Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad avokadai – pirkėjų mėgstami, ypač šylant orui, kai žmonės stengiasi valgyti daugiau šviežio ir gaivaus maisto.
Daugiau nei 100 rūšių
„Vaisiai ir daržovės – tos gėrybės, be kurių neapsieina kasdienis pirkėjų krepšelis, todėl pavasarį išsiilgto šviežio daržovių ir vaisių derliaus stengiamės pirkėjams pasiūlyti kuo anksčiau. Nors pirkėjai kasmet laukia tradicinių, lietuviškų daržo ir sodo gėrybių, pastebime, kad populiarėja ir ne tokie įprasti vaisiai ir daržovės: mangai, artišokai ar avokadai, kurie dažnai atsiduria ir tinklo pirkėjų krepšeliuose“, – teigia V. Budrienė.
Minėto prekybos tinklo vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad avokadai yra populiarus maisto produktas, ypač tarp kokybiška mityba besirūpinančių žmonių, o ir panagrinėjus jų maistinę vertę toks faktas neturėtų stebinti – avokaduose yra gausu gerųjų riebalų, baltymų, kalio, magnio, vitaminų C, K, E, B6 ir daugelio kitų gerųjų medžiagų.
„Nuostabą gali kelti tai, kad šių, iš Meksikos platumų kilusių gėrybių aptinkama daugiau nei 100 rūšių. Tiesa, daugelį jų sunkiai atskirtume vienas nuo kitų, nes pagrindinis skirtingų avokadų ypatumas – odelės žalumo atspalvis. Kita vertus, visų rūšių avokadų maistinės savybės panašios, tad šiuo klausimu tikrai neverta sukti galvos – mėgaukitės bet kuriais avokadais, kurie tik pakliūva į jūsų rankas“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Pasak daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos, kadangi avokadų skonis neutralus, jie gerai dera su bet kokiu maistu. Be to, visada galima pasimėgauti garsiuoju gvakamolės padažu, tinkančiu su tortilijų traškučiais ar kaip užtepėlė ant duonos.
Plonas avokado riekeles galite naudoti sumuštiniams, supjaustytą kubeliais – salotoms. O jei mėgstate Rytų virtuvę, avokadais praturtinkite sušius. Taip pat labai skanu orkaitėje keptas avokadas: į kauliuko duobutę įmuškite kiaušinį ir iškepkite.
Kaip atskirti tobulą avokadą?
J. Sabaitienė pasidalijo ir keliais praktiniais patarimais, kurie padės atskirti sunokusius avokadus. Jeigu avokadas pasižymi šviežiai žalia spalva ir yra kietas spaudžiant – jis valgyti nėra tinkamas ir greičiausiai sunoks tik po 4–5 dienų. Jeigu avokadas yra tamsiai žalias ir gana tvirtas spaudžiant – jis sunoks po 1–2 dienų.
Anot jos, tamsiai žalias ir minkštokas spaudžiant avokadas yra tobulai sunokęs, o rudas ir tižus yra jau pernokęs, todėl nevalgomas. Tam, kad avokadas iki galo prinoktų, juos reikėtų laikyti kambario temperatūroje. O jeigu norite, kad jie sunoktų itin greitai – juos geriausia laikyti popieriniame maišelyje, į maišelį dar galima įdėti ir bananą.
„Kai sunoksta, avokado žievelė tampa tamsiai žalia, net šiek tiek ruda, o pats vaisius gana minkštas. Jei nesate tikri, ar avokadas prinokęs, paimkite jį visu delnu ir švelniai spustelėkite. Jeigu vaisius minkštas, o ant jo nelieka spaudimo žymių, galite valgyti.
Jei žymės ant avokado vis dėlto lieka, o prapjovę pamatote, kad avokadas parudavęs, nevalgykite jo – pernokęs. Jeigu prapjautą avokadą norite pasilikti vėlesniam laikui, išimkite kauliuką, prapjautą vietą apšlakstykite citrinų sultinis ir laikykite šaldytuve“, – pranešime spaudai pataria J. Sabaitienė ir dalijasi net trimis receptais, kuriuose išradingai panaudosite avokadus.
Dubenėlis su kiaušiniais ir avokadu
Jums reikės: 120 g sorų; 1 sunokusio avokado (apie 250 g); 60 g lapinių kopūstų; 2 kiaušinių; 60 g japoninių ridikų; 100 g virtų burokėlių; 120 g virtų avinžirnių; ½ a. š. druskos; 2 v. š. citrinų sulčių; 1 v. š. smulkintų petražolių.
Išvirkite soras pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės. Nulupkite ir supjaustykite avokadą, apšlakstykite jį puse šaukšto citrinų sulčių. Lapinius kopūstus susmulkinkite, sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir 1 minutę pavirkite. Apvirtus kopūstus atvėsinkite po tekančiu šaltu vandeniu.
Į tą patį puodą su kopūstų nuoviru sudėkite kiaušinius ir virkite apie 10 minučių. Supjaustykite burokėlius bei japoninį ridiką, nusunkite avinžirnius. Į dubenėlius suberkite virtas soras, įkomponuokite avokadus, avinžirnius, kopūstus, ridikus bei burokėlius.
Viską apšlakstykite citrinų sultimis ir apibarstykite petražolėmis. Galiausiai nuluptus ir perpjautus kiaušinius uždėkite ant patiekalo viršaus ir patiekite.
Avižinė košė su kiaušiniais, avokadais ir pievagrybiais
Jums reikės: 150 g avižinių kruopų; 80 g svogūnų; 200 g pievagrybių; 3 v. š. alyvuogių aliejaus; 2 v. š. linų sėmenų; ¼ a. š. druskos; 1 sunokusio avokado; 2 virtų kiaušinių; 2 v. š. smulkintų petražolių.
Avižų kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas, taip pat kietai išvirkite kiaušinius – virkite juos apie 8–10 minučių. Linų sėmenis užpilkite vandeniu, palaukite, kol išbrinks, o tuomet nusunkite. Gilioje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintus svogūnus ir maišydami kepkite apie 3 minutes.
Tuomet suberkite supjaustytus pievagrybius ir viską kepinkite dar 7–10 minučių. Į keptuvę sudėkite išvirusias kruopas, išmaišykite, nukelkite nuo viryklės ir apibarstykite petražolėmis bei linų sėmenimis. Patiekite košę su supjaustytu avokadu bei virtais kiaušiniais.
Salotos su ridikėliais ir avokadais
Jums reikės: 10 ridikėlių; lapinio kopūsto (kale) lapų; 1 avokado; pusės stiklinės pjaustytų vyšninių pomidorų; pusės agurko; 2 šaukštelių smulkintų česnako laiškų; 2 šaukštelių smulkintų mėtų lapelių.
Padažui: 2 šaukštų graikiško jogurto; šlakelio alyvuogių aliejaus; 1 šaukštelio citrinos sulčių; 1 skiltelės česnako ir ¼ šaukštelio saldžiai aštraus arba aštraus padažo.
Nuplaukite turimas daržoves. Į didelį dubenį dėkite rankomis plėšytus lapinio kopūsto lapus, plonais griežinėliais supjaustytus ridikėlius, per pusę perpjautus vyšninius pomidorus, bei smulkintą agurką. Avokadą išskobkite ir supjaustykite juostelėmis.
Sudėkite prieskonines žoleles – česnakų laiškus bei mėtos lapelius. Atskirame dubenėlyje pasigaminkite padažą salotoms – gerai išmaišykite ingredientus ir norimu kiekiu padažo apšlakstykite salotas. Skanaus!