Pirmas žingsnis – Grūdinkite groteles
Svarbiausias dalykas, norint, kad mėsa neliptų prie kepsninės grotelių – gerai jas užgrūdinti. Kepsninės groteles reikia grūdinti tik jas įsigijus, o taip pat ir po gilaus jų valymo bei riebalų šalinimo. Ši procedūra trunka kelias valandas, todėl suplanuokite jai laiko iki kito karto, kai norėsite jas naudoti. Lietos geležies ar vario grotelių grūdinimas būtinas, jei norite, kad mėsa prie jų neliptų.
Naujas kepsninės groteles reikėtų iš pradžių išplauti indų plovikliu, kad neliktų jokių gamyklinių chemikalų ar aliejų – taip pat jas galima tiesiog įdėti į indaplovę.
Pakartotinai groteles grūdinti reikia tada, kai jos dar karštos nuo paskutinio naudojimo. Iš pradžių jas gerai nušveiskite, kad neliktų jokių maisto likučių, riebalų ar nuosėdų. Tuomet groteles nušluostykite švariais popieriniais rankšluosčiais. Tada jas aptepkite kiaulienos riebalais ir porą valandų kaitinkite 150 C temperatūroje.
Antras žingsnis – Prieš kiekvieną naudojimą iš anksto įkaitinkite ir paruoškite groteles
Jei prieš kiekvieną naudojimą groteles paruošite ir įkaitinsite, maistas prie jų nelips. Štai kaip vyksta šis procesas. Kepsninės grotelės jau turėtų būti užgrūdintos, švarios ir po paskutinio naudojimo suteptos riebalais. Kepsninę įkaitinkite iki vidutinės kaitros. Rankas apsaugokite užsidėję karščiui atsparias pirštines.
Kai grotelės jau bus įkaitusios, nušluostykite jas švaria šluoste, patepta kiaulienos riebalais ar alyvuogių aliejumi. Kad nenusidegintumėte pirštų, groteles laikykite kepsninės žnyplėmis. Kai jos grotelės bus suteptos ir taip įkaitusios, kad vos jas palietusi mėsa imtų šnypšti, tai reikš, kad jūsų kepsninė paruošta ir į ją galima dėti mėsą.
Trečias žingsnis – Kokteilio efektas
Kepsninės naudojimą planuokite iš anksto ir mėsą sušildykite iki kambario temperatūros dar prieš dėdami ją ant grotelių. Taip mėsa prie jų neprilips, nes temperatūros skirtumas tarp mėsos ir grotelių bus mažesnis. Panašiai, kaip kokteilių taurės prieš į jas pilant gėrimą yra atvėsinamos – tik atvirkščiai.
Ketvirtas žingsnis – Kantrybė
Jei nekantriai mėsą kepsninėje vis kilnosite pasižiūrėti, išspausite iš jos visas sultis, ir taip mėsa ne tik bus sausa, bet ir rizikuojate, kad kepsninėje įsiplieks liepsna ir mėsa dėl to prilips prie grotelių. Normalu, kad iš pat pradžių mėsa truputį prilimpa prie grotelių, o vėliau, mėsai kepant ir šnypščiant, ji nuo jų atšoka. Kantrybę ugdykite atidžiai žiūrėdami į ant grotelių kepančią mėsą – kai pastebėsite, kad ji jau atlipo, tuomet galite apversti.
Penktas žingsnis – Kepsninės vėsinimas
Kai mėsą nuimate nuo grotelių, o kepsninė dar vis karšta, tuomet galima groteles nuvalyti specialiu šveistuku bei jas sutepti. Taip grotelės iškart bus paruoštos kitam naudojimui.