„Šiais laikais šviežių daržovių netrūksta ištisus metus, bet be abejonės – naujo lietuviško derliaus pirkėjai ypač laukia. Dėl to glaudžiai bendradarbiaujame su vietos augintojais, kad kasmet pačių šviežiausių gėrybių pasiūlytume vos joms užaugus. Trumpi ir traškūs lietuviški agurkai kasmet būna tikras hitas, tad jiems siekiame pasiūlyti ir patrauklią kainą. Didžiąsias tinklo parduotuves jie jau pasiekė ir šiemet kainuoja pigiau nei pirmieji trumpavaisiai mūsų šalyje užauginti agurkai pernai: šiemet jų kaina yra 6,99 Eur už kilogramą“, – sako V. Budrienė.
Pernai panašiu metu kilogramas šviežių agurkų kainavo beveik 9 eurus.
Užaugo per 4 savaites
Ne tik agurkus, bet ir pomidorus „Iki“ tinklui tiekiančios modernių šiltnamių komplekso įmonės UAB „Kietaviškių gausa“ valdybos pirmininkas Karolis Montvila pasakoja, kad viduržiemį užauginti šviežius trumpavaisius agurkus padeda išmaniosios technologijos.
„Šią žiemą lietuviai skundžiasi, kad buvo labai mažai saulėtų dienų. Tuo tarpu agurkams šviesa yra gyvybiškai būtina, ir jos natūralios lietuvišką žiemą nepakanka. Savo šiltnamiuose pirmieji Lietuvoje pradėjome naudoti šviesos kultūrą. Tai yra, 17–19 valandų per parą naudojame dirbtinę šviesą iš specialių auginimo lempų. Išmani sistema pati skaičiuoja, kiek gaunama natūralios šviesos, ir jos trūkumą kompensuoja automatiškai įjungdama ir išjungdama lempas. Taip skatinama fotosintezė, ir pirmieji trumpavaisiai agurkai gali užaugti netgi viduržiemį“, – pasakoja bendrovės atstovas.
Vien dirbtinės šviesos nepakanka – šiltnamiuose veikia visa moderni kompiuterizuota mikroklimato palaikymo sistema, šilumą augančioms daržovėms užtikrina katilinės. Pasak K. Montvilos, agurkams reikia palaikyti bent 22 laipsnių temperatūrą, tad šią žiemą užslinkus didesniems šalčiams, teko skirti ir daugiau energijos šildymui.
„Užtikrinus geras sąlygas, agurkams nuo pasodinimo užaugti reikia maždaug 4 savaičių. Tai reiškia, kad dabar parduotuvėse jau pasirodę buvo pasodinti sausio viduryje. O šiemet tuose pačiuose šiltnamiuose skinsime dar 2 derlius – iš viso per metus jų galime užauginti net tris“, – sako „Kietaviškių gausa“ valdybos pirmininkas.
Kol kas jis sako nedrįstantis prognozuoti, koks bus sezono derlius – didžioji jo dalis užauga pavasarį, su natūralia saulės šviesa. Jis tik patikina, kad nuo pirmųjų trumpavaisių agurkų pasirodymo produkcijos kiekis kas mėnesį augs geometrine progresija.
Nuskinti ryte dar tą pačią dieną pristatomi į parduotuves
K. Montvila pasakoja, kad šiltnamiuose Elektrėnų rajone auga kelių veislių agurkai – jos parinktos tokios, kad atitiktų lietuvių skonį.
„Lietuviai labai aiškiai žino, kokie agurkai jiems skaniausi, ir tai nesikeičia jau daug metų. Šaltuoju metų laiku dažniau renkasi ilgavaisius, o pavasarį ir vasarą pirmenybę labai stipriai teikia trumpavaisiams. Pas mus užauginti jie būna sodraus skonio, plonesnės žievelės nei atvežtiniai, traškūs. Šviežias derlius dar išsiskiria ir tuo, kad ant agurkų būna likę aštrūs spygliukai.
Tuo tarpu iš užsienio atvežtos veislės turi storesnę žievelę, mažiau išraiškingą skonį, būna stambesni. Tai natūralu – jie tiesiog pritaikyti ilgoms kelionėms. Mes agurkus skiname ryte ir jau popiet jie atsiduria parduotuvėse. Dėl trumpos logistikos grandinės pirkėjai gali būti tikri, kad sulaukia pačių šviežiausių gėrybių“, – teigia šiltnamių komplekso įmonės atstovas.
Pirmieji trumpavaisiai – proga jau pradėti ir šaltibarščių sezoną
Pašnekovas atskleidžia, kad agurkų suvartojimo pikas stebimas gegužės, birželio mėnesiais, nors stipriai augti pradeda dar pavasario viduryje. Lyginant balandį-gegužę ir spalį-lapkritį, agurkų pardavimai skiriasi net 10 kartų.
„Vasarą trumpus agurkus lietuviai labai mėgsta ir lengvai paraugti, tačiau dabar, sakyčiau, tam dar ne laikas. Pirmieji traškūs agurkėliai nelabai tinka rauginimui – tai būtų per didelė prabanga. Juos norisi valgyti šviežius, gamintis salotas, skanauti kaip gaivų desertą su medumi. Žinau, kad kai kurie su jais jau net gaminasi ir šaltibarščių – tai irgi geras būdas pasimėgauti jų gaiva ir traškumu“, – sako K. Montvila.