Išrūgos – pieno produktas, liekantis iš pieno gaminant fermentinį sūrį, varškę, saldžiarūgštį sūrį, kazeiną. Išrūgos taip pat susidaro perdirbant karvių, ožkų, avių ir kupranugarių pieną. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai pastebi, kad jose yra 50 proc. pieno maistinių medžiagų: tirpių baltymų, laktozės, vitaminų, mineralinių medžiagų, kurias gerai pasisavina žmogaus organizmas. Be to, tai - mažiausiai kalorijų turintis pieno produktas.
Sausosiose išrūgose yra daug mineralinių medžiagų, baltymų ir nepakeičiamųjų aminorūgščių. Mineralinės medžiagos organizme užtikrina rūgščių – šarmų pusiausvyrą, reguliuoja kraujospūdį, palaiko normalią fiziologinę organizmo veiklą. Jos gali būti naudojamos kaip maisto papildai. Išrūgose taip pat yra vandenyje tirpių vitaminų, organinių rūgščių bei laktozės. Laktozė – gyvulinės kilmės angliavandenis, randamas tik piene. Virškinimo trakte ši medžiaga stimuliuoja pieno rūgšties bakterijų augimą ir taip mažina puvimo bakterijų vystymąsi. Taip yra aktyvinama organizmo apsauginė sistema.
Sūrio gamybos proceso metu apie 90 proc. naudojamo pieno virsta išrūgomis.
Rūgščios išrūgos yra atskiriamos po varškės susidarymo, o saldžios susidaro gaminant kietus fermentinius sūrius. Sūrios išrūgos pagaminamos pridėjus į varškę druskos.
Lietuvos pieno perdirbimo įmonėse apie 21 proc. išrūgų yra perdirbama į išrūgų baltymus, pieno cukrų, išrūgų miltelius ir kitus produktus. Tačiau transformuojant išrūgas, gali pakisti jų sudėtis, todėl sūrių gamybos įmonėse, jos yra džiovinamos. Taip gaunamas aukštos biologinės vertės, ilgą galiojimo laiką turintis produktas, kuris dažniausiai naudojamas gyvūnų šėrimui.
Anot NMVRVI specialistų, saikingai vartojant, tiek žmogaus, tiek gyvūno organizmui išrūgos yra naudinga ir sveika.
Naudinga žinoti:
Pieno išrūgos organizme slopina rūgimo procesus, skatina virškinamojo trakto veiklą ir yra ypač naudingos, kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas;
Išrūgos kaip priedai naudojami gaminant duoną, duoniukus, tešlą. Iš išrūgų gaminami tiesioginio vartojimo maisto produktai ir pusfabrikačiai maisto pramonei;
Specialia biotechnologija iš išrūgų gali būti gaminamos pieno ir citrinos rūgštys, antibiotikai, fermentai, galaktozė ir kiti produktai;
Išrūgos naudojamos papildyti sportininkų mitybą;
Išrūgos skatina insulino išsiskyrimą ir mažina hiperglikemiją, sergant 2-ojo tipo diabetu;
Išrūgos naudojamos laktozei, kondensuotoms ir sausoms išrūgoms, kai kuriems maisto produktams (albumino varškei), natūralaus pieno pakaitalui gaminti, taip pat - galvijų prieaugliui bei kiaulėms šerti;
Šveicarijoje išrūgos naudojamos gaminant gaiviuosius gėrimus.