Naujienų portalui tv3.lt „Eurovaistinės“ vaistininkė Jelena Deksnienė papasakojo, kaip namuose sumažinti arba padidinti kraujospūdį bei kokius simptomus jaučia žmogus, kai kraujospūdis sumažėja arba padidėja.
Koks yra normalus kraujospūdis?
Pasak vaistininkės, normalus kraujospūdis yra apie 120/80 mmHg (sistolinis/diastolinis), o normalus pulsas suaugusiam žmogui ramybės būsenoje yra 60–100 dūžių per minutę.
O dėl kokių priežasčių kraujospūdis gali pakilti? Kraujospūdis gali padidėti dėl patiriamo streso, per didelio druskos vartojimo, žalingų įpročių, hormoninių pokyčių bei inkstų ligų, diabeto.
Kraujospūdis gali sumažėti dėl dehidratacijos, nepakankamos mitybos, kraujo netekimo, širdies problemų, endokrininės sistemos sutrikimų bei tam tikrų vaistų vartojimo.
J. Deksnienė paklausta, ką žmogus jaučia, kai kraujospūdis yra per didelis, išvardino simptomus:
„Apie padidėjusį kraujospūdį gali išduoti:
- galvos skausmas ir svaigimas,
- dusulys,
- krūtinės skausmas,
- nereguliarus širdies plakimas,
- nuovargis.
Kai kraujospūdis yra per mažas, žmogui gali:
- svaigti galva, jis gali alpti,
- jausti silpnumą,
- pykinimą,
- nuovargį,
- taip pat gali pagausėti prakaitavimas.“
Kaip sumažinti arba padidinti kraujospūdį?
„Kraujospūdį galima sumažinti pirmiausia sureguliuojant mitybą, t. y. valgykite daugiau daug vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų, mažiau riebalų turinčių baltymų, taip pat ribokite druskos ir cukraus vartojimą.
Sumažinti kraujospūdį gali padėti ir reguliarus fizinis aktyvumas, bent 150 minučių vidutinio intensyvumo treniruočių per savaitę, pavyzdžiui, vaikščiojimas, plaukimas, važiavimas dviračiu.
Taip pat gali padėti streso valdymas, žalingų įpročių atsisakymas, ir, žinoma, gerkite daug vandens bei sumažinkite kofeino vartojimą“, – pataria specialistė.
Norint padidinti kraujospūdį irgi vertėtų sureguliuoti mitybą. Šiuo atveju galima šiek tiek padidinti suvartojamo druskos kiekio per dieną. Pasirūpinkite, kad valgytumėte reguliariai – po mažai ir dažnai, kad išvengtumėte kraujospūdžio kritimų po valgio.
Kraujospūdį gali padėti sumažinti šie maisto produktai ir gėrimai:
- Vaisiai ir daržovės – bananai, apelsinai, uogos, špinatai, brokoliai, pomidorai.
- Riešutai ir sėklos – migdolai, ispaninio šalavijo sėklos.
- Riebios žuvys – lašiša, skumbrė.
- Neskaldyti grūdai – avižos, ruginė duona.
- Žalioji arbata – turi antioksidantų, kurie gali sumažinti kraujospūdį.
- Tamsus šokoladas – saikingai vartojant, gali sumažinti kraujospūdį.
„Kraujospūdį gali padidinti druska, sūrūs maisto produkto, kofeinas, laktozės turintys produktai bei mažai perdirbtų angliavandenių maistas, pavyzdžiui, grūdai ir daržovės“, – tikina vaistininkė.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!