• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiauliečiai pastaruoju metu pastebėjo, kad beveik visuose prekybos centruose gausu pažaliavusių bulvių. Specialistai perspėja nevalgyti tokių, nes jos nuodingos. Ūkininkai keikia prekeivius, kurie nemoka sandėliuoti daržovių, ir gyventojams siūlo žemės ūkio produkciją pirkti tiesiai iš ūkių – dvigubai pigiau ir sveikiau.

REKLAMA
REKLAMA

Žalių bulvių medžioklė

Šiaulietis Modestas vieną vakarą apsilankė keliuose didžiuosiuose Šiaulių prekybos centruose – bandė įsigyti bulvių. Vienos jam pasirodė tarsi dirbtinai žemėtos, kitos – sausos, tačiau atrodo lyg būtų šlapios – neva ką tik iškastos.

REKLAMA

Tą vakarą Modestas nusipirko įtartinos išvaizdos žalių itališkų bulvių, kurias suvalgė „atbulais dantimis“.

„Šiauliai plius“ nusprendė įsitikinti, ar Modestui nesivaidena. Kitą dieną situacija buvo šiek tiek pasikeitusi. „Rimi“ buvo tik lietuviškų bulvių, kurios atrodė gana normalios. „Iki“ lentynose bulvės kai kur „žaliavo“. „Maximos“ prekybos centre buvo galima rasti įvairių šalių derliaus. Bulvės skyrėsi spalva, odelės supleišėjimu, žemėtumu. Visos bulvės tądien buvo sufasuotos į tinklelius. Kilogramas daniškų bulvių kainavo apie du litus. Išnešus jas laukan, kur buvo galima šviesoje geriau apžiūrėti, paaiškėjo, kad didžioji dalis šakniagumbių pažaliavę. Per odelę galima to ir nepastebėti, tačiau nulupta bulvė buvo skaisčiai žalia. Šiek tiek mažiau žalsvas buvo ir jos vidus.

REKLAMA
REKLAMA

Savaitraščio pėdomis pasekė ir Šiaulių apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kuri patikrino vieną „Rimi“ prekybos centrų. Liepos 20 d. atliktas patikrinimas UAB „Rimi Lietuva“, kurio metu prekyboje rasta pažaliavusių bulvių. Pakuotėje apie 85–95 proc. šakniavaisių buvo pažaliavę. Vakar pažaliavusių bulvių rasta ir „Maximoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistai tikina, kad tokių bulvių jokiu būdu negalima vartoti maistui ir gyvuliams šerti. Netinkamai laikomose bulvėse susidaro nuodingi steroidiniai alkaloidai solaninas ir čakoninas. Didžiausia jų koncentracija susikaupia akutėse bei luobelėje.

REKLAMA

Kyla klausimas – ką apie pirkėją galvoja prekybos centrų savininkai ir už prekes atsakingi darbuotojai? Kur žiūri juos kontroliuoti ir pirkėjus nuo nuodų apsaugoti turinti institucija? Pasak vieno kalbinto pirkėjo, nuodingos bulvės Šiaulių prekybos centrus okupavusios jau beveik dvi savaites. Ypač tai matyti vakarais, kai lentynose lieka vien tik pažaliavę šakniavaisiai, nes visi bent truputį baltesni ar rausvesni per dieną būna išrankioti akylesnių pirkėjų.

REKLAMA

Kaip išsirinkti?

Specialistai tikina, kad bulvių gumbai pažaliuoja nuo tiesioginių saulės spindulių, dažniausiai dėl netinkamų laikymo sąlygų sandėliuose. Bulvės gali pažaliuoti dar laukuose, jei stiprus lietus nuplauna žemę ir atidengia šakniagumbius.

Pakuotėje gali būti tam tikras kiekis bulvių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų. Specialistai tikina, kad tai normalu – daržovės yra natūralus gendantis dalykas, tačiau žalia bulvė parodo neūkiškumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, prekybai skirtų maistinių bulvių gumbai, be kiekvienai klasei nustatytų kokybės reikalavimų ir leistinų nukrypimų, turi būti sveiki, švarūs, kieti, nesuvytę, nepažeisti šlapiojo, sausojo ar rudojo puvinio, neapšalę, nesukamštėję, be pašalinio kvapo ir skonio.

REKLAMA

Pirmos klasės bulvės – geros kokybės bulvių gumbai, veislei tipiškos formos ir spalvos, kieti, nesuvytę ir nesudygę, be defektų, išskyrus labai mažus paviršiaus defektus, jei jie nekenkia gumbų išvaizdai ir kokybei.

Antros klasės bulvės gali būti netipiškos veislei formos ir spalvos, šiek tiek pažeistos ligų arba kenkėjų, truputį netaisyklingos formos, apsitrynusios, su nedideliais luobelės defektais. Leistini užgiję įtrūkimai ir sumušimai, jeigu jie neturi neigiamos įtakos gumbų išvaizdai ir kokybei.

REKLAMA

Pirkėjai maustomi

Kada pažaliavo bulvės, kurios atsidūrė parduotuvių lentynose? Ūkininkas Edas Sasnauskas mano, kad tai greičiausiai įvyko ne laukuose, o parduotuvių sandėliuose: „Pardavėjai nemoka sandėliuoti bulvių. Užblizgina lempomis, laiko šviesiuose sandėliuose.“

Ūkininkas sako Danijoje ir Olandijoje matęs, kaip reikia tinkamai sandėliuoti daržoves. Ten sudaroma prieblanda, jei reikia – net rūkas. E. Sasnauskas pardavėjų apsileidimą pavadintų neūkiškumu ir nepagarba pirkėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Sasnauskas pastaraisiais metais užauginamą bulvių derlių parduoda Rusijoje, kuri, jo nuomone, labiau gerbia savo vartotoją. Reikalaujama ypač aukštos kokybės žemės ūkio produktų. „Su Lietuvos prekybos centrais nebedirbu, nes viskas čia panašu į ūkininko apgaudinėjimą. Kol nuveži iki lentynos, turi septynis mokesčius susimokėti. Pardavėjas uždeda mažiausiai 50 proc. antkainį, sugadina bulves šviesiuose sandėliuose, o nepardavęs grąžina ūkininkui. Dėk kur nori. Pažaliavusias bulves dar galima palikti sėklai, daugiau jos niekam netinka. Žmonėms galiu pasiūlyti tik važiuoti pas ūkininką į namus ir nusipirkti daržovių, pieno, mėsos iš pirmų rankų bent dvigubai pigiau. Ūkininkai tikrai nesupyks ant tokių svečių“, – sako jis.

REKLAMA

Ūkininkas yra vienas iš nedaugelio bulvių augintojų Lietuvoje, kuris užsiima šių daržovių veislininkyste. Šiuo metu jis bando mūsų gamtinėmis sąlygomis užauginti du bulvių derlius – yra bulvių veislė, kurią nukasti reikia jau po 45 dienų nuo pasodinimo.

E. Sasnauskas teigia, kad pirkėjai parduotuvėse apgaudinėjami ne tik tuo, kad produkcija sandėliuose laikoma be jokios sistemos. Dažnai bulvės dedamos į durpių substratą, kad atrodytų šviežesnės.

Ką apie savo klientus galvoja prekybos centrų savininkai ir už prekes atsakingi darbuotojai? Kur žiūri juos kontroliuoti ir pirkėjus nuo nuodų apsaugoti turinti institucija?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų