Tačiau įdėtos pastangos atsiperka, kai mėgaujamės sultingais, saldžiais, saulės sušildytais pomidorų vaisiais, šviežiai išaugintais savo darže.
Pomidorų sėja ir daiginimas
Pomidorai Lietuvoje auginami lauke arba šiltnamiuose. Mūsų klimato sąlygomis pomidorai, pasėti tiesiai į lauką, vaisių sunokinti nespėja. Tad jų daigus pirmiausia reikia užsiauginti patalpoje, o vėliau sodinti į šiltnamį arba, praėjus šalnų pavojui, į daržą.
Tinkamiausias laikas sėti pomidorus – kovo pabaiga-balandžio pradžia. Sėklos pradeda dygti po 4-7 dienų.
Po 10-15 dienų daigai pradeda leisti tikruosius lapelius. Išleidę lapus daigeliai pikuojami 10×10 cm atstumu, kiek giliau negu augo. Paprastai daigai užauga sodinimui į lauką ar šiltnamį per 50-60 dienų. Daigus tinka auginti durpių, polietileno ir kitokiuose puodeliuose. Tinkamiausias žemių mišinys jiems – purus, laidus vandeniui, gerai laikantis drėgmę.
Gerai išauginti pomidorų daigai yra žemi (20-30 cm aukščio), jų stiebas tvirtas ir storas, tokie daigai turi 7-8 stambius tamsius lapus ir išsivysčiusius pirmos kekės žiedų pumpurus.
Kaip parinkti pomidorams vietą lauke
Vieta pomidorams sodinti. Pomidorai – šviesą bei šilumą mėgstanti daržovė. Jie sodinami saulėtoje, nuo šaltų šiaurės bei šiaurės rytų vėjų apsaugotoje vietoje.
Geriausia pomidorus auginti po augalų, tręštų mėšlu, pavyzdžiui, po kopūstų, agurkų. Negalima pomidorų auginti buvusioje bulvių auginimo vietoje, nes abi daržovės serga tomis pačiomis ligomis, kurios gali persiduoti per dirvą. Į tą pačia vietą pomidorus patariama sodinti ne anksčiau kaip po 2-3 metų.
Žemė pomidorams. Pomidorams tinka lengva, derlinga, gerai įšylanti, silpno rūgštingumo (pH 6,0-5,6) žemė.
Pomidorų sodinimas lauke
Pomidorai sodinami į dirvą praėjus šalnoms, nes daigai joms labai jautrūs. Alyvoms pražydus, antroje gegužės pusėje, juos jau galima sodinti nedideliame plote, kurį lengva apsaugoti nuo šalnų. Drąsiau ir masiškiau sodinti juos galima birželio pirmoje pusėje, kai žydėti ima erškėtrožės, rugiai.
Prieš sodinant pomidorus, dirva sulyginama, supurenama, padaromos eilės. Patartina iškart sukalti į lysves kuoliukus, prie kurių bus rišami daigai. Sodinimui pasirinkite ūkanotą, apniukusią dieną arba vakaro metą.
Prie sukaltų kuoliukų iš pietinės pusės iškasamos duobutės. Jei dirva išdžiūvus, orai sausringi, į duobutę prieš sodinant įpilama bent po 1 litrą vandens. Pomidorų daigai perkeliami iš indelių į duobutes su visomis žemėmis, kad kuo mažiau būtų pažeistos šaknys. Pasodinti daigai gausiai palaistomi.
Jei pomidorai sodinami prieš lietų ar lyjant, jų daigai iškart pririšami prie kuoliukų. Jei sodinimo metu orai sausi, daigai pririšami, kai prigyja.
Pasitaiko, kad pasodinus pomidorus į lauką, užeina šalnos. Tokiu atveju, pomidorai iš vakaro apgaubiami popieriumi arba maišais. Apdangalai paliekami iki kitos dienos vidurdienio, nes po šalnos saulės spinduliai daigams labai pavojingi.
Pomidorų sodinimas šiltnamyje
Šiltnamyje pomidorų galima užsiauginti anksčiau nei jie sunoks lauko lysvėse.
Žemė pomidorams. Laikantis kultūrų kaitos, patariama pomidorus šiltnamyje auginti kitais metais po agurkų. Rudenį dirva sukasama. Pavasarį, jei reikia pagerinti dirvos savybes, į ją primaišoma pjuvenų, durpių, medžių žievių. Įberiama mineralinių trąšų.
Kaip jau minėta aukščiau, pomidorų daigai sodinami po 50-60 dienų nuo sudygimo. Prieš 2-3 dienas iki išsodinimo, pašalinami 2-3 apatiniai daigo lapeliai paliekant tik apie 1,5-2 cm ilgio jų kotelių galus. Tai sumažina įvairių ligų atsiradimo riziką, padeda geriau cirkuliuoti orui aplink kerą.
