Bėda ta, kad praktiškai visa tilapija, esanti rinkoje, yra užauginta dirbtinai – specialiose žuvų fermose ir šeriamos specialiu, specialiu maistu su cheminiais priedais, skatinančiais greitesnį augimą. Šimtai tūkstančių žuvų kasdien iš fermų keliauja į žuvies apdirbimo fabrikus.
Kodėl dirbtinai užaugintos tilapijos gali būti kenksmingos sveikatai?
1. Vėliausi tyrimai parodė, kad fermose užaugintų tilapijų mėsoje yra uždegimą sukeliančių medžiagų. Tyrimų duomenimis, tilapija gali būti užsitęsusio ir ilgiau gyjančio uždegimo priežatimi, taip pat gali prisidėti prie širdies ligų, artrito, astmos ir kitų rimtų sveikatos sutrikimų atsiradimo. Tiem, kurie stengiasi vartoti kuo daugiau žuvies, kad gautų daugiau omega 3 riebalinių rūgščių ir sumažintų širdies smūgio riziką, tilapijos geriau atsisakyti. Mokslininkų teigimu, netgi mėsainis su kiauliena šiuo atžvilgiu yra sveikesnis pasirinkimas nei tilapija.