Ekspertų teigimu, sodo rožes tręšti galima įprastomis virtuvės atliekomis.
Kavos tirščiai
Kava paprastai yra šiek tiek rūgšti, todėl jos tirščiais galima tręšti rūgštis mėgstančius augalus, pavyzdžiui, rožes ir hortenzijas. Kavos tirščiuose yra augalų augimą skatinančių maistingųjų medžiagų, įskaitant azotą, kalį ir fosforą.
Pasak žurnalo „Gardeners‘ World“, saugiausias būdas naudoti šias virtuvės atliekas – mesti jas į komposto konteinerius, nors galima jas dėti ir tiesiai į dirvą aplink augalus, tačiau ne per dažnai, nes tai gali padaryti daugiau žalos nei naudos, rašo express.co.uk.
Kiaušinių lukštai
Kiaušinių lukštuose yra nemažai kalcio, o rožėms jo reikia daug, kad jos augtų stiprios ir gausiai žydėtų. Norėdami naudoti kiaušinių lukštus kaip trąšą, susmulkinkite juos į mažus gabalėlius arba sumalkite į miltelius.
Tada įberkite jų tiesiai į dirvą, ypač jei atlikus dirvožemio tyrimą paaiškėjo, kad jame trūksta kalcio. Be to, jie taip pat gali padėti sulaikyti įprastus kenkėjus nuo augalų niokojimo.
„Susmulkinti ir sudėti aplink augalus kiaušinių lukštai veikia kaip barjeras nuo šliužų ir kitų minkštakūnių gyvių, – sakė ekspertai iš „Jackson & Perkins“. – Didesniame sode tam gali prireikti daug kiaušinių lukštų ir laiko. Žymiai praktiškesnis jų panaudojimo būdas – kuo smulkiau sumalti lukštus ir pridėti jų į kompostą. Rožės ir kiti augalai gaus daugiau kalcio ir augs sveiki.“
Bananų žievelės
Pasak „Housetstic“ sodininkystės eksperto Johno Dempsey, dviejų ar trijų bananų žievelių įterpimas į dirvą suteiks didžiulį paskatinimą naujai pasodintoms rožėms. „Prieš sodinant augalą į duobutės dugną įdėkite susmulkintas vieno banano žieveles, o likusias įmaišykite į kompostą ar dirvožemį, kuriuo užpilsite augalo šaknis“, – patarė ekspertas.
Aktyvaus augimo metu sodininkai taip pat gali naudoti šias maisto atliekas – jos praturtins dirvožemį kaliu ir paskatins žydėjimą. Jei gėles pasodinote į vazonus, tiesiog paskleiskite banano žieveles aplink augalo stiebą ir užberkite jas plonu žemių sluoksniu.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!