Panevėžio apskrities moksleiviai mokysis sveikos gyvensenos.
Respublikiniam mitybos centrui Panevėžio apskrities mokyklose atlikus mokinių mitybos ir fizinio aktyvumo tyrimą, paaiškėjo, jog nemažai vaikų turi netinkamų maitinimosi ir judėjimo įpročių.
Tyrimo duomenimis, 34 proc. moksleivių nepusryčiauja namuose, 12 proc. apklaustųjų nespėja mokykloje papietauti, nes trumpa pertrauka, 45 proc. mokinių teigė nedarantys rytinės mankštos, 60 proc. vaikų kasdien praleidžia daugiau negu vieną valandą savo laisvalaikio prie kompiuterio, 63 proc. mokinių kasdien apie 1 valandą žiūri televizorių.
„Ši apklausa atskleidė, kad problema rimta. Vaikai per pietus vietoje karšto maisto dažniausiai pasitenkina sausais užkandžiais. Apie trečdalis jų per retai valgo augančiam organizmui būtinas daržoves ir vaisius“, - spaudos konferencijoje trečiadienį sakė Respublikinės mitybos centro direktorius Albertas Barzda.
Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos sekretoriaus Romualdo Sabaliausko, vaikai per daug vartoja riebaus, greito maisto, taip pat daug cukrų ir druskų turinčių maisto, o to pasekmės - gana aukštas moksleivių sergamumas mitybos sutrikimais.
Atsižvelgdami į šią situaciją Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo ministerijos, Respublikinis mitybos centras ir maisto pramonės bendrovė „Kraft Foods Lietuva“ 2008 - 2009 mokslo metais Panevėžio apskrities mokyklose įgyvendins „Sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo“ projektą.
Projekto iniciatoriai sveikos gyvensenos kultūra sieks sudominti mokytojus ir moksleivius.
Mitybos ir fizinio parengimo specialistai parengė pedagogams skirtą specialų metodinių rekomendacijų leidinį „Sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo ugdymas mokyklose“.
Prisidėdami prie sveikos gyvensenos iniciatyvos mokytojai skatins moksleivius derinti pamėgtus kiemo žaidimus su įvairiomis sporto šakomis, rengti sveikuolių varžytuves, estafetes, sveikatiadą.
Sveikos gyvensenos projekto iniciatoriai lapkričio 8-ąją ketina paminėti Europos sveikos mitybos dieną. Ta proga bus organizuojama apskrito stalo diskusija, kurioje susirinkę valstybės institucijų ir maisto pramonės atstovai analizuos mitybos tendencijas Lietuvoje ir pasaulyje.