Jungtinių valstijų organizacija PETA, analizuojanti etinius aspektus susijusius su gyvūnais skelbia, jog valgomi guminukai, dažniausiai, gaminami su želatina. Ši medžiaga gaunama išvirus gyvulio odą, kremzles, raiščius ar kaulus.
Dažniausiai naudojami karvių, kiaulių bei žuvų kaulai
Želatina yra skaidri bespalvė arba gelsvoka, beveik beskonė, specifinio kvapo medžiaga, gaunama iš gyvūnų jungiamojo audinio baltymo kolageno. Jos išgavimui dažniausiai naudojami karvių jauniklių, kiaulių, žuvų kūnų dalys.
Ne tik maisto pramonėje
Organizacijos PETA duomenimis, želatina taip pat naudojama dar dideliame kiekyje maisto produktų, farmacijoje bei kosmetikoje. Norintiems vengti šios medžiagos pataria atidžiausiai skaityti tam tikrų dalykų etiketes, domėtis jų sudedamosiomis dalimis. Želatinos būna:
• Guminukuose, želė desertuose
• Šampūnuose
• Veido kaukėse
• Dekoratyvinės kosmetikos priemonėse
• Pudinguose
• Zefyruose
• Tortuose, pyragėliuose
• Leduose
• Jogurte
• Vitaminų, vaistų kapsulėse
Kita pusė
Visgi maisto ekspertai, nekreipiantys dėmesio į smurto aspektą, išskiria ir želatinos naudą. Mat ši baltyminė medžiaga gali būti naudinga dėl joje esančių mineralų bei amino rūgščių.
Skirtinguose interneto šaltiniuose pateikiami įvairūs faktai apie želatinos naudą ir žalą:
Teiginiai apie želatinos naudą:
- stiprina raumenis, raiščius ir sąnarius;
- po traumų ir lūžių pagreitina gijimą ir kaulų priauginimas;
- atstato pažeistų plaukų bei nagų būklę;
- dėl želatinoje esančių amino rūgščių teigiamai veikia medžiagų apykaitos procesus, žarnyną;
- energijos šaltinis, nervų sistemai, smegenims.
Teiginiai apie želatinos žalą:
- didina kraujo krešėjimą. Todėl želatina nerekomenduojama sergantiems širdies ligomis, turintiems polinkį į trombozę;
- skatina venų varikozę;
- didina cholesterolio kiekį kraujyje;
- skatina insktų ligas;
- jeigu želatinos organizmas netoleruoja, gali berti, būti tuštinimosi problemų.