Į nešildomus šiltnamius su papildoma danga pomidorų daigai sodinami pirmoje gegužės pusėje, į šaltus šiltnamius be papildomos dangos – antroje. Grunto temperatūra 20 cm gylyje turi būti ne žemesnė nei 13 °C šilumos, o oro temperatūra – ne žemesnė nei 20 °C.
Tarp žemaūgių veislių pomidorų kerų išlaikomas 35-40 cm atstumas, jie sodinami šachmatų tvarka. Determinantinių veislių pomidorai daigai sodinami 20 cm atstumu vieni nuo kitų. Aukštaūgių veislių daigai taip pat sodinami šachmatų tvarka, išlaikant 55-60 cm atstumą tarp daigų.
Pomidorų daigai sodinami į apie 15 cm gylio duobutes. Į jas įpilama vandens, tada įstatomas daigas su visomis su žemėmis aplink šaknis. Jei auginote daigus durpių indeliuose, sodinkite daigus į dirvą kartu su indeliais.
Pomidorų priežiūra
Temperatūra ir oro drėgnumas. Optimali temperatūra pomidorams iki derėjimo: dieną – 18-24 °C, naktį – 15-17 °C, o derėjimo metu atitinkamai 20-24 °C ir 17-19 °C šilumos. Tinkamiausias oro drėgnumas – 60-70 proc.
Tinkamiausia dirvos temperatūra pomidorams yra 16-18 °C. Kad pomidorų žiedai apsidulkintų, temperatūra turi būti ne žemesnė nei 15 °C ir ne aukštesnė nei 30 °C. Taip pat žiedai neapsidulkins, jei oro drėgnumas bus pernelyg didelis (90 proc.).
- Pomidorų laistymas. Pomidorai nemėgsta pernelyg didelio oro drėgnumo, tačiau dirva, kurioje jie auga, turi būti reguliariai drėkinama. Netolygus, nereguliarus laistymas blogai atsiliepia pomidorų nokimui.
Laistoma silpna nešalto (apie 20 °C) vandens srove, atsargiai, kad nuo šaknų nenusiplautų žemė, nesušlaptų lapai. Šiltnamis po laistymo, o taip pat rytais, turi būti gerai išvėdinamas, kad sumažėtų oro drėgnumas.
- Pomidorų tręšimas. Prigiję pomidorų daigai tręšiami kompleksiniu trąšų tirpalu 2-3 kartus kas 10-12 dienų. Kai ima nokti pirmieji vaisiai, kas 10–14 dienų maitinkite pomidorų kerus daug kalio turinčiomis skystosiomis trąšomis. Prekybos vietose galima rasti ir specialiai pomidorams paruoštų trąšų.
- Genėjimas. Pomidorai iš lapų pažastų leidžia atžalas. Mūsų klimato sąlygomis, norint suspėti per sezoną sunokinti pomidorų derlių, daug atžalų palikti krūmelyje negalima. Viename kere galima palikti 2-3 stiebus, o jei norime derliaus sulaukti anksčiau – tik vieną. Atžalas iš lapų pažastų reikia išlaužyti, kai tik jos pasirodo.
- Pomidorų priežiūra lauke. Pomidorų dirvos paviršius purenamas kaskart po didesnio lietaus, kai paviršiuje susidaro plutelė. Išravimos piktžolės. Pomidorų kerus galite mulčiuoti, taip žemėje ilgiau išsilaikys drėgmė, bei pomidorai bus apsaugoti nuo piktžolių. Mulčiavimui naudokite kompostą arba gerai perpuvusį mėšlą, aplink stiebo pagrindą palikdami tarpą, kad jis nepūtų.
- Pomidorų priežiūra šiltnamyje. Reguliariai vėdinkite šiltnamį, kad apdulkinantys vabzdžiai galėtų pasiekti pomidorų žiedus. Visiškai prasiskleidusius žiedus galite lengvai bakstelėti arba pakratyti, kad augalas lengviau apsidulkintų. Tam tikslui taip pat galite purkšti pomidorų žiedus vandeniu.
-
Pomidorų derliaus nuėmimas ir saugojimas
Ankstyvesnių veislių pomidorai pradeda nokti liepos mėnesį, vėlyvesnieji liepos gale-rugpjūtį, vėlyviausi – rugpjūtį-rugsėjį. Taigi pasisodinus skirtingo ankstyvumo veislių, šviežiais pomidorais galima mėgautis didžiąją dalį vasaros. Prasidėjus vaisių nokinimui, kas kelias dienas pomidorų krūmeliai tikrinami ir prinokę jų vaisiai nurenkami.
Pomidorai gali būti skinami sunokę arba nevisiškai sunokę. Prisirpę pomidorai nuskinti laikosi apie savaitę. Juos galima saugoti ir šaldytuve, tačiau per ilgai to daryti nereikėtų, nes jie ilgainiui praras savo skonio savybes.
Nuskinti nepilnai prisirpę pomidorai per savaitę ar kelias baigia nokti išlaikydami savo skonį bei saldumą. Nurinkti žali pomidorai taip pat sunoksta, tačiau būna ne tokie skanūs. Pomidorus reikia galutinai nurinkti nuo krūmelių, kol oro temperatūra naktimis nenusileidžia žemiau 8 °C šilumos.
Prie žemesnės temperatūros pomidorams didėja rizika susirgti įvairiomis ligomis.
Nokinimui ar saugojimui tinka stambesni, sveiki pomidorų vaisiai, nuskinti kartu su stiebeliu (žiedkočiu). Rekomenduojama juos nokinti uždengtose kartoninėse dėžėse. Į dėžės vidurį galima įdėti 3-4 prisirpusius pomidorus, kurie išskiria etileną – medžiagą, skatinančią greitesnį pomidorų nokimą.
Greičiau sunokti pomidorams padės ir į dėžę įdėtas bananas.
Norėdami kuo ilgiau išlaikyti neapdorotus pomidorus, laikykite juos vėsioje patalpoje – įstiklintame balkone, rūsyje ar kitur. Laikas nuo laiko saugomus pomidorus reikia perrinkti ir iškart išmesti pradėjusius pūti vaisius.
Pomidorų dauginimas ir sėklų rinkimas
Sėkloms pomidorai auginami taip pat kaip ir maistui. Atrenkami geriausi, sveikiausi sunokę pomidorų vaisiai. Jei vasara pasitaiko šalta bei lietinga ir vaisių ant kero sunoksta nedaug, sėklai renkami iki galo nesubrendę vaisiai, kurie nokinami šiltoje, sausoje patalpoje.
Vaisiai laikomi šiltoje patalpoje, kol suminkštėja. Visiškai sunokę, suminkštėję pomidorai perpjaunami skersai per pusę ir sėklos išgrandomos iš minkštimo nykščiu į stiklinį ar emaliuotą indą.
Į išimtas sėklas pripilama vandens ir taip jos 1-2 paras rauginamos kambario temperatūroje. Kai rauginamoji masė pradeda atsiskirti nuo sėklų, o skystis ima skaidrėti, sėklos nuplaunamos.
Ilgiau jų laikyti vandenyje nebereikia, nes gali sudygti. Sėklos plaunamos per sietelį švariu vandeniu. Išplautos sėklos džiovinamos. Jos plonu sluoksniu paskleidžiamos ant faneros, stiklo ar drobės gerai vėdinamoje patalpoje. Išdžiovintos pomidorų sėklos laikomos maišeliuose sausoje patalpoje. Daigumą išlaiko 4-6 metus ir ilgiau.
Pomidorų nauda sveikatai
Dažniausiai pomidorai naudojami maistui švieži. Tačiau juos taip pat galima kepti, marinuoti, virti, pavyzdžiui, pomidorų sriubą, gaminti pomidorų padažą, spausti sultis. Tai labai vertinga daržovė, kurioje gausu naudingų medžiagų: skaidulų, pektino, karotino, C, E, B grupės vitaminų, folio rūgšties, antioksidantų.
Šios medžiagos padeda palaikyti organizmo imunitetą bei atstatyti jėgas. Pomidorų vartojimas mažina su antsvoriu susijusių širdies ligų riziką, gerina virškinimo sistemos darbą. Pomidoruose esančios medžiagos skatina odą išskirti kolageną, kuris reikalingas odos atsinaujinimui, jaunystei palaikyti.
Reguliariai valgant pomidorus, sumažėja rizika susirgti onkologinėmis ligomis. Tyrimais įrodyta, kad pigmentas likopenas, nudažantis pomidorus raudona, oranžine ar geltona spalvomis, turi priešvėžinių savybių.
Be to, likopenas padeda odai apsisaugoti nuo kenksmingų saulės spindulių, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Įdomu tai, kad termiškai apdorojant pomidorus ir kitus likopeno turinčius produktus, šios medžiagos kiekis juose nesumažėja.
Akivaizdi ir pomidorų sulčių nauda – išgėrus vos vieną jų stiklinę, gauname pusę A ir C vitaminų dienos normos. Taigi, pomidorų nauda žmogaus organizmui tikrai didelė. Besimėgaudami gardžiu bei vasarišku jų skoniu tuo pačiu geriname savo sveikatą ir stipriname organizmą.
Šaltinis: derlingas.lt
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!