• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors populiaru Benedikto kiaušinius valgyti su olandišku padažu, o prie virtų su lukštu pusryčiams skanauti avokadą ir paskrudintą duonos riekelę, daug kam kiaušinis be majonezo – tarsi šaltibarščiai be bulvių. O ir per Velykas retas apsieis be baltos mišrainės ar virto liežuvio su majonezu. Kaip juo mėgautis ir vis tiek maitintis palankiai sveikatai?

Nors populiaru Benedikto kiaušinius valgyti su olandišku padažu, o prie virtų su lukštu pusryčiams skanauti avokadą ir paskrudintą duonos riekelę, daug kam kiaušinis be majonezo – tarsi šaltibarščiai be bulvių. O ir per Velykas retas apsieis be baltos mišrainės ar virto liežuvio su majonezu. Kaip juo mėgautis ir vis tiek maitintis palankiai sveikatai?

REKLAMA

Prekybos tinklo „Rimikulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad visai nesunku pasigaminti sveikatai palankesnį ir liesesnį majonezą namuose – reikia vos kelių ingredientų. Gydytoja dietologė, dr. Edita Gavelienė primena, kad majonezas yra riebus pagardas, todėl nederėtų jo vartoti kasdien, tačiau per šventes juo tikrai galima pasimėgauti. 

Nėra „blogų“ natūralių produktų 

Majonezo receptūra nuo seniausių laikų kito. Iš pradžių jo sudėtyje nebuvo kiaušinių, o ir pats padažas labiau priminė šaltieną, gaminamą iš sultinio, aliejaus ir acto. Dar 1881 metais lenkų kalba pasirodžiusioje Valentinos Zawadskos knygoje „Kucharka Litewska“ buvo siūloma majonezu skaninti tik mėsos patiekalus.

REKLAMA
REKLAMA

Su kiaušiniais dabartinės majonezo receptūros versija pradėta vartoti daug vėliau. Mums jau įprastas padažas – dažnas šeimos švenčių atributas. „Per Velykas majonezas dera ir prie mėsos, ir prie žuvies patiekalų. Tradiciškai su juo valgomas virtas liežuvis, kiaušiniai, mišrainės, taip pat su juo gaminamos įvairios užtepėlės“, – vardija kulinarijos technologė.

REKLAMA

Visais laikais majonezo ingredientai buvo natūralūs produktai. Pasak dietologės dr. Editos Gavelienės, šis padažas visuomenėje per daug kritiškai vertinamas: „Tai tiesiog riebus padažas, kurio kiekvienas komponentas atlieka savo funkciją. Aliejaus (iki 80%) dedama, kad produktas būtų stabilus, kiaušinio trynys – tam, kad aliejus gerai pasiskirstytų, o actas reikalingas rūgštingumui sureguliuoti.

Juk kiekviena šalis turime tradicinių patiekalų, kurie ir turėtų būti ruošiami tradiciškai, tad, pasirinkus tinkamą majonezą, maistas ant velykinio stalo neturėtų būti „baubas“, net ir norintiems gyventi sveikiau, – įsitikinusi gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė. – Aišku, toks padažas – tai papildomi riebalai, todėl, kaip ir vartojant visus riebius produktus, pageidautinas saikas.

REKLAMA
REKLAMA

Rečiau juo mėgautis turėtų sergantys ar turintys polinkį sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, nes majonezo sudėtyje yra kiaušinių trynių, kurie didina cholesterolio kiekį.“

Kaip išsirinkti majonezą parduotuvėje?

Amžina dilema: rinktis mažiau riebų majonezą ir vartoti jo truputį daugiau, ar riebesnį – bet mažiau? „Kalbant iš gydytojos dietologės pozicijos, būtų daug naudingiau saikingai vartoti nepamažinto riebumo produktą, kuris pagamintas iš tradicinių ingredientų. Išskyrus tuos atvejus, kai žmogui yra griežtai draudžiamas didesnis riebalų kiekis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikia nepamiršti, kad mažinant produkto riebumą, į jį dedami papildomi komponentai, kurie gali turėti įtakos sveikatai. Be to, pramoniniu būdu gamintuose padažuose gali būti nemažai priedų: skonio stipriklių, konservuojančių komponentų, todėl etiketėje reikia pasižiūrėti, ar majoneze nėra labai daug sudėtinių dalių, svarbu, kad būtų kuo mažiau maisto priedų“, – komentuoja gydytoja dietologė. 

REKLAMA

Ar sunku pasigaminti majonezą namuose?

Padažų gamyba namuose daugelį gali gąsdinti dėl ruošimo laiko ar paties gaminimo proceso. Ar naminį majoneząnepatyrusiems kulinarams sunku pasigaminti patiems? Kulinarijos technologė Lina Barčaitė ramina:

„Tikrai verta pabandyti – natūralūs padažai neturi daug ingredientų, jie paprasti ir lengvai gaminami, o juos pasiskaninti galimažolelėmis ir prieskoniais. Svarbu atsiminti, kad pasigamintą majonezą reikėtų suvartoti per 2-3 dienas. Toks produktas negali būti ilgai laikomas, todėl tinka tiems, kas vartoja nedaug, retai ir vertina šviežumą bei kokybę.“

REKLAMA

Specialistė siūlo majonezui naudoti vienodos temperatūros komponentus, be to, geriau, kad aliejus būtų neutralaus skonio, rašoma pranešime spaudai.

Naminio majonezo receptas 

Padažui reikės: 1 kiaušinio trynio; 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių; 200 ml aliejaus (švelnaus skonio); 1 arbatinio šaukštelio garstyčių; žiupsnelio druskos ir pipirų.

Gaminimas: Viską sudėkite į indą ir išplakite rankiniu trintuvu iki grietinės tirštumo konsistencijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skanaus! 

Veganiško majonezo iš avokadų receptas

Ingredientai: 2 vnt. prinokusių avokadų; 2 valgomųjų šaukštų aliejaus; 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių; 1 arbatinio šaukštelio garstyčių; žiupsnelio druskos ir pipirų.

Gaminimas: Visus komponentus, išskyrus aliejų, sutriname trintuvu iki kreminės konsistencijos, tada pilame aliejų ir dar kartą neilgai paplakame, kad gerai susimaišytų.

Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų