiklinės vandens, 1 stiklinė pieno, 2 arbatiniai šaukšteliai sviesto, 0,5 arbatinio šaukštelio cukraus, druskos.

Kleckų gamyba. Užvirinti ½ stiklinės sūdyto vandens kartu su sviestu, suberti manų kruopas ir maišant virti tokią košę apie 5 minutes. Į atvėsusią košę įdėti sviesto, po to atsargiai išmaišyti.

Stiklinę pieno užvirinti kartu su ½ stiklinės vandens, pridėti cukraus. Į verdantį skystį leisti su arbatiniu šaukšteliu kleckus, gautus iš manų košės. Tokius kleckus virti 5-7 minutes. Į sriubos lėkštę įdėti gabalėlį sviesto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų