• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Palangą ir toliau drąsiai galima tituluoti ne tik vasaros, o ir čeburekų sostine: šiemet maisto inspektoriai jau konfiskavo per tris šimtus vienetų šių lietuviško paplūdimio skanėstų. O kiek dar jų būna kasdien pajūryje suvalgoma? Čeburekininkai ir toliau prekiauja be leidimų, mat niekaip neužtikrina, kad produktas būtų parduodamas saugiai.

Palangą ir toliau drąsiai galima tituluoti ne tik vasaros, o ir čeburekų sostine: šiemet maisto inspektoriai jau konfiskavo per tris šimtus vienetų šių lietuviško paplūdimio skanėstų. O kiek dar jų būna kasdien pajūryje suvalgoma? Čeburekininkai ir toliau prekiauja be leidimų, mat niekaip neužtikrina, kad produktas būtų parduodamas saugiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

25-erių kaunietis Vytautas Palangoje leidžia jau šeštą vasarą. Tiesa, ne pramogauti čia vaikinas atvyksta – kai poilsiautojai išalksta, per kopas ir smėlį pas juos brenda pasiėmęs šaltkrepšį. O jame – poilsiautojų skanėstai: karšti čeburekai ir kepta duona. Išmiklintos kojos praverčia – jau ne kartą produkcija buvo atimta maisto inspektorių.

REKLAMA

„Nehigieniška, nors nematau čia ko nehigieniško, nes mes perkam iš tų įmonių, kurie kepa tuos čeburekus, duoda čekius, viską, mes nusiperkam iš jų ir patys pardavinėjam“, - pasakoja Vytautas.

Ryte vaikinas iš jam žinomo cecho nusiperka čeburekų. Per dieną jų atsargas dar tenka papildyti, mat priklausomai nuo oro ir poilsiautojų skaičiaus jis parduoda nuo pusšimčio iki dviejų šimtų čeburekų per dieną. Vieneto kaina – pusantro euro, pusė euro – grynasis Vytauto pelnas. Nors Kaune vaikinas turi nuolatinį darbą, šitaip uždarbiauti Palangoje per vasarą – labai apsimoka.

REKLAMA
REKLAMA

„Geriau negu vogti. Jie mus gaudo vien dėl to, kad nesupranta, kad tarkim dirba 15 metų vaikai, jie eina tarkim dirbti, bet ne, jiems reikia, juos pagauna, duoda baudų, atima viską, ir po to jie eina vogt. Po to sėdi kalėjime 5 metus, jiems taip geriau“, - piktinasi čeburekų pardavėjas.

Nelegalius čeburekų pardavėjus gaudo policija, tada kartu su maisto inspektoriais surašo protokolus, skiria baudas, o produktai būna sunaikinami. Šiemet jau nubausta 10 rūkytos žuvies prekeivių ir 21 keptos duonos, koldūnų ir čeburekų pardavėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra jau išimta 310 vienetų čeburekų, 178 kg rūkytos žuvies, 5 kg keptos duonos, 3 kg koldūnų“, - skaičiuoja Palangos VMVT l. e. p. viršininkė Virginija Grigalauskienė.

Čeburekai šaltkrepšiuose niekada negalės būti legalūs – neįmanoma užtikrinti, kad produktas su mėsos įdaru būtų patiekiamas 68 laipsnių temperatūroje.

REKLAMA

„Rizika tai lieka, kadangi nėra išlaikomos higieninės sąlygos, temperatūrinis režimas, visgi yra nešiojama šaltkrepšiuose, po to yra imamas pats čeburekas, yra imami pinigai, kurie pagal paskutinius tyrimus yra labai dideli bakterijų kaupėjai, todėl atsiranda galimybė žmonėms labai lengvai susirgti įvairiais infekciniais susirgimais“, - tikina V. Grigalauskienė.

REKLAMA

Tačiau tai nė motais poilsiautojams, godžiai kertantiems riebaluose virtus gardėsius.

„Aš tiesiog paprastai pasižiūriu, pauostau, galima apsinuodyti ir labai geram restorane, apsinuodysi ir nežinosi, ką tu valgei. O čia viskas gerai, nebijau“, - sako poilsiautojas Sergejus.

„Neaišku, kas gamina, kaip gamina, kokiom sąlygom. Tokie karščiai, vis tiek kažkaip pavojinga man atrodo. Bet kai nematai, neįsitikini, sunku ir pasakyt, nedrąsu pirkt iš tikrųjų“, - svarsto Regina.

Čeburekų prekiautojai juokauja, kad geriau jau kasryt sumokėtų tuos du eurus – tokia bauda numatoma įkliūvantiems pirmą kartą – ir toliau sau ramiai prekiautų, mat atsisakyti nemenko uždarbio būtų kvaila, kai aplink tiek alkanų poilsiautojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų