Optimalios sąlygos
Geriausiai daržovės išsilaiko, kai temperatūra artima 0 °C. Šiltesnėje patalpoje jos ima dygti, apninka puviniai. Trumpalaikis atšalimas (iki −1,5 °C) nekenkia tik kopūstams. Šakniavaisiai apšąla ir vėliau ima greitai gesti, todėl jų derlių būtina nuimti iki šalnų, o saugykloje, kur daržovės sandėliuojamos, temperatūra neturėtų nukristi žemiau 0 °C.
Optimalias sąlygas lengviausia sudaryti rūsyje. Daržoves taip pat galima laikyti balkone arba sodo namelio verandoje, tik svarbu apsaugoti, kad neapšaltų. Jos sudedamos į statinę, paskui į dėžę ir apipilamos tokiu pjuvenų arba šiaudų sluoksniu, kad oro temperatūra būtų artima 0 °C.
Kiti ypatumai
Kiekvienos rūšies daržoves, žinoma, geriausia laikyti atskirai. Vis dėlto dažniausiai tenka įvairias kultūras sandėliuoti viename rūsyje. Tokiu atveju jas reikėtų sudėti atsižvelgiant į tai, kad prie lauko sienų ir ant grindų yra vėsiau negu ant lentynų ir palubėje. Temperatūra skiriasi 3–5 °C.
Santykinis oro drėgnis taip pat svarbus veiksnys. Daržoves galima sudėti į plėvele išklotas dėžes, polietileninius maišelius ir maišus, bet nereikėtų pamiršti, kad jų negalima sandariai uždaryti, nes užtrokš. Beje, porus tinka laikyti supakuotus į perforuotą polietileno plėvelę šaldytuve, iki −2 °C temperatūroje.
Norėdami, kad morkos, raudonieji burokėliai ir ropės ilgiau išliktų švieži, šias daržoves sudėkite į sausas dėžes, sluoksniais užberkite smėliu ir laikykite rūsyje. Bulves laikykite tamsioje sausoje ir vėsioje patalpoje, geriausia – rūsyje, suberkite į dėžes ir uždenkite šiaudais.Moliūgus galima išlaikyti kelis mėnesius vėsiame rūsyje, juos uždengus šiaudais ar šienu. Dėžes su svogūnais patariama laikyti sausame patalpos kampelyje. Šių daržovių roputes galima suberti 30–40 cm storio sluoksniu arba laikyti supintas į nedideles kasas.
Verta žinoti
Sandėliuoti reikėtų atrinkti tik sveikas, mechaniškai nepažeistas daržoves.
Vienoje vietoje pageidautina sandėliuoti tik vienos rūšies daržoves. Tai ypač svarbu kopūstams. Ilgai drauge leistina laikyti svogūnus ir česnakus, taip pat morkas, burokėlius bei kitus šakniavaisius.
Kiekvienos rūšies daržovių sandėliavimo sąlygos turėtų būti artimos optimalioms. Kad daržovės nerasotų, oro temperatūra ir santykinis drėgnis neturėtų smarkiai svyruoti.
Derėtų periodiškai apžiūrėti sandėliuojamas daržoves, laiku pašalinti supuvusias ir sudžiūvusias.
Didelės reikšmės turi patalpų ir taros paruošimas – jos privalo būti švarios ir išdezinfekuotos.
Elena Matiukaitė